Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Σε κόκκινο συναγερμό για COVID-19 η Ευρώπη

Κυριακή, 2 Αυγούστου, 2020


Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς στα περισσότερα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες κατακλυσμική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η Γαλλία, χθες, ανακοίνωσε ότι την τελευταία εβδομάδα οι νέες λοιμώξεις εκτινάχθηκαν κατά 54%. Το γαλλικό υπουργείο Υγείας εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 30 ετών και εκτιμά ότι υπάρχουν πλέον νέες εστίες υπερμετάδοσης, όπως τα μπαρ, όπου συχνάζουν νέοι χωρίς να τηρούν κανένα από τα αναγκαία μέτρα. Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς τις επόμενες ημέρες η χώρα πρόκειται να πληγεί και από καύσωνα, με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 41 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας αφόρητη τη χρήση μάσκας.
Δραματική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, που κατέγραψε το τελευταίο διήμερο διαδοχικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων, των περισσότερων μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Στους ρυθμούς της πανδημίας και η Πολωνία, όπου χθες κατεγράφησαν τα περισσότερα νέα κρούσματα σε μία ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.
Μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο νέας έξαρσης των κρουσμάτων και στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «έβαλε στον πάγο» την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Επίσης, θα επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους, όπως κινηματογράφους αλλά και τόπους λατρείας (εκκλησίες, συναγωγές, τζαμιά).
Η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία κατά των επισκέψεων σε τρεις περιοχές της Ισπανίας: Καταλωνία, Αραγωνία και Ναβάρα. Οσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στη Γερμανία από αυτές τις περιοχές της Ιβηρικής υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες, εκτός αν προσκομίσουν αρνητικό τεστ. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται, επίσης, η Ρουμανία, όπου τα  κρούσματα αυξήθηκαν χθες  κατά 1.295, ανεβάζοντας το σύνολο σε 50.886.
Ο κορωνοϊός έκανε για μία ακόμα φορά ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην Κίνα, όπου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων από τον Μάρτιο. Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στις επαρχίες Σινκιάνγκ (112) και Λιαονίνγκ (11). Στο Βιετνάμ, που είχε διαχειρισθεί υποδειγματικά την πρώτη φάση της πανδημίας, κατεγράφη χθες ο πρώτος θάνατος, ενώ διάσπαρτες εστίες λοιμώξεων καταγράφονται πλέον στην Ντανάγκ, το Ανόι και τη Χο Τσι Μιν. Τη μεγαλύτερη  ημερήσια αύξηση κρουσμάτων, όμως, στη Νοτιοανατολική Ασία κατέγραψαν οι Φιλιππίνες, με την επιβεβαίωση 4.063 κρουσμάτων.
Η πανδημία παραμένει εκτός ελέγχου, παρά τα περιοριστικά μέτρα, στην πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας , όπου στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τουλάχιστον τρεις νεαροί γιατροί που προσβλήθηκαν από τον ιό. Ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Ντάνιελ Αντριους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων, αυστηρότερων μέτρων. Την ίδια στιγμή, το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, εξαιτίας της όξυνσης του υγειονομικού προβλήματος στην ιαπωνική πρωτεύουσα.
To όνειρο της «αναίμακτης» επιστροφής στην ομαλότητα διέλυσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει στρατηγική «μηδενικού κινδύνου» για χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς διεθνών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα απαραίτητα ταξίδια, καθώς και περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να παραμείνουν σε προτεραιότητα.
Κατάθεση Φάουτσι

Ο δρ Αντονι Φάουτσι κατέθεσε χθες σε υποεπιτροπή του Κογκρέσου για την υγειονομική κρίση, επιβεβαιώνοντας ότι συμφωνούσε με όλους τους χειρισμούς του προέδρου Τραμπ στην αρχή της πανδημίας (φωτ. REUTERS)
Αμείλικτη εξακολουθεί η επέλαση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου την Πέμπτη καταγράφηκαν 1.379 θάνατοι και 72.238 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι θάνατοι, που σήμερα ανέρχονται σε 152.075, θα ξεπεράσουν τις 230.000 μέχρι τον Νοέμβριο. Αν όλοι οι πολίτες χρησιμοποιούσαν μάσκες, ο αριθμός των νεκρών θα μειωνόταν σε 198.831.
Τέλος, χθες, κατέθεσε ενώπιον υποεπιτροπής του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα πανδημίας, δρ Αντόνι Φάουτσι, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα, περισσότερες από 250.000 Αμερικανοί έχουν εγγραφεί σε κλινικές μελέτες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ενώ τόνισε ότι στην αρχή της πανδημίας συμφωνούσε με όλες τις αποφάσεις του προέδρου Τραμπ, όπως η απαγόρευση των πτήσεων από την Κίνα, και ότι όλες έσωσαν ζωές.
Αρνείται η Κίνα
Αρνήθηκε κατηγορηματικά χθες η Κίνα ότι αποπειράθηκε  να υποκλέψει απόρρητα στοιχεία της έρευνας για το εμβόλιο κατά της COVID-19, που αναπτύσσεται στα εργαστήρια της αμερικανικής εταιρείας Moderna Inc. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών  απέρριψε την κατηγορία ως «αβάσιμη». Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ασκήθηκε δίωξη σε δύο Κινέζους πολίτες, συνεργάτες του κινεζικού υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, με την κατηγορία της κατασκοπείας εις βάρος των ΗΠΑ. Μεταξύ των στόχων των κατασκόπων  τρεις ερευνητικές δομές που, αν και δεν κατονομάζονται, πραγματοποιούν έρευνες για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι Κινέζοι χάκερ «διενήργησαν αναγνώριση» του δικτύου υπολογιστών μιας βιοτεχνολογικής εταιρείας της Μασαχουσέτης, η οποία είναι γνωστό ότι εργάζεται για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υπονοώντας την έδρα της Moderna. Πιθανολογείται ότι οι άλλοι δύο στόχοι ήταν η Gilead Sciences και η Novavax, οι οποίες επίσης πραγματοποιούν σχετικές έρευνες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου