Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Διαστάσεις παίρνει το θέμα του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα


Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020 



Εθνικός Κήρυξ
Η αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο Οκτώβριο ο πρώην μαθητής N.P. για τον πρώην εκπαιδευτικό του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα, Λώρενς Σβρτσεκ, με συγκλονιστικές καταγγελίες.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι αποκαλύψεις για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών στο Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα, στο διάστημα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι τις αρχές του 1990, όπως καταδεικνύεται από αγωγές πρώην μαθητών, που καταφθάνουν στα γραφεία της Κοινότητας, αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Οπως είχε αναφέρει το ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, στα γραφεία του Αγίου Δημητρίου έχουν φτάσει 14 αγωγές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας, Κωνσταντίνος Δούκας, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους δικηγόρους της ενορίας, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.
Η υπόθεση έλαβε μεγαλύτερη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του ομογενούς Λάμπρου Λάμπρου (Lambros Lambrou) για πέντε αγωγές που κατατέθηκαν από τη δική του νομική υπηρεσία, οι οποίες, όμως, δεν είναι οι μοναδικές.
Όπως προκύπτει, η πρώτη αγωγή κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και φέρει την υπογραφή της -επίσης ομογενούς- νομικού Κριστίνας Γεωργίου, για έναν πρώην μαθητή με τα αρχικά N.P., ο οποίος στρέφεται εναντίον του περιβόητου τότε γυμναστή και βοηθού Διευθυντή, Λόρενς Σβρτσεκ (Lawrence Svrtsek), του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα, της Επιτροπής Αμερικής αλλά και της υπηρεσίας Προσκόπων Αμερικής, σε κεντρικό και Πολιτειακό Επίπεδο (The Boy Scouts of America και The Boy Scouts of America – Greater New York Councils).
Στην αγωγή αναφέρεται ότι ο N.P. υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον Σβρτσεκ κατά την πενταετία από το 1977 έως το 1982, στην ηλικία των 11 ετών, όταν ο κατηγορούμενος υπηρετούσε το σχολείο με την ιδιότητα του γυμναστή, αλλά και του καθηγητή Φυσικών Επιστημών, ενώ φαίνεται πως είχε άμεση σχέση και με τα τμήματα κατασκήνωσης.
«Ο Λόρενς Σβρτσεκ ανέπτυξε μια ανάρμοστη σχέση με τον ενάγοντα, παρακινώντας τον ενάγοντα, ο οποίος ήταν ένα πολύ μικρό παιδί, να τον προσέχει και να του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο Σβρτσεκ στη συνέχεια καταχράστηκε αυτή την εμπιστοσύνη, κακοποιώντας σεξουαλικά τον N.P.», αναφέρει η αγωγή στην περιγραφή των γεγονότων, τονίζοντας ότι «ο Σβρτσεκ, ενεργώντας στο πλαίσιο της απασχόλησής του ως δάσκαλος και διευθυντής, κέρδισε την εμπιστοσύνη του N.P. και τον συναντούσε κι εκτός της εποπτείας άλλων ανηλίκων», συνεχίζοντας πως είχε την ευκαιρία «να προχωρήσει στον βιασμό και άλλες πράξεις κακομεταχείρισης» προς τον N.P.
Επιπλέον, σε άλλο σημείο της αγωγής τονίζεται ότι οι ειδεχθείς πράξεις του Σβρτσεκ απέναντι στον ανήλικο μαθητή είχαν διαπραχθεί, εκτός από τους χώρους του σχολείου, και σε χώρους της εκκλησίας, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.
Οπως προκύπτει από ρεπορτάζ της εποχής στο αρχείο του «Εθνικού Κήρυκα», το σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα είχε εκατοντάδες μαθητές στις τάξεις του, την περίοδο των καταγγελιών. Μάλιστα, σε μια συνέντευξη που είχε δώσει ο τότε Διευθυντής, Μηνάς Καζέπης, ο οποίος έφυγε από την ζωή τον περασμένο Απρίλιο, σε ηλικία 93 ετών, το 1984 –που εμπίπτει στη χρονική περίοδο ορισμένων εκ των αγωγών που έχουν ήδη κατατεθεί- φοιτούσαν 380 μαθητές, σε σύνολο 12 τάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο αυτό έκλεισε πριν από μερικά χρόνια, ενώ, όπως παραδέχθηκε ο σημερινός πρόεδρος της κοινότητας, ελάχιστα άτομα των τότε συμβουλίων, που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις για το κατά πόσον είχαν φτάσει στα αυτιά τους καταγγελίες, βρίσκονται εν ζωή.
«Προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα στοιχεία. Εχουμε μεγάλη δυσκολία, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εμπλέκονταν στην Κοινότητα εκείνα τα χρόνια έχουν πεθάνει. Από το Συμβούλιο μιλήσαμε με δυο άτομα που είναι εν ζωή και δεν γνώριζαν τίποτα. Σας το ξαναλέω, βέβαια, ότι η Εκκλησία δεν είχε άμεση εποπτεία», ανέφερε ο κ. Δούκας, που απάντησε στις ερωτήσεις του «Ε.Κ.».
Στην αγωγή του N.P., εκτός από τον Λόρενς Σβρτσεκ, γίνεται αναφορά και σε έναν αποδεδειγμένα παιδεραστή εκπαιδευτικό, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Μπράιαν Χιουζ, για τον οποίο θα ακολουθήσουν περισσότερα στοιχεία στο αυριανό ρεπορτάζ του «Ε.Κ.».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου