Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Τα συζητηθέντα θέματα στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου

Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020


Εθνικός Κήρυξ Archive
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής του έτους 2022 θα γίνει στη Νέα Υόρκη, καθότι συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής. Προς τούτο έχουν ήδη γίνει οι δέουσες επικοινωνίες με το ξενοδοχείο «Marriot Marquis» στο Μανχάταν, ενώ ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας στη διάρκεια της συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, εξέφρασε την επιθυμία όπως η Κληρικολαϊκή του 2024 πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ. Υπενθυμίζεται πως είχε προγραμματισθεί να γίνει εκεί φέτος, πλην όμως ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») αναφέρουν ότι η συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου έγινε σε καλό κλίμα, τη γραμμή του οποίου χάραξε με την εισηγητική του ομιλία ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, για την οποία ο «Ε.Κ.» έκανε αναφορά στην έκδοσή του της Τετάρτης 1ης Ιουλίου.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν της αποπεράτωσης του ναού του Αγίου Νικολάου για τον οποίον μίλησε εν πολλοίς ο Ντένης Μίχελ και για λίγο ο Μιχάλης Ψαρός, τονίζοντας ότι έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα χρήματα και το έργο προχωρεί.
Διεξήχθη συζήτηση για το ταμείο συνταξιοδότησης των ιερέων, το οποίο, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.» από τον Ιούνιο του 2018 και επιβεβαιώθηκε στην Κληρικολαϊκή της Βοστώνης στις αρχές Ιουλίου του ιδίου έτους, το έλλειμμα του ανέρχεται στα 55 εκατομμύρια δολάρια. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, όπως είχε υποσχεθεί στον κλήρο, προτού ακόμα ενθρονιστεί κατά την τηλεδιάσκεψη από την Κωνσταντινούπολη μετά την εκλογή του, θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των ιερέων, προτείνει την ανασυγκρότηση του όλου προγράμματος πάνω σε βιώσιμες βάσεις και λύσεις διότι σε 20 χρόνια από σήμερα θα έχει εξαντληθεί το ταμείο εάν δεν ληφθεί μέριμνα από σήμερα. Ελέχθη ότι η Αρχιεπισκοπή θα καταβάλλει  το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο, ενώ στην αρχή ήταν μόνο για δύο χρόνια.
Ελέχθη επίσης ότι τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής έχουν εξυγιανθεί, πληρώνονται κανονικά οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις της. Ελαβε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το ποσό των $2,5 εκατομμυρίων δολαρίων με το πρόγραμμα PPP package, τα οποία δεν θα επιστρέψει διότι χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή μισθών για τους οποίους προοριζόταν.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα γίνει αξιολόγηση όλων των τμημάτων, του επικεφαλής ενός εκάστου αυτών και του προσωπικού τους και θα αποφασισθεί πού υπάρχουν ανάγκες.  Φαίνεται πως επί χρόνια υπάρχουν τμήματα τα οποία υποτίθεται ότι κάνουν την ίδια δουλειά.
Ο πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής, Γεώργιος Καντώνης αναφέρθηκε στην πορεία της Σχολής και στα υφιστάμενα προβλήματα και σ’ αυτά που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Σχολή εξακολουθεί να είναι σε καθεστώς δοκιμαστικής επιτήρησης (probation) από τις Ακαδημαϊκές Αρχές και θα είναι για ένα ακόμα έτος καθότι είχε τεθεί σε διετή δοκιμαστική επιτήρηση. Εγινε λόγος για σχεδιασμό πώλησης μέρους της ακίνητης περιουσίας της Σχολής και συγκεκριμένα της οικοπεδικής έκτασης μετά της οικίας, γνωστή ως Barletta Property, που αγοράσθηκε επί προεδρίας του π. Νικολάου Τριανταφύλλου προς $6,4 εκατομμύρια δολάρια ενώ σήμερα η αξία της ανέρχεται στα $9 εκατομμύρια δολάρια. Αντέδρασε ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος λέγοντας πως έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην υπηρεσία της Σχολής, έχομε περάσει δύσκολες χρονικές περιόδους και δεν θα ήθελε να δει την περιουσία της να πωλείται.
Παρενέβη ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος λέγοντας πως τώρα που το θέμα του Αγίου Νικολάου προχωρεί και όλα εξελίσσονται καλώς και θα αποπερατωθεί του χρόνου, γιατί να μην προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε επιπλέον χρήματα για να μην πουλήσουμε ακίνητη περιουσία της Σχολής.
Ο Γεώργιος Καντώνης είπε ότι κανείς δεν θέλει να πουλήσει, αλλά η αναγνώριση της Σχολής βρίσκεται σε διακινδύνευση, δεν έχομε αρκετό ρευστό για να αποδείξουμε στις Ακαδημαϊκές Αρχές ότι μπορούμε να διαχειρισθούμε (manage) την κατάσταση γι’ αυτό σκεφτόμαστε να την πουλήσουμε.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως αν δεν ήταν η οικονομική συνδρομή της Ηγεσίας των 100, της Φιλοπτώχου και της Αρχιεπισκοπής, η Σχολή θα ήταν σε ακόμα πιο δεινή οικονομική κατάσταση. Ο Ανδρέας Μανάτος προσφέρθηκε να βάλει στη διαθήκη του να δοθεί το 10% της περιουσίας του στη Σχολή όταν εκδημήσει. Η Αρχιεπισκοπή σήμερα δίνει $2,5 εκατομμύρια στη Σχολή και του χρόνου θα αυξηθεί στα $3,5 εκατομμύρια. Η Σχολή αναμένεται να έχει φέτος 79 φοιτητές και το Ελληνικό Κολέγιο 56. Επίσης λόγω κορωνοϊού και φυγής των φοιτητών, η Σχολή έπρεπε να επιστρέψει το ποσό των $300.000 στους φοιτητές που είχαν καταβάλει για στέγαση και διατροφή.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι συγγενείς, γιοι, κόρες, πρεσβυτέρες ιερέων υπηρετούν σε κοινοτικά συμβούλια και υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συγγενείς ψήφισαν να λαμβάνουν οι ιερείς επίδομα από την κοινότητα μετά τη συνταξιοδότησή τους και μετά τον θάνατό τους το επίδομα να μεταβιβάζεται στις πρεσβυτέρες τους. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Κληρικολαϊκής η οποία θα γίνει υπό μορφή τηλεδιάσκεψης.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου