Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Οι πρώτες αντιδράσεις της Ομογένειας για την Αγία Σοφία

Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 202


Αssociated Press
Τούρκοι πολίτες φωνάζουν συνθήματα και πανηγυρίζουν μετά την απόφαση για την κατάργηση της μουσειακής ιδιότητας της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020. (AP Photo/Emrah Gurel)

Του Θεοδώρου Καλμούκου      
ΒΟΣΤΩΝΗ. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπήρξε καταιγισμός αντιδράσεων και κινητοποιήσεων πανταχόθεν. Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συγκάλεσε για το απόγευμα της Παρασκευής σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Ιερή Επαρχιακή Σύνοδο και αναμενόταν να εκδοθεί ανακοινωθέν αργότερα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας ευρισκόμενος καθ’ οδόν προς το Μοναστήρι του Εσσεξ δήλωσε πως «είμαι φοβερά στενοχωρημένος και λυπημένος για την εξέλιξη. Είχα ζητήσει να παραμείνει ως έχει, μουσείο, και πιστεύω ότι ο λαός της Τουρκίας δεν ήθελε μία τέτοια αλλαγή. Δεν πρέπει να προκαλούμε η μία θρησκεία την άλλη και ο ένας λαός τον άλλον. Τόσα χρόνια η Αγία Σοφία δεν στέκεται απλώς σαν μουσείο, αλλά σαν φάρος πολιτισμού που ενώνει και τη Δύση και την Ανατολή».
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος είπε πως, «σαν να μην έφτανε ο πόνος που βιώνουμε τόσους αιώνες με την άλωση της Κωνσταντινούπολης, έρχεται τώρα κι ένα καινούργιο πλήγμα για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας και το Ελληνικό Εθνος, της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Καθήκον μας είναι να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας ώστε να μην προχωρήσει αυτό το σατανικό σχέδιο. Η σκέψη και η καρδιά μου είναι κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τούτη τη δύσκολη την ώρα».
Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ από τη Νέα Ιερσέη με τουίτ διεμήνυσε πως «με σθένος καταγγέλλω την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Προτρέπω τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία και να επανορθώσει την θαυμάσια κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείου για να την επισκέπτονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών».
Ο Τζον Κατσιματίδης, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, δήλωσε πως «είμαι πολύ προβληματισμένος για τις εξελίξεις. Οπως γνωρίζετε η μητέρα είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Η Αγία Σοφία ήταν πάντοτε ένας τόπος ιερός και πιστεύω κάνει λάθος ο πρόεδρος Ερντογάν διότι οφείλουν να σέβονται τις άλλες θρησκείες και δεν γνωρίζω τι θα συμβεί εάν προχωρήσει και γίνει τζαμί. Ολοι παρακολουθούμε την κατάσταση».
Ο επιφανής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Μιχάλης Ψαρός, είπε πως «η Αγία Σοφία οφείλει να παραμείνει μουσείο και όπως έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, μετέτρεψε την Αγία Σοφία το 1934 σε μουσείο και ανακήρυξε την Εκκλησία ως μνημείο για όλους τους πολιτισμούς. Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο και ο πρέσβης Brownback έχουν απαιτήσει εκ μέρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών όπως η Αγία Σοφία παραμείνει μουσείο ενώνοντας τις φωνές τους με φωνές από ολόκληρο τον Κόσμο. Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του περασμένου αιώνα το οποίο έχει υποστηριχθεί από τους προκατόχους του προέδρου Ερντογάν».
Ο Στέφανος Τσερπέλης, Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης τόνισε: «Η Πόλις εάλω! Νιώθω μια μεγάλη οδύνη μέσα στη ψυχή μου και αισθάνομαι σαν να έπεσε η Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά. Είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη αυτή η κίνηση της Τουρκίας, γιατί δημιουργεί όξυνση και έχθρητα ανάμεσα στον μουσουλμανικό και χριστιανικό κόσμο. Κι ακόμα δυναμιτίζει τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Φοβούμαι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βάζει τη χώρα του σε αρχή ωδίνων».
Ο Ανδρέας Μανάτος, πρόεδρος της εταιρείας Manatos&Manatos, Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είπε: «Με δεδομένη την περισπούδαστη ιστορική σπουδαιότητα της Αγίας Σοφίας, του μεγαλύτερου Καθεδρικού Χριστιανικού Ναού επί χίλια χρόνια, η σημερινή απόφαση του τούρκικου Δικαστηρίου αναφορικά με την μετατροπή του σε τζαμί είναι μία υποτροπή για την ανθρωπότητα». 
Ο Βασίλης Καυκάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας σημείωσε πως «η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία είναι μεγάλη πρόκληση και αφορμή για μεγάλα προβλήματα στο εγγύς μέλλον. Η Αγία Σοφία έπρεπε να είναι εν λειτουργία Ναός. Εμείς, ως χριστιανοί ορθόδοξοι και ως Αμερικανοί πολίτες θα κάνουμε αιτήματα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στο Κογκρέσο και στον υποψήφιο των Δημοκρατικών όπως παρέμβουν και ‘βάλουν’ τον Ερντογάν μια για πάντα στη θέση του. Διαφορετικά θα έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Πρέπει να πάρουν αυτή την απόφαση πίσω γιατί μία το ένα, μία το άλλο η Τουρκία διαταράσσει την ειρήνη στην περιοχή».
 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου