Έλληνας δικηγόρος και επιχειρηματίας, που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό επιχειρείν από τη δεκαετία του ‘90 και ως τον πρόωρο θάνατό του.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1953 στην Αθήνα και μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ασχολούνταν παράλληλα με την ξιφασκία ως αθλητής του Παναθηναϊκού. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες και μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972.
Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική ασχολήθηκε με τη δικηγορία και γρήγορα απέκτησε προσβάσεις στον εφοπλιστικό κόσμο. Το 1983 άνοιξε το δικό του δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά και στη συνέχεια στο Κολωνάκι με την επωνυμία «Βγενόπουλος και Συνεργάτες».
Από το 1993 δραστηριοποιήθηκε στον επενδυτικό και τραπεζικό χώρο, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, πρώτα με τη Marfin ΑΠΕΥ και στη συνέχεια με τη Marfin Investment Group (MIG). Υπό την ηγεσία του η MIG μετατράπηκε σε μία διεθνή εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου με έδρα την Ελλάδα και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της αποτελείται σήμερα από ηγέτιδες εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: η Vivartia στον κλάδο γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας, η Attica Group κορυφαία εταιρεία της επιβατηγού και οχηματαγωγού ναυτιλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Όμιλος «Υγεία», η Singular Logic, η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα, η Sunce (Bluesun), ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της βιομηχανίας τουρισμού και αναψυχής στην Κροατία και η Robne Kuce Beograd (RKB) η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία. Παλαιότερα, η MIG είχε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείες, όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία και η Marfin/Cyprus Popular Bank.
Το 2008 αναμίχθηκε στα κοινά του Παναθηναϊκού, όπως και ο συνονόματος παππούς του μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Ίδρυσε την «Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση» και αμφισβήτησε την κυριαρχία της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Μαζί με τον εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα, ανέλαβαν τα ηνία της ΠΑΕ και με την πραγματοποίηση ακριβών μετεγγραφών οδήγησαν το «τριφύλλι» στο πρωτάθλημα Ελλάδας το 2010. Τον επόμενο χρόνο, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, εγκατέλειψε τον Παναθηναϊκό.
Μετά το ξέσπασμα της κυπριακής τραπεζικής κρίσης (2012-2013), άρχισαν οι δικαστικές του περιπέτειες, πρώτα με την κυπριακή και κατόπιν με την ελλαδική δικαιοσύνη, σχετικά με την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος πέθανε από ανακοπή καρδίας στις 5 Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 63 ετών. Νυμφεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.