Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Δρυοδάσος Φολόης: Αναξιοποίητος παράδεισος του τόπου μας


Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020



Αν έχεις επισκεφτεί, έστω και μία φορά το δάσος της Φολόης, οι εικόνες αυτές θα σου έχουν μείνει αξέχαστες.
Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση της Ευρώπης και μοναδικό στα Βαλκάνια. Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τον αγροτουρισμό.
Και φυσικά να  μείνεις στις ξενοδοχειακές  μονάδες που έχουν φτιαχτεί εκεί.
Να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Θεσπέσια κρέατα και πολλές εκλεκτές ποικιλίες τυριών από τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς που τα παράγουν.
Να κάνεις ιππασία, ποδηλασία , τοξοβολία αλλά και άλλα αθλήματα στο σύγχρονο αθλητικό κέντρο το οποίο χρησιμοποιούν ομάδες όλων των αθλημάτων για την προετοιμασία τους.
Αλλά κυρίως να περιηγηθείς στο απείρου κάλλους φυσικό τοπίο της περιοχής και στους ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί για πικ-νικ. Να νιώσεις ότι βρίσκεσαι αλλού…
Σε έναν επίγειο  παράδεισο.
Επιστροφή στην πραγατικότητα .
Αν το δρυοδάσος της Φολόης βρισκόταν σε άλλη χώρα  ή ακόμα και σε άλλη περιοχή της χώρας μας , το πιο πιθανό είναι ότι όλες αυτές οι υποδομές, αλλά και  πολλές άλλες ακόμα,  θα είχαν δημιουργηθεί  για να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν προς όφελος όλων αυτό το «δώρο» που βρίσκεται στην περιοχή μας.
Δυστυχώς όμως η Φολόη αποτελεί έναν ακόμα αναξιοποίητο παράδεισο του τόπου μας.
Το βασίλειο του μυθικού Κενταύρου
Το αυτοφυές δάσος πήρε το όνομά του από την μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή. Είναι τόσο παραμυθένιο που μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από έναν άλλον κόσμο. Κι αυτό γιατί οι εικόνες που προσφέρει είναι τόσο μαγευτικές, που δυσκολεύεται ο νους να χωρέσει πως είναι και αληθινές.
Στο οροπέδιο της Φολόης, οι βελανιδιές καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, δημιουργώντας ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή τέτοια δάση στην Ευρώπη. Κυριαρχούν οι ευθύκορμες βελανιδιές, που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάπελη, αλλά υπάρχουν και δέντρα με μεγάλο κορμό και πολλά κλαδιά.
Με πληροφορίες και από το newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου