Ο Φάουτσι, μέλος της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για τον κοροναϊό, δήλωσε στο CNN ότι η πανδημία έφερε στην επιφάνεια «τις καλύτερες και τις χειρότερες πτυχές των ανθρώπων και, ξέρετε, έχω δεχθεί απειλές για τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου. Παρενοχλούσαν τις κόρες μου σε βαθμό που αναγκάστηκα να προσλάβω φρουρούς, είναι απίστευτο».
Η κυβέρνηση Τραμπ υποτιμά με κάθε ευκαιρία το μέγεθος της υγειονομικής απειλής του κοροναϊού. Όμως ο Φάουτσι καταρρίπτει με συνέπεια τις προσπάθειές τους. Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, ο Φάουτσι έχει προβεί σε σκληρές διατυπώσεις για την κρίση μιλώντας στα ΜΜΕ, αλλά και στα σχόλιά του στον Λευκό Οίκο, τα οποία γίνονται όλο και πιο σπάνια τους τελευταίους μήνες.

«Δεν το φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα»

«Δεν φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα ότι οι άνθρωποι που αντιστέκονται σε τέτοια πράγματα, που είναι καθαρά αρχές δημόσιας υγείας, είναι τόσο εναντίον τους και δεν τους αρέσουν αυτά που λέμε εσείς και εγώ σε τέτοιο βαθμό, ιδιαιτέρως όσοι ανήκουμε στον κόσμο της επιστήμης, ώστε να καταλήγουν σε πραγματικές απειλές», τόνισε ο Φάουτσι.
Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερους από 158.000 θανάτους σχετιζόμενους με τον κοροναϊό και πάνω από 4,8 εκατ. κρούσματα, σύμφωνα με το Τζονς Χόπκινς. Πολλά περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Η κυβέρνηση Τραμπ τον «αδειάζει» διαρκώς

Τον Ιούλιο, οι αξιωματούχοι και οι σύμβουλοι της κυβέρνησης Τραμπ, υποτίμησαν δημοσίως τον Φάουτσι και επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τις γνώσες του. Ο σύμβουλος εμπορίου του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στον Φάουτσι μέσω της εφημερίδας USA Today, όπου δήλωσε ότι αντιμετωπίζει τις συμβουλές του γιατρού με «σκεπτικισμό και επιφύλαξη».
Μετά τη δημοσίευση του κειμένου του Ναβάρο, ο Τραμπ επέμεινε ότι διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Φάουτσι, ο οποίος έχει υπηρετήσει υπό έξι προέδρους, στα 35 χρόνια του ως επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών των ΗΠΑ.
Όμως το Σάββατο, ο Τραμπ έγραψε «Λάθος!» σε ένα tweet που συμπεριλάμβανε βίντεο όπου ο Φάουτσι μιλούσε για το πώς οι ΗΠΑ έχουν βιώσει περισσότερα κρούσματα από άλλες χώρες, επειδή προχώρησαν μόνο σε μερικό κλείσιμο της οικονομίας στις αρχές της χρονιάς. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Τραμπ «άδειασε» και άλλο μέλος της ομάδας εργασίας για τον κοροναϊό, την Ντέμπορα Μπιρξ.
Ανώνυμες πηγές δήλωσαν στην Washington Post τον Απρίλιο ότι ο Φάουτσι χρειαζόταν προσωπική φρουρά ολόκληρη την ημέρα εξαιτίας των απειλών για τη ζωή του, αλλά και λόγω των υπερβολικά ενθουσιωδών προσπαθειών των υποστηρικτών του να έρθουν σε επαφή μαζί του.
Πηγή: www.theguardian.com