Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Ολοκλήρωση Κτηματολογίου ή τσουχτερά πρόστιμα!


Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020


Αναγκαία φαίνεται πως είναι η αφύπνιση των πολιτών που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για το Κτηματολόγιο, μιας και το χρονικό διάστημα που έχει ανακοινωθεί ότι τους απομένει πλέον είναι μικρό και με το πέρας αυτού θα ακολουθήσουν υψηλά πρόστιμα που θα δυσχεράνουν σημαντικά την κατάσταση.
Ειδικότερα, από τις 4 Αυγούστου έχει αναρτηθεί σε διαδικασία διαβούλευσης το χωροταξικό/πολεοδομικό νομοσχέδιο μέχρι και τις 28 του ίδιου μήνα, όπου περιλαμβάνεται το άρθρο 106 με τίτλο «Διατάξεις για το Κτηματολόγιο» που αναφέρει τις απαγορεύσεις που διέπουν τη διαχείριση του ακινήτου σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας αλλά και το ύψος των προστίμων για την καθυστερημένη υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας.

AdChoices
Βασική απαγόρευση αποτελεί η μη κατάρτιση εμπράγματης δικαιοπραξίας για δικαιώματα που δε δηλώθηκαν, ενώ να σημειωθεί ακόμα πως δε θα προσφέρεται άδεια οικοδομής στο όνομα αυτού που δεν υπέβαλε τη δήλωση και πως με απόφαση Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιβάλλεται πρόστιμο που θα υπολογίζεται βάσει του είδους του εγγραπτέου δικαιώματος που δηλώνεται, της αξίας των ακινήτων βάσει του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, καθώς και του χρόνου που καθυστέρησε η υποβολή της δήλωσης συγκριτικά με την προθεσμία που καθορίστηκε από τη διάταξη της παρ. 5
Σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, το μέγεθος του προστίμου αναμένεται να προκαλέσει δυσφορία. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο για δικαιώματα κυριότητας (πλήρους ή και ψιλής) και επικαρπίας υπολογίζεται για το σύνολο των μη δηλωθέντων εμπροθέσμως ακινήτων και της αξίας του δηλουμένου δικαιώματος και δεν είναι δυνατό να είναι κατώτερο των 300 και ανώτερο των 2.000 ευρώ, με το ποσό να προσαυξάνεται ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να εκδοθεί σε διάστημα εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, αναμένεται να ορίζει τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου ανά είδος δικαιώματος, περιλαμβάνοντας το χρόνο καθυστέρησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης, ενώ αναμένεται ξεκινά την ισχύ της ένα μήνα μετά την έκδοσή της. Αν η προθεσμία καταβολής προστίμου περάσει, τότε αυτό εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.
Σύμφωνα με δηλώσεις που κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρονικό διάστημα έναρξης εφαρμογής των νέων προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο θα είναι περίπου 100 ημέρες από την έναρξη της διαβούλευσης, δηλαδή μετά τα τέλη Οκτωβρίου 2020. Για αυτό το λόγο, όσοι μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει καμία διαδικασία, οφείλουν να κινηθούν άμεσα ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά λόγω προστίμων.
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου