Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

Σας ευχόμαστε το Νέο Έτος να είναι γεμάτο από Χαρά, Υγεία, Προκοπή και ΕΙΡΗΝΗ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

4 ελληνικά τάνκερ στο στόχαστρο των ΗΠΑ γιατί έσπασαν το εμπάργκο της Βενεζουέλας


Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020
Ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο κοντά στο Puerto Cabello της Βενεζουέλας. (AP Photo/Ernesto Vargas)

ΑΘΗΝΑ. Τέσσερα τάνκερ ιδιοκτησίας ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών έχουν μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών με την κατηγορία ότι μετέφεραν αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν όλο και πιο αυστηρές κυρώσεις στον Νικολάς Μαδούρο.

Στις ναυτιλιακές εταιρείες θα επιβληθούν κυρώσεις από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τις εταιρείες Afranav Maritime Ltd με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd, καθώς και τη Seacomber Ltd με έδρα την Ελλάδα, δεξαμενόπλοια των οποίων μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα πλοία «Αthens Voyager» (ιδιοκτήτης είναι η Afranav Maritime), «Chios 1» (ιδιοκτήτης είναι η ελληνική Seacomber Ltd), «Seahero» (ιδιοκτήτης είναι η εταιρεία με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ Adamant Maritime) και «Voyager 1» (ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου είναι η «Sanibel Shiptrade» με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ).
Το θέμα ήρθε στο φως από ένα εκ των εγκυρότερων ναυτιλιακών περιοδικών παγκοσμίως, το νορβηγικό «Trade Winds», το οποίο αποκάλυψε ότι τέσσερα τάνκερ Ελλήνων εφοπλιστών είναι στη μαύρη λίστα των αμερικανικών Αρχών για συναλλαγές με την Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Trade Winds», το γεγονός πως τα τέσσερα τάνκερ μπήκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών δηλώνει την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ στον ναυτιλιακό τομέα, προκειμένου να επιβληθούν πιο αποτελεσματικά οι κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα. Στις 18 Μαΐου, το υπουργείο εξέδωσε αναλυτικό οδηγό 35 σελίδων που περιλαμβάνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ναυτιλιακές προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις.
Την τελευταία εβδομάδα οι αμερικανικές Αρχές φέρονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να προειδοποιούν τους Ελληνες ιδιοκτήτες με κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχίσουν τις συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Στα τέλη Απριλίου, ελληνικό τάνκερ φαίνεται να βοήθησε τον μεγιστάνα της Βενεζουέλας, Γουίλμερ Ρουπέρτι, να εισαγάγει 150.000 βαρέλια πετρελαίου προκειμένου να συμβάλει στο αποθεματικό της χώρας.
Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που πέντε επιπλέον ιρανικά τάνκερ έφθασαν στη Βενεζουέλα, προκειμένου να παρέχουν προμήθειες στην καταρρέουσα οικονομία, έπειτα από συμφωνίες ανταλλαγής πετρελαίου με χρυσό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τέσσερις εταιρείες μπήκαν στη μαύρη λίστα επειδή διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με τη Βενεζουέλα και ειδικότερα στον πετρελαϊκό τομέα της οικονομίας της λατινοαμερικανικής χώρας. Επιπλέον, το υπουργείο των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «αποκλεισμένο περιουσιακό στοιχείο» τα τέσσερα τάνκερ των εν λόγω εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων.
Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας προς το συμφέρον του μη αναγνωρισμένου καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είναι ανεπίτρεπτη και όσοι τη διευκολύνουν ρισκάρουν να χάσουν την πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.
«Το καθεστώς Μαδούρο ενέταξε τη βοήθεια ναυτιλιακών εταιρειών και των τάνκερ τους στην εξακολούθηση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Βενεζουέλας προς όφελός του», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν όσους υποστηρίζουν αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς και συμβάλλουν στα βασανιστήρια του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.
Τρεις από τις ναυτιλιακές εταιρείες έχουν έδρα τις Νήσους Μάρσαλ, η Afranav Maritime LTD, η Adamant Maritime LTD και η Sanibel Shiptade LTD, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους τα «Athens Voyager», «Seahero» και «Voyager I» αντίστοιχα, αμφότερα ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με το «Trade Winds».
Στη λίστα εντάσσεται και η εταιρεία Seacomber LTD, με έδρα τη Γλυφάδα, στην ιδιοκτησία της οποία εντάσσεται το «Chios Ι» με σημαία Μάλτας. Ολα τους, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, συνέχισαν να μεταφέρουν πετρέλαιο από λιμάνια της Βενεζουέλας τουλάχιστον έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2020.
Ως αποτέλεσμα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα των εταιρειών αυτών εντός της αμερικανικής επικράτειας ή υπό τον έλεγχο Αμερικανών πολιτών μπλοκάρονται και θα πρέπει να αναφερθούν στο υπουργείο.
Οι κυρώσεις αυτές έχουν ως στόχο, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο, τη θετική αλλαγή συμπεριφοράς. Η άρση τους είναι δυνατή εφόσον οι ιθύνοντες πάρουν συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα, με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, αρνηθούν να συμμετέχουν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στις παρανομίες του καθεστώτος Μαδούρο και αποποιηθούν κάθε εμπλοκή με το πετρέλαιο, τον χρυσό, την οικονομία ή την άμυνα και την ασφάλεια της Βενεζουέλας.

Αssociated Press - ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου