Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ (USSF) κατάργησε τον κανόνα 604-1, που απαγόρευε στα μέλη Εθνικών ομάδων να γονατίζουν κατά τη διάρκεια του ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ένδειξη υποστήριξης για τη μαύρη κοινότητα και κατά του ρατσισμού.
Το μέτρο είχε εισαχθεί το 2017, αφότου η σταρ της παγκόσμιας πρωταθλήτριας ομάδας των ΗΠΑ, Μέγκαν Ράπινο, είχε κάνει ένα χρόνο νωρίτερα αυτή τη χειρονομία, κατά τη διάρκεια διεθνούς αναμέτρησης.
Η απόφαση ελήφθη μετά τις διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια ενός αστυνομικού, στη Μινεάπολη και βρήκε υποστήριξη σε όλο τον κόσμο, με τη χειρονομία του ατόμου που γονατίζει να γίνεται εμβληματική στην καταπολέμηση των φυλετικών προκαταλήψεων.
«Κατέστη σαφές ότι η πολιτική μας ήταν λανθασμένη και υπονόμευσε το σημαντικό μήνυμα από το κίνημα των Μαύρων Ζωών» εξήγησε η USSF, σύμφωνα με την αναφορά του ιντερνετικού περιοδικό L Football, που είναι αφιερωμένο στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
«Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να ακούσουμε, ειδικά τους αθλητές μας, να κατανοήσουμε και να αναγνωρίσουμε τις πραγματικές και σημαντικές εμπειρίες των μαύρων κι άλλων κοινοτήτων και μειονοτήτων στη χώρα μας. Ζητούμε συγνώμη από τους αθλητές μας και ιδιαίτερα τους μαύρους, το προσωπικό, τους οπαδούς και όλους όσοι υποστηρίζουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού».