Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Κλιμακώνει τις πιέσεις η Αθήνα για ευρωπαϊκό μέτωπο κατά Τουρκίας



Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020


2020-07-11t000000z_963803430_rc21rh9np73c_rtrmadp_3_turkey-museum-reactionΚλιμακώνει τις προσπάθειές της η ελληνική διπλωματία προκειμένου να προωθηθεί η σύμπηξη ισχυρού ευρωπαϊκού μετώπου έναντι των τουρκικών προκλήσεων μετά και την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία για το θέμα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ, νωρίτερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Δένδια, κατεγράφη ευρύτατη συναίνεση για την  εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων, ήτοι κυρώσεων, «εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της».
Διπλωματικές  πηγές εξηγούσαν ότι τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα αφορούν τομείς σκοπούμενων κυρώσεων, ενώ προσέθεταν ότι στο πλευρό της Ελλάδας συνετάχθησαν από την πρώτη στιγμή χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σουηδία.
Ακόμη πιο σκληρή τάση φέρεται να τήρησε η Αυστρία, που ζήτησε έως και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας.
Μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τις τουρκικές αρχές να επανεξετάσουν άμεσα και να αλλάξουν την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφία σε τζαμί.
Αλλαγή απόφασης ζήτησαν οι ΥΠΕΞ
«Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία και προκαλεί νέες διχόνοιες ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση αυτή» σημείωσε ο κ. Μπορέλ.
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο.
«Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της», είπε ο υπουργός.
Οι παρεμβάσεις Πούτιν - Βερολίνου
Για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας υπήρξε επίσης σήμερα επικοινωνία Πούτιν Ερντογάν, με τον Ρώσο Πρόεδρο να εκφράζει στον Τούρκο ομόλογό του, «τη μεγάλη αρνητική απήχηση που είχε στη ρωσική κοινή γνώμη η κίνηση της Αγκυρας».
Εξίσου χλιαρή ήταν και η δεύτερη τοποθέτηση του Βερολίνου επί του θέματος με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ να περιορίζεται, ουσιαστικώς, στην έκφραση λύπης για την απόφαση Ερντογάν.
«Η κυβέρνηση έλαβε με λύπη γνώση της απόφασης της Τουρκίας. Η Αγία Σοφία έχει μεγάλη πολιτιστική, ιστορική σημασία και θρησκευτική σημασία - και για τον Χριστιανισμό και για το Ισλάμ. Και εμείς αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον διαθρησκειακό διάλογο.
Πρέπει να περιμένουμε το πώς θα γίνει ο περαιτέρω κανονισμός και η διαμόρφωση της χρήσης, αλλά δεν θέλω να κρύψω ότι λυπούμαστε για την απόφαση, για τον τερματισμό δηλαδή της αποκλειστικής χρήσης του κτίσματος ως μουσείου, διότι το καθεστώς μουσείου έδινε ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε αυτό το αριστούργημα σε ανθρώπους κάθε πίστης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου