Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Δέχονται επήρεια των νησιών οι Τούρκοι

«Ακόμη και αν αυτή η συμφωνία δεν μας ενδιαφέρει ευθέως ως προς το περιεχόμενό της, ήταν ουσιαστικά μια πολύ χρήσιμη συμφωνία σε όρους διεθνούς δικαίου και ανάδειξης της αιτιολόγησης των θέσεών μας», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου (φωτ. A.P.).
gkat_05_1206_page_1_image_0001Διπλή γλώσσα χρησιμοποιεί το τελευταίο 24ωρο η Αγκυρα με αφορμή την ελληνοϊταλική συμφωνία για ορισμό θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο Πέλαγος. Χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία είναι θετική, αποδέχθηκε ότι τα νησιά έχουν έστω και περιορισμένη επήρεια, αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε στη θέση ότι δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας, δηλαδή, δύο μάλλον αντικρουόμενες έννοιες. Από την Αθήνα έγινε σύσταση στον κ. Τσαβούσογλου να διαβάσει τη συμφωνία πιο προσεκτικά, τονίζοντας ότι η συμφωνία με τη Ρώμη κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
«Αυτή η συμφωνία είναι ουσιαστικά μια πολύ ουσιαστική συμφωνία ώστε η Ελλάδα να δει τα γεγονότα και να δεχθεί τη συμφωνία που υποστηρίζουμε», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου (NTV) και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «πάντα επιχειρηματολογούσε ότι “τα νησιά, οι νησίδες ακόμα και οι βράχοι έπρεπε να γίνουν αποδεκτοί ως ενδοχώρα”. Τι λέει; Οτι αυτά τα νησιά έχουν επίσης υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο χωρικά ύδατα, εμείς υποστηρίζουμε το αντίστροφο». Εν συνεχεία, ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι ουσιαστικά «η Ελλάδα συμφώνησε με όσα λέμε».
Αναφέρθηκε, μάλιστα, ονομαστικά στους Οθωνούς, στις Στροφάδες και στην Κεφαλονιά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υπέγραψε με την Ιταλία μια συμφωνία το 1977 βάσει της οποίας η υφαλοκρηπίδα «δεν αρχίζει από εκείνα τα νησιά». Μάλιστα, για να υποστηρίξει τη θέση του, ο κ. Τσαβούσογλου επικαλέστηκε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «“Η Ελλάδα δεν δέχθηκε πλήρη επήρεια των νησιών, άσκησε κριτική ο κ. Κοτζιάς”», σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου. Οπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να δείξει «παρόμοια ευελιξία και συνεργασία και στην άλλη πλευρά των συνόρων της». «Είμαστε επίσης χαρούμενοι ότι η διπλωματία δουλεύει. Και αυτό που λέμε στην Ελλάδα είναι αντί να διαμαρτύρεστε σε τρίτους ή να ελπίζετε σε βοήθεια από τρίτους, ας συνεργαστούμε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Επιλέξτε τον διάλογο μαζί μας». Κατέληξε ότι «ακόμα και αν αυτή η συμφωνία δεν μας ενδιαφέρει ευθέως ως προς το περιεχόμενό της, ήταν ουσιαστικά μια πολύ χρήσιμη συμφωνία σε όρους διεθνούς δικαίου και ανάδειξης της αιτιολόγησης των θέσεών μας».
Λίγες ώρες αργότερα, η απάντηση της Αθήνας ήλθε μέσω διπλωματικών πηγών. «Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές. Και επισημαίνουν ότι ο κ. Τσαβούσογλου «συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του διεθνούς δικαίου και ιδίως του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. Οσον αφορά την ουσία πάντως της συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας».
Ιμάμογλου κατά Ερντογάν για Αγία Σοφία
Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας έχει μετατραπεί σε προϊόν εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης, είπε χθες ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μιλώντας με τον Αλέξη Παπαχελά στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Αυτή τη στιγμή, τόσο η Τουρκία όσο και ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζουν πολύ πιο σημαντικά και διαφορετικά ζητήματα. Μερικές φορές, κάποιες χώρες χρειάζονται αφορμές για εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση ούτως ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τέτοιες περιόδους». Ο κ. Ιμάμογλου επισήμανε ότι «αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να συζητούνται με ιδιαίτερη προσοχή, μέσα από το πρίσμα της Ιστορίας και της θρησκείας. Με λυπεί το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα έχει αποτελέσει προϊόν εσωτερικής πολιτικής». Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είπε, μεταξύ άλλων, ότι προσδοκά σε συνεργασία με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και τόνισε πόσο τυχεροί είναι που και οι δύο αυτές πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία. «Οι Ελληνες είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με την Κωνσταντινούπολη και χαίρομαι που βλέπετε θετικά τη συνεργασία μας», είπε ο κ. Μπακογιάννης. 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου