Την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις αναφορικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα είναι ασφαλές για τον οργανισμό, αλλά και πάρα πολύ υποσχόμενο εξέφρασε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
«Θετικές και πολύ ενθαρρυντικές οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης (κλινική φάση δοκιμών 1/2). Να περιμένουμε και τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης σε λίγες εβδομάδες» έγραψε στο Facebook ο κ. Μόσιαλος.
Μιλώντας χθες -πριν τις επίσημες- ανακοινώσεις, ο κ. Μόσιαλος είχε εκφράσει την αισιοδοξία του.
«Θα μας δώσει μάλλον ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της παραγωγής εμβολίου δεν έχει βγει εμβόλιο, δεν έχει γίνει η ανακάλυψη και η τεκμηρίωση της ανακάλυψης σε διάστημα οκτώ μηνών. Με την προϋπόθεση ότι οι ανακοινώσεις θα επιβεβαιωθούν στην τελική φάση των δοκιμών και ότι θα διασφαλισθεί ότι υπάρχει σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ασφάλεια, τότε το εμβόλιο πιθανώς να το έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα» είχε πει.
Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ανακοινώσεις μέσα σε 6 με 8 εβδομάδες, μετά να δώσουν οι αρμόδιοι οργανισμοί το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου, να γίνει η παρασκευή του φαρμάκου, που σημαίνει ότι σε ορισμένες αγορές ενδεχομένως να υπάρχει στο τέλος της χρονιάς. Η Ε.Ε. διαπραγματεύεται – όπως είπε – με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να το έχουν τα κράτη μέλη της.