Να ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος από πιστούς, αρχιερείς, ιερείς, μοναχούς και μοναχές, σε όλους τους ορθόδοξους ναούς και τα μοναστήρια της οικουμένης την ώρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, προτείνει ο μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος, γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μητροπολίτης Φαναρίου για Αγία Σοφία: Να ψάλλουμε «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» την ώρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής | tanea.gr«Η απάντηση μας στο ανοσιούργημα που επιτελείται στις μέρες μας δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από την προσευχή. Όπως οι πρόγονοι και οι Πατέρες μας στρέφονταν στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, κάθε φορά που οι εχθροί πολιορκούσαν τα τείχη της Βασιλεύουσας, έτσι κι εμείς τώρα εκεί πρέπει να προσφύγουμε και ειρηνικά μέσα από την ψυχή μας να ζητήσουμε από την Παναγία μας να ελευθερώσει τον ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας «εκ παντοίων κινδύνων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φαναρίου μιλώντας στο orthodoxia.info.
«Φανταστείτε την ώρα που κάτω από τα σπουδαία ψηφιδωτά και τον φωτεινό τρούλο που φαίνεται να εγγίζει τους ουρανούς θα ακούγονται οι στίχοι του κορανίου, στους ναούς της Πατρίδας μας μας κι όλου του κόσμου να ακούγεται το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» και όλος ο πλανήτης να συνειδητοποιήσει τί ιστορία φέρει αυτό το μοναδικό μνημείο» τονίζει ο μητροπολίτης Φαναρίου ο οποίος επικαλούμενος πρόσφατη δήλωση του καθηγητή Βλ. Φειδά στο orthodoxia.info υπενθυμίζει πως στην Αγία Σοφία, «γεννήθηκαν όλοι οι ορθόδοξοι λαοί της Ανατολής και αναγεννήθηκαν όλοι οι χριστιανικοί λαοί της Δύσεως».
Ο κ. Αγαθάγγελος συνεχίζει εξαπολύοντας επίθεση στους Τούτκους οι οποίοι «με έναν ανόητο και, όχι μόνο, προκλητικό τρόπο καλύπτουν τα ψηφιδωτά με κουρτίνες θεωρώντας ότι θα εμποδίσουν την ακτίνες τις αλήθειας και του πολιτισμού να φωτίζουν τις ψυχές των πολιτισμένων ανθρώπων. Ο Θεός επιτρέπει αυτή την Ύβρη, για να είναι θορυβώδης στην ιστορία του κόσμου η πτώση των υβριστών» προσθέτει και συν.
Ο Μητροπολίτης Φαναρίου υποστηρίζει πως «μέσα από την ενότητα της πίστεως και την προσήλωση στις παραδόσεις θα καταθέτουμε πάντοτε ως ορθόδοξοι άνθρωποι και ως ευσεβές Γένος τη μαρτυρία της Σοφίας του Θεού».
«Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο καθηγητής Βλάσης Φειδάς», συνεχίζει ο  μητροπολίτης, «στην Aγία Σοφία δεν έχει ακόμη τελειώσει η διακοπείσα κατά την άλωση αιώνια Θεία Λειτουργία της, γι’ αυτό συνεχίζεται μυστικώς σε όλες τις Άγιες Σοφίες όλων των oρθόδοξων λαών για να ακτινοβολούν το φως τους, όπως οι ακτίνες του Ηλίου, στην κοινή πηγή τους, την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως. Για την Αγία Σοφία, λοιπόν, πρέπει να ενώσουμε τις προσευχές μας, στρεφόμενοι στην κοινή Mητέρα μας, την Υπεραγία Θεοτόκο», καταλήγει ο μητροπολίτης Φαναρίου «και να νιώθουμε όλοι ότι όταν λειτουργεί ο Ουρανός, λειτουργείται όλη η γη», καταλήγει.