Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Απεβίωσε ο Δρ. Παναγιώτης Καραβίτης. Συνεργαστήκαμε στο ΣΑΕ.

Τετάρτη, 17 Ιουνίου, 2020


Μνήμη καθηγητή Παναγιώτη Καραβίτη από Βοστώνη


Εθνικός Κήρυξ
Ο αείμνηστος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Bridgewater State College και ιεροψάλτης Παναγιώτης Καραβίτης σε στούντιο της Αθήνας ηχογραφεί εκκλησιαστικούς ύμνους. Φωτογραφία: Παραχώρηση καθηγητή Παναγιώτη Ανδριόπουλου


ΑΘΗΝΑ. Αναχώρησε στις 16 Ιουνίου 2020 για την αιωνιότητα σε ηλικία 88 ετών, στο Quincy της Μασαχουσέτης, ο Παναγιώτης Καραβίτης Επίτιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Bridgewater State College της Μασαχουσέτης και οφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το σκήνωμά του θα τεθεί σε προσκύνημα την Πέμπτη 18 Ιουνίου στον ναό του Ευαγγελισμού του Μπρόκτον από τις 9 έως τις 10 π.μ. και θα ακολουθήσει η Εξόδιος Ακολουθία.
Ο αείμνηστος Παναγιώτης Καραβίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Μέλος πολύτεκνης και ψαλτικής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ο αείμνηστος Θεμιστοκλής Καραβίτης, επί πολλές δεκαετίες αριστερός ψάλτης στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Πατρών. Ο Παναγιώτης Καραβίτης έφυγε το 1953 για την Αμερική, όπου σπούδασε και στη συνέχεια σταδιοδρόμησε ως πανεπιστημιακός δάσκαλος σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ διδάσκοντας Αρχαία και Ελληνορωμαϊκή Ιστορία. Παράλληλα, έψαλε σε πολλούς ναούς της εκεί Ομογένειας και προσέφερε από διάφορες θέσεις. Διετέλεσε και μέλος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού των ΗΠΑ.
Στα 2009 μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Πάτρα και στον τηλεοπτικό σταθμό intv.gr. Mιλάει για τον Ομηρο, τους πατέρες των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού, τις σχετικές μελέτες που έχει εκπονήσει, την Αμερική και την Ελληνική Ομογένεια, τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, τον πρώην (σήμερα) Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για πολλά άλλα ακόμη.
Ο Παναγιώτης Καραβίτης τιμήθηκε με το οφίκιο του Αρχοντος Νοταρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στις 15 Φεβρουαρίου 2000 και ανήκε στο Τάγμα των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.


Εθνικός Κήρυξ
Ενα από τα τελευταία βιβλία του αείμνηστου καθηγητή Παναγιώτη Καραβίτη με τίτλο "ο Ομηρος και η Εποχή του Χαλκού". Φωτογραφία: παραχώρηση του καθηγητή Παναγιώτη Ανδριόπουλου

Είχα την τύχη να μου εμπιστευτεί για μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά ένα σημαντικό κείμενό του για τον Απόστολο Παύλο.
Πρόλαβα και τον ηχογράφησα! Θα εκδώσω τώρα στη μνήμη του αυτή την ιστορική, πλέον, ηχογράφηση, στην οποία ψάλλει με μοναδικό τρόπο συνθέσεις πατρινών μελοποιών.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην περίπτωση του αείμνηστου Παναγιώτη Καραβίτη είναι ότι ήταν αυτήκοος του μεγάλου εκείνου πρωτοψάλτου στην Παντάνασσα των Πατρών Νικολάου Μαυροπούλου, του εκ Κωνσταντινουπόλεως. Και θυμόταν πολλές «θέσεις» του Μαυρόπουλου τις οποίες και απέδιδε μοναδικά. Θέσεις και μουσικές φράσεις που του είχαν εντυπωθεί και παρά την εγκατάστασή του στην Αμερική, δεν τις ξέχασε ποτέ.
Στο επιστημονικό του έργο, τώρα, στεκόμαστε στα βιβλία του:
- Capitulations and Greek interstate relations: The reflection of humanistic ideals in political events (Hypomnemata) (Englisch) Taschenbuch – 1. Januar 1982
- Promise-Giving and Treaty-Making Homer and the Near East (1991)
- Evil, Freedom, and the Road to Perfection in Clement of Alexandria (Vigiliae Christianae , Suppl. 43) (Vigiliae Christianae, Supplements) (Englisch) Gebundene Ausgabe – 1. Januar 1999
Ένα από τα τελευταία σημαντικά πονήματά του ήταν το «Homer and the Bronze Age: The Reflection of Humanistic Ideals in Diplomatic Practices» (Gorgias Press, 2008 - 242 σελίδες).
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ / ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ.  Συνεργάστηκα με τον Δρ. Καραβίτη ως μέλη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).  Είμαστε Γραμματείς σε ένα από τα Παγκόσμια Συνέδρια του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.  

Μάλιστα, σε μία από τις συνεδριάσεις του κεντρικού ΣΑΕ από την ολομέλεια στο Βελίδειο πλησίασαν στην έδρα της Γραμματείας ο αείμνηστος Πάνος Σπηλιάκος, Πρόεδρος της Παμακεδονικής Αμερικής με την κ. Νίνα Γκατζούλη και κατέθεσαν επερώτηση για το γνωστό θέμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ».  Παρ’ ότι ήταν 49 άλλες επερωτήσεις πριν από αυτό και με το χρόνο που ήταν διαθέσιμος 45 λεπτά όλα κι όλα για όλες τις επερωτήσεις το πολύ να συζητούσαμε τις πρώτες 12-15 το πολύ.  
Ως «δια μαγείας» η επερώτηση της Παμακεδονικής συζητήθηκε 4η

Θυμάμαι το Δρ. Καραβίτη που έπαιρνε τις έγγραφες και υπογραφόμενες επερωτήσεις και τις κατέγραφε κατά σειρά (αύξων αριθμός).   
Όταν ήρθε η ώρα να αναγνωστούν και να συζητηθούν οι Ερωτήσεις/Αιτήματα εγώ ανακοίνωσα να πάρει το μικρόφωνο η αντιπροσωπεία της Παμακεδονικής γιατί θεώρησα ότι το θέμα ήταν Εθνικό.  Αμέσως πετάχτηκε ο Πρόεδρος άλλης Ομοσπονδίας  και φώναζε ότι έχει αυτός σειρά, και έτσι ήταν.  Τότε είπα ότι η επερώτηση από τον κ. Σπηλιάκο ήταν συμπληρωματική από προηγούμενη.

Είδα τον Δρ. Καραβίτη να με κοιτάζει στα μάτια με απορία. 
Γύρισα και του είπα ότι το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ είναι μεγάλης σημασίας και παρ’ ότι οι αντιπρόσωποι ήρθαν τελευταίοι πρέπει να γίνει υπέρβαση και να συζητηθεί το θέμα τώρα.
Ο Δρ. Καραβίτης με ξανακοίταξε, έσκασε ένα χαμόγελο, και μου είπε: «Σου έχω εμπιστοσύνη».  Έτσι ο κ. Σπηλιάκος πήρε το μικρόφωνο και μίλησε. 


Το συμβάν έχει καταγραφεί στα πρακτικά του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού αλλά και από την ΕΡΤ που μαγνητοσκοπούσε τη συνεδρίαση. 
Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου