Αφροδίτη Γρηγοριάδου (1937 – 2020)Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου ήταν ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του ραδιοφώνου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία τη δεκαετία του ‘60 με το ραδιοφωνικό σίριαλ «Το σπίτι των ανέμων», το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.
Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1937 στη Σεβαστούπολη της Σοβιετικής Ένωσης. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ' όπου αποφοίτησε το 1962. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε».
Στη θεατρική της διαδρομή συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες (Αλέξης ΜινωτήςΔημήτρης Μυράτ, Μίνως Βολανάκης, Ζιλ Ντασέν, Φρανκ Χάουζερ, Γιούρι Λιουμπίμοφ, Σπύρος Ευαγγελάτος, Γιάννης Ιορδανίδης, Γιώργος Μιχαηλίδης) σε έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (Πιραντέλο, Ζιροντού, Στρίντμπεργκ, Ίψεν, Τσέχοφ, Τένεσι Γουίλιαμς, Ντε Φίλιππο, Άρθουρ Μίλερ, Μομ), αρχαίας τραγωδίας και σε κλασικές ελληνικές κωμωδίες. Με τον δεύτερο σύζυγό της Βύρωνα Πάλλη (1923-1995) σχημάτισε θίασο κι έδωσαν παραστάσεις σ' όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αυστραλία.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1958 στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού «Το εισπρακτοράκι», από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του και ο Νίκος Ξανθόπουλος, μαζί με τον οποίο έπαιξε σε άλλες πέντε ταινίες.
Τη δεκαετία του ‘60 πρωταγωνίστησε στη ραδιοφωνική αστυνομική σειρά «Το σπίτι των ανέμων» στο ρόλο της Τζοβάνας, της αρραβωνιαστικιάς του δικηγόρου-ντετέκτιβ Ορέστη Λαμπίρη, τον οποίον υποδυόταν ο Βύρων Πάλλης. Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία και ήταν η αγαπημένη πρωινή συνήθεια των νοικοκυρών εκείνης της εποχής. Η σειρά μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τρεις ταινίες: «Ο Λαμπίρης στη χώρα των παρανόμων» (1967), «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων» (1968) και «Η ώρα της αλήθειας» (1969).
Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου διακρίθηκε για τις ερμηνείες της σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, όπως «Οι Δίκαιοι» (ΥΕΝΕΔ, 1974), «Τα Λαυρεωτικά» (ΕΡΤ, 1982), «Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη» (ΕΡΤ, 1985), «Άφρικα» (Mega, 1992) και «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (ΕΤ-1, 1997).
Πέθανε στις 2 Ιουλίου 2020 στην Αθήνα, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια, σε ηλικία 82 ετών. Από τον πρώτο της γάμο είχε αποκτήσει μία κόρη, τη γνωστή ηθοποιό Κοραλία Καράντη.