Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Τελικά, πώς κολλάμε κορωνοϊό;


Πέμπτη, 18 Ιουνίου, 2020


Αssociated Press

Kόσμος περιμένει να εισέλθει στο καζίνο Prairie Meadows στην Αλτούνα (Altoona), Αϊόβα. (AP )

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («WSJ»). Εξι μήνες μετά την κρίση του κορωνοϊού, υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση για ένα κεντρικό ερώτημα: Πώς μολύνονται οι άνθρωποι;
Δεν είναι συνηθισμένο να κολλήσεις τον Covid-19 από μια μολυσμένη επιφάνεια, λένε οι επιστήμονες. Και οι φευγαλέες συναντήσεις με ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους είναι απίθανο να διαδώσουν τον κορωνοϊό.
Αντ' αυτού, ο κύριος ένοχος είναι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ατόμων πρόσωπο με πρόσωπο για παρατεταμένες περιόδους. Πολυπληθείς εκδηλώσεις, περιοχές με λίγο αερισμό και μέρη όπου οι άνθρωποι μιλούν δυνατά - ή τραγουδούν, μεγιστοποιούν τον κίνδυνο.
Αυτά τα αναδυόμενα ευρήματα βοηθούν τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να χαράξουν στρατηγικές ανοίγματος για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ θέτουν σε κίνηση εκ νέου τις οικονομίες τους. Αυτό περιλαμβάνει τακτικές όπως η τοποθέτηση φραγμών από πλεξιγκλάς, η απαίτηση να φορούν οι άνθρωποι μάσκες σε καταστήματα και άλλους χώρους, χρησιμοποιώντας καλά συστήματα εξαερισμού και διατηρώντας τα παράθυρα ανοιχτά όταν είναι δυνατόν.
Δύο πρόσφατες μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι τα κλεισίματα ευρείας κλίμακας, οι περιορισμοί παραμονής στο σπίτι, οι απαγορεύσεις μεγάλων συγκεντρώσεων και το κλείσιμο επιχειρήσεων - απέτρεψαν εκατομμύρια μολύνσεις και θανάτους σε όλο τον κόσμο. Τώρα, με περισσότερες γνώσεις στο χέρι, οι πόλεις και οι πολιτείες μπορούν να αναπτύξουν στοχευμένες παρεμβάσεις για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του ιού, δήλωσαν επιστήμονες και ειδικοί στη δημόσια υγεία.
Αυτό σημαίνει καλύτερη προστασία για τους κατοίκους γηροκομείων και τις πολυεθνικές οικογένειες που ζουν σε συνθήκες πολυκοσμίας, ανέφεραν.
Σημαίνει επίσης την τόνωση της φυσικής απόστασης και των μασκών και τη μείωση του αριθμού των συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους.
«Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ένα κλείσιμο, αλλά για τρόπους αύξησης της φυσικής απόστασης», δήλωσε ο Τομ Φρίντεν (Tom Frieden), διευθύνων σύμβουλος του Resolve to Save Lives, μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία δημόσιας υγείας. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ελεύθερες εξωτερικές δραστηριότητες, περπάτημα ή ποδηλασία σε ένα γραφείο με άτομα που διατηρούν τη σωματική απόσταση, παραλαβή από τα καταστήματα από το πεζοδρόμιο και άλλες καινοτόμες μεθόδους που μπορούν να διευκολύνουν την επανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να αναζωπυρωθεί το ξέσπασμα».
Οι συστάσεις ανοίγματος της ομάδας περιλαμβάνουν εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους, ιχνηλάτηση επαφών και απομόνωση ατόμων που έχουν μολυνθεί ή εκτεθεί.
Ενας σημαντικός παράγοντας στη μετάδοση του ιού είναι ότι φαινομενικά αγαθές δραστηριότητες όπως η ομιλία και η αναπνοή παράγουν αναπνευστικά σωματίδια διαφόρων μεγεθών που μπορούν να διασκορπιστούν κατά μήκος των ρευμάτων του αέρα και ενδεχομένως να μολύνουν ανθρώπους που βρίσκονται κοντά.
Οι υπηρεσίες υγείας έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την επαφή αναπνευστικών σταγονιδίων ως τον κύριο τρόπο μετάδοσης Covid-19. Αυτά τα μεγάλα υγρά σταγονίδια μπορούν να μεταφέρουν ιό από το ένα άτομο στο άλλο όταν προσγειώνονται στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Αλλά τείνουν να πέφτουν στο έδαφος ή σε άλλες επιφάνειες αρκετά γρήγορα.
Μερικοί ερευνητές λένε ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω αερολυμάτων ή μικρών σταγονιδίων που επιπλέουν στον αέρα περισσότερο από τα μεγάλα σταγονίδια. Αυτά τα αερολύματα μπορούν να εισπνευστούν άμεσα.
Αυτό μπορεί να συνέβη σε ένα εστιατόριο στο Γκουάνγκτζου (Guangzhou) της Κίνας, όπου ένα μολυσμένος πελάτης που δεν ήταν ακόμη άρρωστος μετέδωσε τον ιό σε πέντε άλλους που κάθονταν σε παρακείμενα τραπέζια. Ο εξαερισμός στο χώρο ήταν κακός, με τους ανεμιστήρες κλειστούς, σύμφωνα με μια μελέτη που εξέτασε τις συνθήκες στο εστιατόριο.
Ο ιός που έχει διασπαρεί από την αναπνοή ή την ομιλία του ασθενούς θα μπορούσε να έχει συσσωρευτεί στον αέρα με την πάροδο του χρόνου και η ισχυρή ροή αέρα από μια μονάδα κλιματισμού στον τοίχο μπορεί να βοήθησε στην ανακύκλωση των σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με συγγραφείς της μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ομοτίμους επιστήμονες.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η παρατεταμένη έκθεση. Αυτό γενικά ορίζεται ως 15 λεπτά ή περισσότερο απροστάτευτης επαφής με κάποιον σε απόσταση μικρότερη των 6 ποδιών, δήλωσε ο Τζον Μπρουκς (John Brooks), επικεφαλής ιατρός του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention) για την παρακολούθηση του Covid-19. Αλλά αυτός είναι ένας κανόνας, προειδοποίησε. Θα μπορούσε να πάρει πολύ λιγότερο χρόνο με ένα φτάρνισμα στο πρόσωπο ή άλλη στενή επαφή όπου εκλύονται πολλά αναπνευστικά σταγονίδια, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου