Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020

Κατάσχεση καυσίμου από 4 ελληνικά τάνκερς


 Δευτέρα, 17 Αυγούστου, 2020Αssociated Press
(AP Photo/Marcos Moreno, FILE)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι κατέσχεσαν τα καύσιμα από τέσσερα δεξαμενόπλοια – Bella, Bering, Pandi και Luna– του Ελληνα εφοπλιστή Γιώργου Γιαλοζόγλου, στα οποία επιβιβάστηκαν χωρίς αντίσταση μετά την άσκηση διπλωματικής και νομικής πίεσης εναντίον του. Συνολικά κατασχέθηκαν πάνω από 1,1 εκατ. βαρέλια ιρανικού καυσίμου που κατευθύνονταν στη Βενεζουέλα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν περιέγραψαν πώς συνέβη η αναχαίτιση σε ανοικτή θάλασσα, και το μόνο που ανέφεραν είναι ότι δεν συμμετείχαν στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ. Ενα ένταλμα της 1ης Ιουλίου που ενέκρινε την επιχείρηση ανέφερε ότι το καύσιμο θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης, εργολάβους ή άλλους που διορίστηκαν από το δικαστήριο.
Πριν από αρκετές εβδομάδες, αφού ενημερώθηκε ότι οι αποστολές καυσίμων θα παραβίαζαν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο κ. Γιαλοζόγλου συμφώνησε να επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να κατασχέσουν το καύσιμο.
Αρχές Ιουλίου, ο καπετάνιος Γιαλοζόγλου είχε μεταφέρει στο «Lloyd’s List» την απογοήτευσή του για το πώς τα πλοία μπλέχτηκαν στις αμερικανικές κυρώσεις και δήλωσε πως «δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τις κυρώσεις και θα τηρήσουμε τον νόμο».
Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι τα κέρδη από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν βοήθησαν στη χρηματοδότηση της ελίτ στρατιωτικής μονάδας της Τεχεράνης, του Σώματος Ισλαμικών Επαναστατικών Φρουρών, η οποία υποστηρίζει σιιτικές πολιτοφυλακές στη Μέση Ανατολή και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση Τραμπ. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε την Παρασκευή ότι «το Ιράν υποτίθεται δεν πρέπει να το κάνει αυτό».
Στο μεταξύ, το Ιράν αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τα κατασχεθέντα καύσιμα και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο» ενάντια στη χώρα, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την επιχείρηση μεταφοράς πετρελαίου την ίδια μέρα που πίεζε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επεκτείνει το εμπάργκο όπλων εναντίον του Ιράν, μία ψηφοφορία που ωστόσο έχασαν οι ΗΠΑ.
«Ούτε τα πλοία είναι ιρανικά, ούτε οι ιδιοκτήτες τους, ούτε το φορτίο τους έχουν καμία σχέση με το Ιράν», δήλωσε ο Χουτζάτ Σολτάνι, πρεσβευτής του Ιράν στη Βενεζουέλα, στο Twitter, μετά την πρώτη δήλωση κατασχέσεων από την «Wall Street Journal». Αποκάλεσε την ανακοίνωση «μεγάλο ψέμα».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μεταφορά καυσίμων που έχει κατασχεθεί ποτέ από το Ιράν. Ακολούθησε δικαστικό ένταλμα που επέτρεψε στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβει την επιμέλεια των καυσίμων στα τέσσερα δεξαμενόπλοια.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπράιαν Χουκ, ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για την πολιτική του Ιράν, έπεισε πρόσφατα τον κ. Γιαλοζόγλου να παραδώσει τα καύσιμα. Το καύσιμο από τα δύο δεξαμενόπλοια κατασχέθηκε τον περασμένο μήνα και το υπόλοιπο κατασχέθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Τουλάχιστον δύο από τα πλοία ήταν μέσα ή κοντά στην Αραβική Θάλασσα και Αμερικανοί αξιωματούχοι περίμεναν μέχρι να μετακινηθούν αρκετά μακριά από τα ιρανικά ύδατα πριν σταματήσουν τη διέλευσή τους, επιδιώκοντας να αποφύγουν οποιαδήποτε πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης μετά την κατάσχεση του καυσίμου.
Τα άλλα δύο πλοία σταμάτησαν στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου το καύσιμο εκφορτώθηκε, μετά την έξοδο από τη Μεσόγειο Θάλασσα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου