Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Πόλεμος… νεύρων διαρκείας από την Τουρκία – Προκαλεί Ελλάδα και Βρυξέλλες

Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές Ελλάδας και Βρυξελλών – Επιμένει στην τακτική των προκλήσεων

Πόλεμος… νεύρων διαρκείας από την Τουρκία – Προκαλεί Ελλάδα και Βρυξέλλες | tovima.gr
Στην τακτική των προκλήσεων, σε όλα τα μέτωπα, επιμένει η Τουρκία, η οποία παρά τη φαινομενική προσπάθεια -μέσω του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου– να αποφύγει τις κυρώσεις, για τις οποίες πιέζει εντόνως τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα, συνεχίζει να βάζει «μπαρούτι» στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν.
Με τις αντιδράσεις από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί να μην έχουν κοπάσει και την Ελλάδα να επιχειρεί να θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να στείλει το δικό του μήνυμα, που δεν ήταν άλλο από το ότι… γράφει τους πάντες τα παλαιότερα των υποδημάτων του.
Συγκεκριμένα, σήμερα, Τετάρτη, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, ο τούρκος πρόεδρος οργάνωσε ένα προκλητικό και δίχως όριο προπαγανδιστικό σόου, μπροστά στην Αγία Σοφία. Επιχειρώντας να δείξει… ποιος κάνει κουμάντο, στο βίντεο που δημοσίευσαν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ εναλλασσόταν η εικόνα του ναού, που αναμένεται στις 24 Ιουλίου να ανοίξει ξανά τις πόρτες του αυτή τη φορά όμως για μουσουλμανική προσευχή, με αυτή της τουρκικής σημαίας. Σαν να προσπαθεί να πει ότι η Αγία Σοφία ανήκει στην Τουρκία… 
Νωρίτερα, συνεχίζοντας με αμείωτους ρυθμούς τη διαδικασία μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είχαν σπεύσει να ξηλώσουν τις ταμπέλες που έγραφαν «Μουσείο Αγίας Σοφίας».
Βέβαια, η Αγία Σοφία δεν αποτελεί μόνο πεδίο, στο οποίο επιχειρούν να προσκαλέσουν οι Τούρκοι. Για να μην θεωρήσουμε ότι… ξέχασαν την Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες διεκδικήσεις τους στην περιοχή, εξέδωσαν νέα Navtex, ανακοινώνοντας πως προχωρά σε γεώτρηση με το Γιαβούζ στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Σύμφωνα με την Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, οι διαδικασίες γεώτρησης αναμένεται να ξεκινήσουν στις 18 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 18 Αυγούστου.
Οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται στη συντονισμένη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά προκλητικών κινήσεων, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο αποφάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Οι επιτελείς του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να κλιμακώσουν τις προκλήσεις τους προσεχώς, επιχειρώντας μια «ηχηρή» παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο να τεστάρουν τα αντανακλαστικά της Αθήνας και των Βρυξελλών.

Προκλητικό σόου Ερντογάν μπροστά από την Αγία Σοφία

Αυτή τη τη φορά, ο Ερντογάν έστησε ένα σόου, που προκαλεί ανατριχίλα, με σκοπό να τιμήσει την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του, που είχε γίνει στις 15 Ιουλίου 2016.
Το προκλητικό σε αυτή του την κίνηση, ωστόσο, ήταν ότι επέλεξε να το κάνει μπροστά στην Αγία Σοφία, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την απόφασή του να τη μετατρέψει σε τζαμί.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο, δεκάδες άνθρωποι ντυμένοι με κόκκινες μπλούζες και μαύρα παντελόνια εκτέλεσαν μια ολόκληρη χορογραφία μπροστά από την Αγία Σοφία. 
Οι χορευτές έκαναν σχηματισμούς δημιουργώντας συνθήματα όπως «Νίκη της Δημοκρατίας» αλλά και το σύμβολο της τουρκικής σημαίας που είναι η λευκή ημισέληνος με το αστέρι.
Την ώρα της χορογραφίας ακουγόταν μουσική σαν αυτές που ακούγονται όταν στήνονται τα σόου για την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Ενδεικτικά το πόσο προκλητικά σκηνοθετημένο ήταν όλο αυτό, είναι η στιγμή (στο 4ο λεπτό του βίντεο) όπου οι χορευτές έχουν σχηματίσει τη σημαία της Τουρκίας και αυτή εναλλάσσεται με την εικόνα της Αγίας Σοφίας.

Οι Τούρκοι κατέβασαν την ταμπέλα του μουσείου

Την ίδια στιγμή, νωρίτερα σήμερα οι Τούρκοι ξήλωσαν την ταμπέλα που έγραφε «Μουσείο Αγίας Σοφίας».
Τη διαδικασία επέβλεψε ο διευθυντής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Ζαφέρ Ακτάς, ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά».
Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν και οι εργασίες στην Αγία Σοφία, με τεχνικά συνεργεία να αρχίζουν από το θόλο στο εξωτερικό του μνημείου.

Ερντογάν: Κουρτίνες και «σκοτάδι» θα καλύψουν τις εικόνες

Το ζήτημα της κάλυψης των ψηφιδωτών και αγιογραφιών μέσα στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, που προσπαθούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να μην επηρεαστούν τα έργα τέχνης.
Το θέμα απασχόλησε μάλιστα και τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος τη Δευτέρα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ», με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ασχολείται προσωπικά με το θέμα.Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι «οι εικόνες θα καλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια της λατρείας. Και υπάρχουν δύο μέθοδοι για αυτό. Η μία είναι να καλυφθούν με μια κουρτίνα, αλλά ερευνούμε αν έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές. Και η δεύτερη είναι, όπως σε ορισμένα μουσεία στην Ευρώπη υπάρχουν συστήματα συσκότισης που χρησιμοποιούνται για μια ορισμένη περίοδο χωρίς να καταστρέψουν το έργο τέχνης, να φέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τον ίδιο τρόπο».
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου