Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους. «Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε, σημειώνοντας ότι ασφαλώς και η επιτροπή εξετάζει την μείωση του αριθμού των καλεσμένων μετά τους δυο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του κοροναϊού.

«Να μην γίνουν λιτανείες στις 15 Αυγούστου»

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι κατά τον φετινό δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς. «Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», σημείωσε ο κ. Σύψας.

«Ποιοι παράγοντες σηματοδοτούν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής εξήγησε ότι την ύπαρξη δεύτερου κύματος πανδημίας κοροναϊού, θα σηματοδοτήσουν οι αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αύξηση των διασωληνώσεων και η αύξηση των θανάτων.
«Αυτή τη στιγμή ευτυχώς δεν είμαστε εκεί πέρα. Έχουμε μόνο μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας αφορά κυρίως νέα άτομα», τόνισε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, με μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς.
Γι’ αυτό, εξήγησε, έγινε μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να πειστούν ότι πρέπει να κάνουν το σωστό, όπως και τον Μάρτιο, «προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα μέσα στον Αύγουστο».

Στα ύψη τα κρούσματα από γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη

Στα 45 έχει εκτοξευθεί πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού που προέκυψαν από τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση. Κατά δήλωση του γαμπρού, οι καλεσμένοι ήταν 150 άτομα, κάτι που σημαίνει πως ήδη το 1/3 των παρευρισκόμενων στο μυστήριο και το γλέντι που ακολούθησε έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον απολογισμό της Τετάρτης, καταγράφηκαν μεταξύ άλλων ένα ακόμα κρούσμα από τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, 2 στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, 18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης και 1 στο Βολο που συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

 Στην Ικαρία «έσπασαν» τα μέτρα – Πανηγύρι, συνωστισμός και χοροί παρά τις απαγορεύσεις

Ένα προς ένα κατέρριψαν κάθε μέτρο για τον κοροναϊό όσοι βρέθηκαν χτες στην Ακαμάτρα Ικαρίας.
Σαν να μην υπάρχει καμία απαγόρευση, το πανηγύρι τελέστηκε κανονικά στο χωριό της Ικαρίας με αποτέλεσμα δεκάδες τουρίστες να πιαστούν αγκαλιά και να χορέψουν Ικαριώτικο.
Κι ενώ  τα πανηγύρια και τα γλέντια απαγορεύτηκαν –για όλους-  στην Ικαρία θεώρησαν πως ο κοροναϊός δεν τους αγγίζει με αποτέλεσμα να στήσουν τρικούβερτο γλέντι.Μάλιστα δεν ήταν λίγοι που δημοσίευσαν φωτογραφίες από το πανηγύρι όπου έγραφαν στη λεζάντα «Κανένας κοροναϊός».
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ εξαιτίας του συνωστισμού παρενέβη η αστυνομία, καθώς το γλέντι έλαβε χώρα σε αυλή μαγαζιού.
Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τις παραπάνω εικόνες συνωστισμού.
Παγώνη: Tι πρέπει να προσέχετε με τις μάσκες
Μιλώντας στο MEGA η κ. Παγώνη έδωσε και κάποιες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας, αναφέροντας ότι «πρέπει να έχουμε πλύνει τα χέρια μας, διαφορετικά δεν την αγγίζεις. Η μάσκα δεν μπαίνει σε τσέπη, εκτός αν είναι σε αποστειρωμένο σακουλάκι. Και για να βγάλεις τη μάσκα πρέπει να έχεις πλύνει πριν και μετά τα χέρια σου».
«Το θέμα κόστους νομίζω ότι λύθηκε με τις πάνινες μάσκες, που πρέπει να πλένονται καθημερινά και να σιδερώνονται. Έχουν γίνει προτάσεις να δίνουν οι ίδιοι μάσκες στους πελάτες στα σούπερ μάρκετ. Ειδικά στα σούπερ μάρκετ, θα μπορούσαν να έχουν μάσκες και να τις δίνουν. Οι μάσκες για τον κόσμο είναι οι απλές μίας χρήσης, ή οι πάνινες», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στα στις αντιφατικές, αρχικά, συστάσεις για τη χρήση της μάσκας, η κ. Παγώνη είπε ότι «έγιναν κάποια λάθη. Δίκιο έχει που μπερδεύτηκε ο κόσμος με τις μάσκες. Όμως σε τέτοιες καταστάσεις γίνονται και λάθη. Σε αυτή την ιστορία μαθαίνουμε, σπουδάζουμε, και εμείς οι γιατροί τώρα το μελετάμε. Περιμέναμε να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός σε υψηλές θερμοκρασίες. Στα νοσοκομεία πρέπει να αλλάζουμε μάσκες ανά 2-3 ώρες. Δεν πρέπει να φοράει κανείς την ίδια μάσκα 8 ώρες».
«Η προσωπίδα, ειδικά η μικρή, δεν κάνει καθόλου δουλειά. Δεν είναι σωστή. Αν δεν εφαρμοστεί κανονικά στο πρόσωπο η μάσκα, σε μύτη και στόμα, δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι ο ιός δεν μεταδίδεται. Προτείνουμε τις κανονικές μάσκες», κατέληξε η κ. Παγώνη.
TO BHMA