Μια υπόθεση αγοράς ακινήτου έχει συνταράξει την Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας κι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των χιλιάδων ομογενών.
Σάλος από την «ανίερη» αγορά πολυτελούς διαμερίσματος από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας | tanea.gr

Παρασκευή, 11 Ιουνίου, 2020


Πρόκειται για την αγορά πολυτελούς διαμερίσματος, αξίας 6,5 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 3,7 εκατ. ευρώ) σε ουρανοξύστη σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές του Σίδνεϋ, το Millers Point.
Το διαμέρισμα αυτό αγοράστηκε για να μένει μόνιμα ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, η χλιδή του, ο τρόπος που επελέγη να γίνει η αγορά και κυρίως η προσπάθεια να μετατεθεί αλλού η ευθύνη, όταν ξέσπασε σάλος στην ελληνική κοινότητα, έχουν κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον της υπόθεσης.
Το ιδιαίτερα μελανό σημείο της προκλητικής αυτής αγοράς που έχει στιγματίσει και την Αρχιεπισκοπή κι έχει εξοργίσει και τους ομογενείς, είναι η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να «φορτώσουν» την υπόθεση στον προηγούμενο Αρχιεπίσκοπο, τον μακαριστό Στυλιανό.
Έναν θρησκευτικό ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας ο οποίος έχει προσφέρει τεράστιο έργο στην Εκκλησία και τώρα κάποιοι επιχειρούν να τον στιγματίσουν προκειμένου να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες.
Η ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας τους προηγούμενους μήνες, όταν και απανωτά δημοσιεύματα αποκάλυψαν την… ιερή αγοραπωλησία του πολυτελούς διαμερίσματος.
Συγκεκριμένα, η αγορά του ακινήτου έγινε από το Consolidated Trust της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Το Consolidated Trust (με νομική μορφή «Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού» για την Αυστραλία) είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής και διοικείται από πολυμελές διοικητικό συμβούλιο κληρικών και λαϊκών, με πρόεδρο τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο.
Η αγορά του διαμερίσματος φέρεται να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο (σύμφωνα με ειδική καταχώρηση του αρμόδιου αυστραλιανού κτηματομεσιτικού γραφείου Vanguarde, που μεσολάβησε για την αγοραπωλησία, η ημερομηνία αγοράς είναι η 19η/12/2019, σε τιμή που δεν κοινολογείται). Δηλαδή, σχεδόν έξι μήνες μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, διαδόχου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη (που απεβίωσε μετά από μακρά ασθένεια στις 25.3.2019, ύστερα από 44 χρόνια αρχιερατείας του στην Αυστραλία).

Χλιδή 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων

Το διαμέρισμα  αγοράστηκε με ιδιωτική συναλλαγή –χωρίς να προηγηθεί, δηλαδή, εκπλειστηριασμός του, όπως συνηθίζεται στην Αυστραλία- και χαρακτηρίζεται από χλιδή και περίσσεια χώρων, κυρίων και βοηθητικών, (συνολικού εμβαδού 238 τ.μ., σύμφωνα με τη δημόσια διαδικτυακή καταχώρηση του αρμόδιου αυστραλιανού κτηματομεσιτικού γραφείου Vanguarde).
Πρόκειται περί οροφοδιαμερίσματος, στον 23ο όροφο του ανακαινισθέντος πολυτελούς κτιρίου, διαθέτοντος –μεταξύ άλλων- τρία διπλά υπνοδωμάτια, δύο σαλόνια, τρία μαρμάρινα μπάνια, δύο μπαλκόνια, με πανοραμική θέα στα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Σίδνεϋ (τη  διάσημη Όπερα, την εμβληματική Γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϋ κ.α.), καθώς και δυο θέσεις στάθμευσης.
Η επιλογή του πολυτελούς διαμερίσματος για αγορά, η μελλοντική χρήση του, αλλά και το υψηλό τίμημα που διατέθηκε προκάλεσε αντιδράσεις και σειρά δημοσιευμάτων σε ελλαδικά Μ.Μ.Ε. καθώς και στην ελληνο-αυστραλιανή εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» Μελβούρνης.

Οι ψίθυροι

Η υπόθεση αυτή άρχισε να… κακοφορμίζει όταν μετά τα απανωτά δημοσιεύματα η Αρχιεπισκοπή επιχείρησε να αμυνθεί με… ψιθύρους και αφήνοντας σκιές για την προηγούμενη διοίκηση.
Συγκεκριμένα, κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν την αγορά του διαμερίσματος στον… εκλιπόντα Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, λέγοντας ότι για η απόφαση του δ.σ. του Consolidated Trust ελήφθη τον Μάρτιο του 2019.
Δηλαδή σε μια χρονική περίοδο όπου ο 83χρονος Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός περνούσε βαρύτατα ασθενής τις τελευταίες ημέρες της ζωής του υποτίθεται ότι θα ενδιαφερόταν για την αγορά πολυτελούς σπιτιού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ακίνητο αγοράστηκε τύποις ως «επένδυση για την Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου» της Αρχιεπισκοπής, με λήψη δανείου που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου στην ουσία  να χρησιμοποιηθεί ως η μόνιμη κατοικία του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.
Το πότε ακριβώς ελήφθη η απόφαση της αγοράς από το Διοικητικό Συμβούλιο του Consolidated Trust της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με ποια σύνθεση και απαρτία (καθώς -απολύτως αρμόδια για την αγορά- μέλη του δ.σ. ισχυρίζονται πλήρη άγνοια), πώς δικαιολογήθηκε το δάνειο των 10 εκατ. δολαρίων για την αγορά του και με ποια εχέγγυα, αποτελούν εύλογα ερωτήματα.
Και παρά τα ερωτήματα και τα δημοσιεύματα η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας.
Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει την οικογένεια του μακαριστού Στυλιανού και μάλιστα ο πρωτανιψιός του, δικηγόρος Αθηνών, Νικόλαος Δ. Καλλιούρης έχει στείλει δύο επιστολές προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Όπως τονίζει στις επιστολές, το ενδιαφέρον της οικογένειας είναι η υστεροφημία και η προστασία της μνήμης του μακαριστού Στυλιανού. Αναφέρει ότι κατά την παραμονή του στην Αυστραλία, ενώ ο εκλιπών περνούσε δύσκολες ώρες λόγω της βαριάς τους ασθένειας, ουδέποτε ανέφερε κάτι για αγορά διαμερίσματος ή για άλλο περιουσιακό στοιχείο.
Επίσης, από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, στις 25 Μαρτίου 2019, δεν συμμετείχε ο Στυλιανός σε οποιαδήποτε συνεδρίαση του δ.σ. του Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας του οποίου ήταν πρόεδρος.
Ιδιαίτερα τον Μάρτιο του 2019, όταν αποφασίστηκε η αγορά του σπιτιού, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος ήταν κατάκοιτος, η υγεία του ήταν επιβαρυμένη και περνούσε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.
Επομένως, δεν θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για αγορά σπιτιού ή να αποφάσισε κάτι τέτοιο.
Ο κ. Καλλιούρης τονίζει τέλος στην επιστολή του σε ομογενειακή εφημερίδα ότι με τον χαρακτήρα και τις προτεραιότητας που είχε ο μακαριστός Στυλιανός ουδέποτε θα διανοούταν να προχωρήσει στην αγορά του διαμερίσματος είτε ως επένδυση είτε ως κάτι άλλο.
Σε άλλη επιστολή του ο δικηγόρος και συγγενής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου προτρέπει την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να προστατέψει την υστεροφημία του Στυλιανού που πλήττεται από αντιφατικές και αναξιόπιστες δηλώσεις.

Ποιος ήταν ο Στυλιανός

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, παγκοσμίως γνωστός Ορθόδοξος θεολόγος, πνευματικός ηγέτης της Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας επί 44 συναπτά έτη, συγγραφέας δεκάδων δογματικών, φιλολογικών και ποιητικών έργων, διακρινόταν για τη σεμνότητα, τον ασκητικό – λιτό βίο και χαρακτήρα Του.
Κατά την παραμονή Του στην Αυστραλία (Απρίλιος 1975 – Μάρτιος 2019) διέμεινε σε κατοικίες που κάθε άλλο παρά για την πολυτέλειά τους διακρίνονταν.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός

Αρχικά,  και για περίπου 15 χρόνια, διέμενε ολομόναχος σε ένα παμπάλαιο σπίτι (στη μικροαστική περιοχή του Σίδνεϊ Ashfield), πληρώνοντας μάλιστα και μηνιαίο μίσθωμα στην Αρχιεπισκοπή -που το είχε στην ιδιοκτησία της από δωρεά. Από το 1990 και για άλλα 15 χρόνια κατοικούσε σε απλό μικρό διαμέρισμα (εμβαδού λιγότερο των 80 τ.μ.) στη μεσοαστική και με έντονο το ελληνικό στοιχείο περιοχή Brighton-Le-Sands (Botany Bay). Με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στην υγεία Του, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και έως την εκδημία Του, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός είχε μετακινηθεί και εγκαταβιούσε σε ένα μικρό και ασκητικό δωμάτιο εντός του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής. Είναι δε αυτονόητο ότι ο αείμνηστος  Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, ως εκ της προσωπικής  διαδρομής Του, ουδέποτε θα χρησιμοποιούσε ως προσωπική κατοικία Του διαμέρισμα όμοιο του αγορασθέντος διαμερίσματος, την χλιδή του οποίου δεν θα μπορούσε καν να διανοηθεί.

Το πολυτελές διαμέρισμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το κτηματομεσιτικό γραφείο Vanguarde στο Σίδνεϋ, το διαμέρισμα «The Georgia» είναι σχεδιασμένο από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Έρκολε Παλατσέτι (Ercole Palazzetti), το κτίριο «Georgia» είναι ένα από τα πιο αποκλειστικά και περιζήτητα «μπουτίκ» συγκροτήματα διαμερισμάτων του Σίδνεϋ. Τοποθετημένο στο «Χωριό της Οδού Κεντ», αυτό το φανταστικό διαμέρισμα (με αναλογίες οικίας) των 238 τ.μ. καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο (χωρίς κοινούς τοίχους με άλλο), είναι διαμπερές και λούζεται στο φυσικό φως, με εμβληματική θέα που κόβει την ανάσα προς την Όπερα του Σίδνεϋ, τη Γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϋ, το (προάστιο) Μπαρανγκαρού (Barangaroo), Darling Harbour, το (εσωτερικό) Λιμάνι της Αγάπης (Darling Harbour) και την κορυφογραμμή του κέντρου της πόλης του Σίδνεϋ.
Ανακαινίστηκε με πολυτέλεια κατά παραγγελία από τον γνωστό σχεδιαστή  Andrea D’Cruz , που παρέδωσε ένα ξεχωριστό συγκρότημα 20 μόνο κατοικιών. Το κτίριο διαθέτει θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα και πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο (στον 6ο όροφο).
Το διαμέρισμα αποτελείται από 3 διπλά υπνοδωμάτια (το ένα «Μάστερ» με δικό του πολυτελές μπάνιο), 3 μπάνια, 2 μπαλκόνια με μοναδική θέα και 2 θέσεις στάθμευσης.
Διαθέτει δάπεδα από λαμπερό παρκέ ψαροκόκαλο, μεγάλη γκουρμέ κουζίνα με πάγκους από γρανίτη και συσκευές Gaggenau, μαρμάρινα μπάνια κ.α.
Η διεύθυνσή του είναι: 23ος όροφος (Level 23), 155 Kent Street, Millers Point NSW 2000.
Κατάσταση: πωλήθηκε σε ιδιωτική συναλλαγή (δηλαδή, χωρίς να βγει σε δημόσια εκπλειστηρίαση) την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, μέσω του Κτηματομεσιτικού Γραφείου του Σίδνεϋ Vanguarde.
Τιμή: Μη κοινοποιήσιμη. (Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το διαμέρισμα αγοράστηκε στην τιμή των 6.500.000 δολαρίων Αυστραλίας/περίπου 3.720.000 ευρώ – με ισοτιμία δολαρίου – ευρώ κατά τον Απρίλιο 2020).
Επιβαρύνεται με κοινόχρηστα και δημοτικά τέλη συνολικώς 24.280 δολαρίων Αυστραλίας ετησίως (περίπου 14.200 ευρώ/έτος).
Ως υπεύθυνοι του Κτηματομεσιτικού Γραφείου για το συγκεκριμένο διαμέρισμα εμφανίζονται οι:  Travis REEVE (κινητό: +61 414347713) και Tim BRECKELL (κινητό: +61 411 731133).
Λεπτομέρειες, αρχιτεκτονικό σχέδιο και φωτογραφίες του διαμερίσματος από την σχετική καταχώρηση του αυστραλιανού κτηματομεσιτικού γραφείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.homely.com.au/homes/level-23-155-kent-street-millers-point-nsw-20/6365157