Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

ΗΠΑ: Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Τραμπ, κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε το τείχος για να καταχραστεί χρήματα


Παρασκευή, 21 Αυγούστου, 2020

Συνελήφθη καθώς ο Τραμπ είναι εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας.



ASSOCIATED PRESS

Καταχράστηκε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που προορίζονταν για το εμβληματικό σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό: Ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην σύμβουλος του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, συνελήφθη, μια είδηση καθόλου καλή για τον Τραμπ, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του.
Ο Μπάνον, που υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016, κατηγορείται μαζί με άλλους τρεις υπεύθυνους της σελίδας We Build The Wall («Εμείς χτίζουμε το τείχος») στην πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης GoFundMe, ότι καταχράστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για «προσωπικά έξοδά τους», όπως ανέφερε η ομοσπονδιακή εισαγγελέας του Μανχάταν Όντρεϊ Στράους.
Από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «δεν γνωρίζει τίποτα» για αυτήν την πρωτοβουλία και ότι «δεν του αρέσει η ιδέα» συγκέντρωσης πόρων από ιδιώτες για την κατασκευή του τείχους. Πρόσθεσε ότι «δεν έχει επαφή» με τον Μπάνον εδώ και πολύ καιρό.
Ο ιδρυτής του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart News, που αρχικά ασκούσε μεγάλη επιρροή στον Τραμπ, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο του 2017, λόγω εσωτερικών διαφωνιών. Στη συνέχεια, ταξίδεψε πολύ, για να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα και το 2018 τάχθηκε υπέρ της Μαρίν Λεπέν, στο συνέδριο του Εθνικούο Μετώπου.
Στα 66 του πλέον, ο Μπάνον γίνεται το έβδομο μέλος του (πρώην) περιβάλλοντος του Τραμπ που διώκεται και καταδικάζεται – μεταξύ αυτών ήταν ο Πολ Μάναφορτ, ο Μάικλ Κόεν και ο Ρότζερ Στόουν. Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος μείωσε την ποινή του τελευταίου, μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε «κατάχρηση εξουσίας» από τους Δημοκρατικούς.
Μολονότι διαβεβαίωναν τους δωρητές ότι όλα τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν θα χρησιμοποιούνταν για την ανέγερση του τείχους –το σύμβολο της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ– ο Μπάνον και οι τρεις συνεργάτες του καταχράστηκαν ένα μέρος του ποσού. Ο ίδιος, που δήλωνε ότι συμμετείχε «εθελοντικά» στο σχέδιο, χρησιμοποίησε για τον σκοπό αυτόν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ίδρυσε, μέσω του οποίου έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Οι πρώτες υποψίες διατυπώθηκαν λίγο αφότου στήθηκε η σελίδα We Build The Wall, τον Δεκέμβριο του 2018, η οποία γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία καθώς μόνο την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας της συγκέντρωσε 17 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές.
«Παρά την πρωτοφανή επιτυχία του, το σχέδιο προκαλούσε ερωτηματικά, κυρίως λόγω του παρελθόντος του ιδρυτή (της σελίδας), του Μπράιαν Κολφέιτζ και της πρόθεσής του να δώσει τα χρήματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κατασκευή του τείχους», συνεχίζει το κατηγορητήριο.
Η πλατφόρμα GoFundMe απείλησε πολύ γρήγορα να κλείσει τη σελίδα αν ο Κολφέιτζ δεν δήλωνε σε ποιον μη κερδοσκοπικό οργανισμό θα πήγαιναν τα χρήματα. Ο Κολφέιτζ τότε ενέπλεξε τον Στιβ Μπάνον, που ήδη είχε ιδρύσει έναν τέτοιο οργανισμό με σκοπό την προώθηση «της αμερικανικής κυριαρχίας και του οικονομικού εθνικισμού».
Ο Μπάνον επρόκειτo να προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τους New York Times, συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης από ομοσπονδιακούς πράκτορες πάνω σε ένα γιοτ, στα ανοιχτά του Κονέκτικατ. Το σκάφος ανήκει στον φίλο του, τον Γκούο Ουενγκουί, έναν πλούσιο Κινέζο επιχειρηματία που έχει αυτοεξοριστεί στη Νέα Υόρκη. Βαρύνεται με δύο κατηγορίες, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η καθεμιά από αυτές επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών.
Ο Κολφέιτζ, 37 ετών, κατηγορείται ότι καταχράστηκε 350.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει «έναν πολυτελή τρόπο διαβίωσης». Μεταξύ άλλων, αγόρασε σκάφος, ένα αμαξάκι του γκολφ και πλήρωσε για αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις. Μαζί τους έχουν συλληφθεί επίσης ο Άντριου Μπαντολάτο, 56 ετών και ο Τίμοθι Σι, 49 ετών.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου