Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ανοιξαν και πάλι τα αεροδρόμια της Ελλάδας



Αssociated Press
Ταξιδιώτες φτάνουν από την Ρώμη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουνίου. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ΑΘΗΝΑ. Aνοιξαν χθες και πάλι τις πύλες τους, ύστερα από περίπου τρεις μήνες, τα διεθνή αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού σηματοδοτώντας την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.
Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας είχαν προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας συνολικά 28 πτήσεις - κυρίως από ευρωπαϊκές πόλεις. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» «ποδαρικό» για τις διεθνείς πτήσεις, μετά από ένα τρίμηνο, έκανε η πτήση της «Aegean Airlines» από το Μόναχο, που προσγειώθηκε στις 13:15.
Ως προς τα μέτρα προληπτικού ελέγχου που λαμβάνονται από χθες και έως τις 30 Ιουνίου στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας γίνεται ο διαχωρισμός για τα αεροδρόμια εκτός του καταλόγου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας (EASA) με αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης και γι' αυτά εντός της λίστας.
Από αεροδρόμια εκτός καταλόγου EASA ισχύουν τα εξής:
* Δειγματοληπτικά τεστ.
* Σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ.
* 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ ξενοδοχείο καραντίνας.
Για τα αεροδρόμια από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός καταλόγου EASA:
* Τεστ σε όλους.
* 1 μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ.
* 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ ξενοδοχείο καραντίνας (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία).
Να σημειωθεί ότι στις θαλάσσιες αφίξεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
Στις χερσαίες αφίξεις, από τις 15 Ιουνίου είναι κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Στόχος, όπως ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη είναι να επαναλειτουργήσει η βαριά βιομηχανία της χώρας, αλλά με όρους υγειονομικής ασφάλειας. «Ελάτε στην Ελλάδα, η χώρα είναι πλέον ανοιχτή και ασφαλής», ήταν το κάλεσμά του το Σάββατο προς τους ξένους τουρίστες.


Αssociated Press
Ταξιδιώτες φτάνουν από την Ρώμη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουνίου. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες αφίξεις από 1 Ιουλίου
Από την 1η Ιουλίου και μετά επιτρέπονται οι αεροπορικές αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρχει συνδιαμόρφωση της πρότασης της Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.
Για τις χερσαίες αφίξεις, από την 1η Ιουλίου γίνεται λόγος για άρση περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ενώ θα υπάρξει επανεξέταση έως τις 30/6 για την Τουρκία.
Για τις θαλάσσιες αφίξεις, επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.
Οι κανόνες
Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό είναι:
* Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
* Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο- ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι, επίσης, υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση, ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
* Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό), τα οποία χρησιμοποιούν καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
* Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρο) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων, ενώ θα γίνονται, επίσης, τακτικά ηχητικές ανακοινώσεις.
* Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά, ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
* Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες, καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας, αναχώρηση, άφιξη. Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
* Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
* Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου