Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020

Η γενναιοδωρία των Fed και ΕΚΤ δίνει χρόνο στην BoE

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2020

SWAHA PATTANAIK
Ο Αντριου Μπέιλι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, έχει ορισμένους πολύ χρήσιμους φίλους. Η Tράπεζα της Αγγλίας ενίσχυσε την Πέμπτη το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αλλά μείωσε σημαντικά τον ρυθμό αγοράς ομολόγων. Μπορεί όμως να μην έχει καμία σημασία, εξαιτίας της ρευστότητας που έχει διοχετεύσει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε μόλις τρεις μήνες, προκειμένου να εξαντλήσει ένα μεγάλο μέρος των 200 δισ. λιρών (220 δισ. ευρώ) για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, τα επιπλέον 100 δισ. λίρες (110 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα αγοράζει τίτλους αξίας μόλις 5 δισ. στερλινών ανά εβδομάδα σε σχέση με τα 13 δισ. του Μαρτίου, σύμφωνα με την Berenberg. Αντιθέτως, άλλες κεντρικές τράπεζες δεν δείχνουν καμία διάθεση να σταματήσουν.


Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε πολύ πρόσφατα να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικό επίπεδο. Αντιθέτως, η Λαγκάρντ χρησιμοποιεί ήδη αυτό το εργαλείο με πιο δημιουργικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι τράπεζες δανείστηκαν το ποσό-ρεκόρ του 1,3 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνονται για να συμμετάσχουν στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας για χορήγηση φθηνού χρήματος στην οικονομία.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο που η Τράπεζα της Αγγλίας δεν λαμβάνει περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της βρετανικής οικονομίας. Εξάλλου, η χώρα αντιμετωπίζει έναν επιπλέον κίνδυνο σε σχέση με άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες: έχει κάνει μικρή μόνον πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και λίγες συμφωνίες για τη μεταβατική περίοδο του Brexit μέχρι το τέλος του έτους. Στην περίπτωση που αποτύχει στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, η οικονομία θα πληγεί ακόμη περισσότερο, ενώ θα έχει ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο Μπέιλι ευνοείται από τη γενναιοδωρία των ομολόγων του.
Με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και από την ΕΚΤ θα υπάρχει μεγάλη ρευστότητα για αρκετό καιρό. Αυτό σημαίνει πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα διατηρηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και ενδεχομένως να υποχωρήσουν παγκοσμίως. Το δεκαετές ομόλογο της βρετανικής κυβέρνησης έχει άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση και έχει απόδοση υψηλότερη από το αντίστοιχο γερμανικό κατά 66 μονάδες βάσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μπέιλι θα αδρανήσει στην περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης της βρετανικής οικονομίας, ή εάν οι αποδόσεις αυξηθούν. Ωστόσο, η γενναιοδωρία του Πάουελ και της Λαγκάρντ του δίνουν λίγο χώρο για ελιγμούς.
REUTERS 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου