Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Οι χρηματοδότες κρατούν αποστάσεις από το Χόλιγουντ

Πέμπτη, 18 Ιουνίου, 2020

Τα στούντιο του Χόλιγουντ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα γυρίσματα ξεκινούν και πάλι. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών που ασχολούνται με τα ΜΜΕ και τη βιομηχανία του θεάματος, καθώς και παραγωγούς, οι επενδυτές δεν αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα.

gkat_28_1706_page_1_image_0001Μετά την άρση των περιορισμών λόγω καραντίνας η βιομηχανία του θεάματος στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και να αρχίσει ξανά την παραγωγή ταινιών. Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν πως είναι ιδιαίτερα επισφαλές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη δραστηριότητα αυτή υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ταινία «Unhinged» (που σημαίνει άτομο ψυχικά ασταθές σε μία πρόχειρη μετάφραση), η οποία μάλλον θα κληθεί να επαληθεύσει εαυτόν. Με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου το εν λόγω θρίλερ θα αρχίσει να προβάλλεται νωρίτερα από το προγραμματισμένο και συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου. Με μία κίνηση απρόβλεπτη και τολμηρή η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής του με την επωνυμία Solstice αποφάσισε να στοιχηματίσει στο «Unhinged» και να προσκαλέσει στις αίθουσες τους Αμερικανούς – και αυτή η ταινία θα είναι η πρώτη παραγωγή μετά την καραντίνα. Συνήθως, οι ανεξάρτητες εταιρείες αναλαμβάνουν και το οικονομικό ρίσκο αλλά και το καλλιτεχνικό, αλλά ειδικά σε αυτή την περίοδο μετά την πανδημία η τόλμη φαίνεται πως θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας.
Τα στούντιο του Χόλιγουντ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα γυρίσματα ξεκινούν και πάλι. Ωστόσο, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν στελέχη τραπεζών, που ασχολούνται με τα ΜΜΕ και τη βιομηχανία του θεάματος, καθώς και παραγωγοί και νομικοί σύμβουλοι, οι επενδυτές δεν αναμένεται να επανακάμψουν σύντομα. Οι δαπάνες της παραγωγής μιας ταινίας διογκώνονται, ενώ τα έσοδα από τις αίθουσες, την προβολή και τη διανομή των φιλμ δείχνουν ευμετάβλητα. Και αυτό επιδεινώνει και την αβεβαιότητα. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ ριψοκίνδυνο να επενδύσεις στο σινεμά», παρατηρεί τραπεζικό στέλεχος, που διαχειρίζεται δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με κινηματογραφικές παραγωγές. Την όλη κατάσταση επιδεινώνει και το ότι δεν ευδοκιμεί πλέον το παλιό μοντέλο με τις συμφωνίες προπώλησης δικαιωμάτων προβολής ανά χώρα της ταινίας, που κλείνονταν στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως λόγου χάριν των Καννών ή του Σάντανς. Βάσει των συμφωνιών αυτών, μπορούσαν οι παραγωγοί να εξασφαλίσουν δάνεια. «Αυτή τη στιγμή εάν είχαμε μία κλασική βρετανική ανεξάρτητη παραγωγή, τότε θα έπρεπε να ήμασταν ευχαριστημένοι εάν το 10% ή το 20% προερχόταν από διεθνείς συμφωνίες προπώλησης, όταν στο παρελθόν το ποσοστό αυτό έφθανε από το 30% έως και το 50%», παρατηρεί ο Ζίγκι Κάμασα, επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας παραγωγής και διανομής ταινιών Lionsgate.
Η προσέλευση στο σινεμά μειώνεται λόγω πανδημίας, οπότε και η βιομηχανία του θεάματος κλίνει προς την παραγωγή ταινιών με υπερήρωες για να ευχαριστήσει μαζικά το κοινό, στρέφοντας την πλάτη σε ανεξάρτητες παραγωγές. Ο Τζιμ Μουρ, επικεφαλής του επενδυτικού οίκου Vine Alternative Investments και μεγαλομέτοχος της Village Roadshow, που στήριξε οικονομικά μεταξύ άλλων το «Τζόκερ», διερωτάται εάν θα μπορούσε σε συνθήκες πανδημίας μία τέτοια ταινία να έχει απόδοση 1 δισ. δολαρίων. Το «Τζόκερ» θεωρείτο ριψοκίνδυνη επένδυση και η μεγάλη της επιτυχία εξέπληξε τους χρηματοδότες της. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, για τους ανεξάρτητους παραγωγούς το μείζον θέμα είναι πώς μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους δημόσιας υγείας, όταν, λόγου χάριν, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν τους καλύπτουν εάν νοσήσει εργαζόμενος της παραγωγής ή εάν κηρυχθεί καραντίνα και πάλι, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Μέχρι στιγμής ελάχιστες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν σε αυτού του είδους την ασφαλιστική κάλυψη. Πάντως, οι εταιρείες που φαίνεται να ωφελούνται, είναι οι τύπου Νetflix, η οποία αγόρασε από τα στούντιο MGM το «Bad Trip» και από την Paramount τo  «The Lovebirds», δύο ταινίες οι οποίες αρχικά θα προβάλλονταν τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου