Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Σε κρίσιμη καμπή το συνταξιοδοτικό της Αρχιεπισκοπής

Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020



Τελετή επανέναρξης των εργασιών στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σημείου Μηδέν

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά την τελετή επανέναρξης των εργασιών στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σημείου Μηδέν, Μανχάταν, ΝΥ, 3 Αυγούστου 2020. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)
12/8/2020
Στη διαδικτυακή αυτή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 350 ιερείς, ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση που επικρατεί στο συνταξιοδοτικό, εξηγώντας όλες τις παραμέτρους και, στη συνέχεια, απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις για περισσότερες από τρεις ώρες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρθηκε στα αντικειμενικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, δεσμευόμενος πως θα εφαρμόσει το καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό σχέδιο, προκειμένου η κατάσταση να εξομαλυνθεί.
«Οταν πριν από κάτι περισσότερο από ένα χρόνο έφτασα εδώ, όπως και οι περισσότεροι από εσάς, γνώριζα λίγα πράγματα για τα πραγματικά γεγονότα της επικείμενης κρίσης του Συνταξιοδοτικού Προγράμματος. Από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, έχω ζητήσει με συνέπεια να βρεθούν λύσεις για αυτό το θέμα. Καθώς εσείς, οι κληρικοί, αξιολογείτε τις επιλογές σας, υπόσχομαι ότι θα συνεργαστώ μαζί σας για να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προχωρήσουμε. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ γιατί το Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα έφτασε στη σημερινή κατάσταση, αλλά ένα πράγμα είναι απολύτως σαφές: Εχουμε κληρονομήσει ένα τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί για χάρη όλων των κληρικών, εκείνων που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση και εκείνων που απέχουν πολύ από αυτήν», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ελπιδοφόρος.
Οπως αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εισφορές της Αρχιεπισκοπής, των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων, όπως επίσης και από τις ενορίες. Τελεί υπό τη διαχείριση της Επιτροπής Παροχών της Αρχιεπισκοπής (Archdiocese Benefits Committee - ABC), τα μέλη της οποίας εκλέγονται από τους ίδιους τους κληρικούς, μέσα από τους συνδέσμους των Μητροπόλεων.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσίευση, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα παρουσιάζει έλλειμμα από το 2001 το οποίο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που απαιτεί την προσοχή που είχε επιστήσει ο κ. Ελπιδοφόρος, από την πρώτη στιγμή της ενθρονίσεώς του.
«Συνεπώς, αγαπημένοι μου εν Κυρίω αδελφοί, που πάμε από εδώ και πέρα; Οπως είπα και νωρίτερα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γεγονότα. Παρότι τα συναισθήματά μας δεν είναι κατασταλαγμένα, δεν θα μας βοηθήσουν να λύσουμε το ευρύτερο πρόβλημα. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να προχωρήσουμε. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε τις ρεαλιστικές λύσεις στο πρόβλημα που όλοι μας κληρονομήσαμε. Εμείς, ο κλήρος, είμαστε οι μέτοχοι του Συνταξιοδοτικού Προγράμματος και η ευθύνη για το μέλλον του μας αφορά όλους. Εγώ θα κάνω το καθήκον μου. Γνωρίζω ότι οι Μητροπολίτες σας θα πράξουν το ίδιο, ως οι πνευματικοί σας πατέρες. Την ίδια στιγμή, θα χρειαστούμε τις ενορίες, όπως επίσης και κάθε ιερέα της Ιεράς αυτής Αρχιεπισκοπής ξεχωριστά να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Καταλήγοντας, ο κ. Ελπιδοφόρος έκρουσε τον κώδωνα για το γεγονός ότι πολλοί ιερείς δεν γνωρίζουν την υφιστάμενη κατάσταση, καλώντας άπαντες να ενεργοποιηθούν.
«Υπάρχουν πολλοί ιερείς, με τους οποίους έχω μιλήσει, οι οποίοι γνωρίζουν ελάχιστες λεπτομέρειες του Σχεδίου και απλώς αναμένουν να λάβουν τη σύνταξή τους. Αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει πλέον αποδεκτή από εμάς, ως κληρικούς. Πρέπει να είμαστε ενεργοί και ασφαλώς υπεύθυνοι για το Πρόγραμμα και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, διότι αυτό είναι το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας. Η παθητικότητα δεν μπορεί πια να γίνει αποδεκτή, θα πρέπει τώρα, όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, να ενημερωθούμε και να συνεισφέρουμε στην εύρεση λύσης», ήταν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου