Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Πλησιάζει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

doc20200731--3
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πιο κοντά σε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα του κορωνοϊού βρίσκει ο Αύγουστος τη χώρα μας, που τις τελευταίες ημέρες καταγράφει όλο και περισσότερα κρούσματα SARS-CoV-2 εντός των συνόρων της. Οι ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα δώσουν τις ενδείξεις για το αν βρισκόμαστε ή όχι στα πρόθυρα του δεύτερου επιδημικού κύματος COVID-19, με τις πιθανότητες πλέον να είναι σε ποσοστό 70% εις βάρος μας. Προς το παρόν, ο σχετικά χαμηλός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά και των «ορφανών» κρουσμάτων, που τουλάχιστον έως τα μέσα της εβδομάδας δεν ξεπερνούσαν τα 10-12 την ημέρα, δικαιολογούν μικρές ανάσες αισιοδοξίας. Ωστόσο, η εικόνα αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει βήματα πίσω στην πορεία μας προς την κανονικότητα, βάζοντας νέους κανόνες, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, πλαφόν 100 ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες, και απαγόρευση των όρθιων πελατών σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης. «Είναι η ώρα των εντατικών ελέγχων» σημειώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο μη εφαρμογής των μέτρων, στην προσπάθεια της χώρας να μείνει όρθια και από αυτή τη δοκιμασία.
«Είναι σαφές ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας τελείωσε στις αρχές Ιουνίου στη χώρα μας» σημειώνει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Μετά περάσαμε σε μία περίοδο χαμηλής ενδημικότητας του ιού, η οποία και αυξάνει. Για να μπορούμε να μιλάμε για δεύτερο κύμα θα πρέπει να δούμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή μία απότομη αύξηση με διπλασιασμό των κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα και μία αύξηση των πολύ σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ο αριθμός των οποίων παραμένει σχετικά σταθερός».
Ο κ. Μαγιορκίνης πάντως τονίζει ότι τα δεδομένα της περασμένης Παρασκευής, όταν καταγράφηκαν 78 νέα κρούσματα, έναντι 65 της Πέμπτης και 57 της Τετάρτης, αναβαθμίζουν τον κίνδυνο, με την πιθανότητα να βρισκόμαστε ενώπιόν ενός δεύτερου κύματος να φτάνει πλέον το 70%. «Εάν δούμε την επόμενη εβδομάδα ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων να ξεπερνά τα 100 και να αυξάνεται, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στα πρόθυρα ενός δεύτερου κύματος». Συναγερμός θα σημάνει σύμφωνα με τον καθηγητή και στην περίπτωση που ο αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων –κρούσματα που δεν έχει βρεθεί ακόμα επιδημιολογική συσχέτιση με άλλα γνωστά περιστατικά– που καταγράφονται καθημερινά ξεπεράσει τα 50.
«Είμαστε σε μία κατάσταση που προβλέψεις δεν είναι εύκολο να γίνουν» επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης και προσθέτει «την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε προς τα πού οδεύει η χώρα. Εάν θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα ή όχι και εάν στην περίπτωση που έρθει ένα δεύτερο κύμα, θα είναι αυτό έντονο ή σχετικά ήπιο».
Ο αριθμός πάντως των ημερήσιων κρουσμάτων την εβδομάδα που τελειώνει προκαλεί ανησυχία φέρνοντας στη μνήμη τον πρόσφατο Απρίλιο, όταν «μέναμε σπίτι».
«Δεν μετράμε το ίδιο»
Ομως σύμφωνα με τους ειδικούς, η σύγκριση είναι άδικη, καθώς πλέον «δεν μετράμε το ίδιο». Ο εργαστηριακός έλεγχος τον Απρίλιο γινόταν μόνο σε σοβαρά περιστατικά της νόσου. Τώρα εξετάζονται περισσότεροι, έχουμε περισσότερες διαγνώσεις σε ασυμπτωματικά άτομα και εντοπίζεται μεγαλύτερο ποσοστό της επιδημίας. «Τότε βλέπαμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τώρα βλέπουμε το μισό, ίσως και παραπάνω από το παγόβουνο», επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης. Και κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρέμενε σταθερά χαμηλός και μόλις ελάχιστες ημέρες έχει ξεπεράσει τους 10, όταν τον Απρίλιο είχαμε 60-70 διασωληνωμένους στις μονάδες εντατικής.
Υπό τον φόβο η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο, την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προέτρεψε τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να μη διστάσουν να ζητήσουν εγκαίρως νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς. Αυτό έγινε αμέσως την επόμενη ημέρα. Υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε ανοικτούς χώρους, πλαφόν στους καλεσμένους σε γάμους, απαγόρευση επισκεπτηρίων σε χώρους φροντίδας ευάλωτων ομάδων και έστω και για μία εβδομάδα, αλλαγή στον τρόπο νυκτερινής διασκέδασης. Για τους ειδικούς προέχει η αυστηρή επιτήρηση της τήρησης των μέτρων. «Είναι η ώρα των εντατικών ελέγχων από την πολιτεία», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας, που προσθέτει ότι «πρέπει και οι πολίτες να αποφεύγουν επικίνδυνες καταστάσεις συνωστισμού». Οπως ανέφερε, «είναι σαν να βρισκόμαστε σε έναν λεπτό πάγο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει. Ειδικά εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται κυρίως από νέους».
Γεμάτες κλινικές
Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Αττική αποτυπώνεται και στην πληρότητα των κλινικών COVID-19 που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής, διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και υπεύθυνος κλινικής COVID-19 στο «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο έχει μείνει σε λειτουργία μία μόνο κλινική COVID-19, η οποία εδώ και λίγες ημέρες έχει  πληρότητα σχεδόν 100%. Είναι δυναμικότητας 25 κλινών και τις τελευταίες δύο εβδομάδες νοσηλεύει 23-24 ασθενείς την ημέρα, έναντι 11-13 το προηγούμενο διάστημα. Για να καλυφθούν οι ανάγκες, αποφασίστηκε να παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, θάλαμοι από άλλη κλινική του νοσοκομείου. Αν και η «πίεση» στο «Σωτηρία» σχετίζεται με το ότι αντίστοιχες κλινικές COVID-19 σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν» έκλεισαν για απολύμανση διαδοχικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο κ. Συρίγος σημειώνει ότι υπάρχει αντικειμενική αύξηση στον αριθμό των ασθενών με COVID-19 που εισάγονται για νοσηλεία, χωρίς ωστόσο αυτή να δικαιολογεί πανικό. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται κυρίως για ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη και νεότερης ηλικίας – σε σχέση με την περίοδο του πρώτου κύματος. Ο λόγος, όπως εξηγεί, είναι ότι τα άτομα πιο μεγάλης ηλικίας προσέχουν και τηρούν τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της εβδομάδας σε νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν περίπου 50 ασθενείς.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου