Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Απαγορεύεται από την κυβέρνηση η μετάδοση Θείας Κοινωνίας στο Βέλγιο





Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2020


Ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας στην Ωραία Πύλη εκφωνεί τη δέηση "Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ' ουρανού και είδε και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην και κατάρτισαι αυτήν ήν εφύτευσεν η δεξιά σου". Φωτογραφία Μητρόπολη Βελγίου.



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΒΕΛΓΙΟ. Η κυβέρνηση του Βελγίου επιτρέπει το άνοιγμα των ναών από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου για την τέλεση της Λατρείας με την παρουσία πιστών, πλην όμως απαγορεύει τη θεία Κοινωνία με τον τρόπο που μεταδίδεται σήμερα δια της κοινής λαβίδας, οπότε οι πιστοί θα μπορούν να παρευρίσκονται στη Λειτουργία, χωρίς όμως να μπορούν να κοινωνούν. Υπενθυμίζεται πως η ίδια απαγόρευση ισχύει για τη Γερμανία, την Αυστρία και κάποιες Περιφέρειες του Καναδά.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Βελγίου, Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου Αθηναγόρας ενημέρωσε σχετικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο γι’ αυτήν την εξέλιξη.
Σε εγκύκλιό του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης το Σάββατο 6 Ιουνίου αναγράφονται ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:
«Η τέλεση εκ νέου της κοινής λατρείας επισκιάζεται ακόμη και από το εξής: προς το παρόν δεν θα είναι δυνατόν στους πιστούς μας να κοινωνήσουν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Τούτο είναι ιδιαίτερα στενάχωρο για όλους μας. Επώδυνο μάλιστα. Οπωσδήποτε το μέτρο αυτό είναι μόνον προσωρινό, έως ότου να δώση λύση η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Η μη δυνατότητα να κοινωνήσουν οι πιστοί, πρέπει να κατανοηθεί σαν υπακοή και εφαρμογή των νόμων που επιβλήθηκαν από το κράτος του δικαίου στο οποίο διαβιούμε. Εμείς, ως αρχηγοί της Εκκλησίας, πρέπει να επωμισθούμε την ευθύνη, ώστε να μη μας κατηγορήσουν για τίποτε κατ’ αυτή την πανδημία. Διαβιούμε σε χώρες που δεν είναι Ορθόδοξες και δεν παρεμβαίνουν στην εσωτερική λειτουργία της Εκκλησίας μας, σεβόμενες τις θρησκευτικές ελευθερίες. Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές αρχές αναμένουν να κάνουμε κάθε τι δυνατόν για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων και κυρίως της δημόσιας υγείας».
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020 δημοσιεύθηκε υπουργικό διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βελγίου που αναφέρει τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν.
Το διάταγμα ορίζει στο άρθρο 6 τα εξής: «Επιτρέπεται η κοινή τέλεση της λατρείας, καθώς και ατομικές επισκέψεις σε χώρους λατρείας. Τα Αντιπροσωπευτικά Όργανα των θρησκειών εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα και δίνουν οδηγίες τηρώντας τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ιδιαιτέρως της αποστάσεως 1,5 μέτρου ανάμεσα στα άτομα, εκτός από άτομα που ζουν στην ίδια στέγη.
- Εφαρμογή του μεγίστου αριθμού που καθορίζεται εκ των προτέρων για άτομα ανά κτήριο, που περιορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 m², με μέγιστο αριθμό ατόμων 100 ανά κτήριο, έως και 30 Ιουνίου 2020 και 200 άτομα από 1ης Ιουλίου 2020.
- Απαγορεύεται η φυσική επαφή μεταξύ ατόμων και αντικειμένων από πολλούς συμμετέχοντες.
- Παροχή κατά την είσοδο και την έξοδο των απαραιτήτων προϊόντων για την υγιεινή των χεριών.
Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ο οποίος υπενθυμίζεται είχε παραχωρήσει πριν μερικές εβδομάδες εκτενή συνέντευξη στον «Ε.Κ.» τονίζει στην εγκύκλιό του πως «ο τρόπος της Θείας Κοινωνίας, όπως γίνεται στην Εκκλησία μας, είναι άγνωστος στις άλλες χριστιανικές χώρες. Είναι σαφές ότι πιστεύουμε ότι δεν μεταδίδεται καμμία ασθένεια μέσω του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Αυτή είναι η πίστη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αλλά και η προσωπική μου βαθειά πεποίθηση, που διακονώ ως κληρικός της Εκκλησίας μας εδώ και περισσότερο από τριάντα χρόνια. Ωστόσο, είναι δύσκολο να το εξηγήσω αυτό στους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας!
Γι? αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή για λίγο ακόμη χρόνο, γνωρίζοντας ότι προσευχόμαστε και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή το συντομώτερο δυνατό. Εν τω μεταξύ, αναμένουμε την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, υπό την καθοδήγηση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, που έχει την ευθύνη διά τας οδηγίας στην ζωή της Εκκλησίας μας».
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου