Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Ανάλυση: Ανάγκη να γίνουν οικονομικοί έλεγχοι Forensic στις Μητροπόλεις

Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020


Για το θέμα που διαπραγματεύεται η σημερινή μας ανάλυση είχα γράψει και στο παρελθόν, ενώ υπενθυμίζω πως πριν μερικούς μήνες υπήρξε απόφαση και εντολή της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διεξαχθούν οικονομικοί έλεγχοι σε όλες της Επαρχίες και τις Μονές ανά τον Κόσμο. Επανέρχομαι σήμερα και τονίζω για μία ακόμα φορά πως είναι αδήριτη ανάγκη να διεξαχθούν ενδελεχείς οικονομικοί έλεγχοι στις εδώ Μητροπόλεις αμέσως. Προσοχή, οι έλεγχοι να γίνουν με τη μέθοδο forensic, και σε βάθος χρόνου, δηλαδή από την ημέρα που ανέλαβε έκαστος Μητροπολίτης στη Μητρόπολη.
Εχουν αρχίσει πάλι με πρόσχημα τον κορωνοϊό οι «επαιτείες» κάθε είδους και μορφής, ακόμα και «δείπνα μέσω Ιντερνετ (!) διοργανώνονται -Θεέ και Κύριε αν είναι δυνατόν!- για να κάνουν, λέγει, φιλανθρωπία. Είναι κοινό μυστικό πως η ίδια νοοτροπία και οι ίδιες τακτικές που επικρατούσαν στην Αρχιεπισκοπή επί χρόνια και οι οποίες τελικά την οδήγησαν σε «πτώχευση» -να μην ξεχνούμε και την κληρονομιά του Δημητρίου- ακολουθούνται και σε τοπικές Μητροπόλεις μέχρι σήμερα δυστυχώς, δηλαδή το γλεντοκόπημα συνεχίζεται.
Η Αρχιεπισκοπή επί ημερών Δημητρίου έπαιζε επί χρόνια το ίδιο βιολί, το εξής: δώστε και ξαναδώστε και δώστε ακόμα πιο πολλά. Επιστρατεύονταν τα πρωτοπαλίκαρα της Επιτροπής των Οικονομικών με επικεφαλής τον αποπεμφθέντα Γεώργιο Βουρβούλια, αλλά και τον έτερο αποπεμφθέντα Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος ήταν «γενικός» σε όλα γενικώς, -τους θυμάστε;- οι οποίοι ασκούσαν φορτικές πιέσεις στις κοινότητες να δίνουν όλο και πιο πολλά για τις λεγόμενες «διακονίες». Κι είμαι βέβαιος πως θυμάστε τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν για αμφοτέρους. Οι δε υποστηρικτές και θιασώτες τους εξακολουθούν να είναι μέλη της Επιτροπής των Οικονομικών, όπως λόγου χάρη ο Μπάρμπας πρωτοσυγκελεύων της Βοστώνης, ο οποίος μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής έκανε τον εξυπνάκια, εκτελών βέβαια εντολές «του κυρίου αυτού».
Ο μύθος των «διακονιών» συνεχίζεται ακόμα και σήμερα σε πολλές Μητροπόλεις με το λεγόμενο stewardship (συνεισφορά) και με εκείνα τα τετριμμένα επιχειρήματα πλύσης εγκεφάλου δώστε ό,τι έχετε: τα χρήματά σας, τον χρόνο σας, τα ταλέντα σας, κι όλα αυτά πάντοτε με την επίκληση της φιλανθρωπίας, της κατηχητικής παιδείας, της ελληνικής παιδείας, της κληρονομιάς. Μιλούμε δηλαδή για έναν απροκάλυπτο εμπαιγμό των πιστών για τη συγκέντρωση χρημάτων χωρίς να δίνεται κανένας λεπτομερής απολογισμός και χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος σε βάθος.
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυκας», που Μητροπολίτες διορίζουν στις θέσεις Μητροπολιτικών Συμβουλίων και Επιτροπών μόνιμους αυλόδουλους, οι οποίοι απλώς επικυρώνουν τα πάντα χωρίς την παραμικρή ερώτηση, όπως λόγου χάρη τι πάει να πει ότι ξόδεψε ο Μητροπολίτης 27 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο σε ταξίδια διακονίας ή ministry travels αγγλιστί;
Και ενώ οι Μητροπολίτες ζητούν, και πολύ σωστά, να γίνονται αλλαγές στα πρόσωπα που υπηρετούν στα κοινοτικά συμβούλια, εκείνοι έχουν μόνιμους στα δικά τους συμβούλια που δεν τολμούν να ανοίξουν το στόμα τους να ρωτήσουν τον «δεσπότη» έλα εδώ ποιος και γιατί ενέκρινε την ενοικίαση (lease) του πολυτελούς οχήματός σου; Ποιος ενέκρινε τα έξοδα του ταξιδιού σου να μεταβείς στην Ελλάδα για τη βάφτιση της εγγονής του τάδε…. ή τον γάμο του υιού του δείνα…;
Κι ακόμα τι είναι αυτά τα έξοδα «φιλοξενίας» δεκάδων χιλιάδων δολαρίων; Ποιους φιλοξένησες, πού και γιατί; Κι αν είχες κάποια υποχρέωση να τους φιλοξενήσεις, γιατί δεν τα πλήρωνες εσύ από τα δικά σου χρήματα του μισθού και των τυχερών σου, αλλά τα φόρτωσες στις πλάτες των ανθρώπων;
Και κάτι άλλο ακόμα, λέγοντας να γίνει οικονομικός έλεγχος στις Μητροπόλεις δεν εννοώ να γίνουν απλώς από λογιστές ή έστω ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι θα βγάλουν ένα πόρισμα βασισμένοι σε κάποια στοιχεία και αριθμούς που θα δώσουν οι ίδιοι οι Μητροπολίτες, αλλά εννοώ, και τονίζω, έλεγχο από ειδήμονες forensic, εξονυχιστικό σε βάθος και για όλα τα χρόνια που είναι επικεφαλής των Μητροπόλεων. Σίγουρα να συμπεριληφθούν και τα ιδρύματά τους, όπως κατασκηνώσεις, οίκοι φιλοξενίας, και γενικά σε ό,τι δίνουν χρήματα οι άνθρωποι.
Να υπενθυμίσω και τούτο: ο οποιοσδήποτε πιστός μέλος κοινότητας που καταβάλλει έστω και εκατό δολάρια τον χρόνο έχει το δικαίωμα να ζητήσει οικονομικό απολογισμό ή κι ακόμα να ελέγξει τα βιβλία της κοινότητας και της Μητρόπολης.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου