Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Διαβεβαιώσεις Υπ. Υποδομών Κ. Καραμανλή για ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργου μέχρι το 2023


Τετάρτη, 17 Ιουνίου, 2020

«Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2023 να έχει ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου. Είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε plan B, έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του και ότι και να γίνει ο αυτοκινητόδρομος θα είναι έτοιμος το 2023».

Τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσε στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνοντας τα σχετικά με τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του οδικού έργου Πάτρα-Πύργου.


Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, «το μπαλάκι έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αποφασίσει αν είναι συμβατή η αλλαγή του μοντέλου κατασκευής που έχει προτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ καταργώντας τις κατατμήσεις και προχωρώντας σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο».
«Αν το έργο εγκριθεί από την ΕΕ και ξεκινήσει, ο χρόνος υλοποίησης κατασκευής του είναι 36 μήνες. Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε και πριμ για να τελειώσει πιο γρήγορα», επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν διόδια, «το λέμε δεν κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό» είπε, ενώ σημείωσε ότι «θα είναι 0,06 λεπτά το χιλιόμετρο, και θα είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη».
Έμφαση έδωσε ο υπουργός Υποδομών και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διασφάλισε τη χρηματοδότηση μέχρι 30 εκατ. ευρώ, για την οδική ασφάλιση για διορθώσεις -παρεμβάσεις στον υφιστάμενο οδικό άξονα.
«Σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμες οι μελέτες, και θα δημοπρατηθούν άμεσα τα έργα ώστε άμεσα να ξεκινήσουν και οι εργασίες στα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις για να πάψουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε.
Τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι κατηγορίες του κ. Καραμανλή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει μεγάλες ευθύνες για την καθυστέρηση του έργου καθώς θα είχε ολοκληρωθεί το 2019 αν δεν ακύρωνε τους διαγωνισμούς που ήταν έτοιμοι το 2014, και δεν έσπαγε το έργο σε 8 κομμάτια.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι, «υλοποιεί μια προαποφασισμένη πολιτική απόφαση της, ανακοινώνει τη διάλυση των συμβάσεων χωρίς διάλογο με την ΕΕ και χωρίς την απάντηση της και φτιάχνει εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού ένα σύμφωνο συναντίληψης με την Ολυμπία Οδό».
«Προαποφασισμένα διαλύσατε το έργο. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να ολοκληρωθεί αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι με απευθείας ανάθεση», τόνισε ο κ. Βαρεμένος.



Η βουλευτής Ηλείας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου στην ομιλία της στην συζήτηση για την πορεία του έργου Πάτρα – Πύργος: Να γίνει ο δρόμος» (vid)



Παρέμβαση πραγματοποίησε η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου ενημερώθηκαν τα Μέλη σχετικά με την πορεία του έργου στον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος» από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:
«Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε για άλλη μία φορά, για την έγκαιρη ενημέρωση που μας κάνετε σε σχέση με τον αυτοκινητόδρομο “Ολυμπία Οδός” και συγκεκριμένα γαι το τμήμα “Πάτρα-Πύργος”. Συγχαρητήρια για την ταχύτητα της επαναδιαπραγμάτευσης του έργου και κυρίως για την εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα είναι σίγουρο. Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε το έργο αυτό και η Νέα Δημοκρατία θα το ολοκληρώσει. Αναμένουμε η κυβέρνηση, όπως αντιμετώπισε άρτια την πανδημία του κορονοϊού, με τον ίδιο τρόπο να ανταποκριθεί και σε αυτή, τελικά, την πρόκληση, όπως έχει εξελιχθεί το έργο, δίνοντας πρώτο λόγο στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Διότι, κύριε Υπουργέ, εδώ κάθε μέρα, όποτε χρησιμοποιούμε το δρόμο, κινδυνεύουμε εμείς, τα παιδιά μας, οι συμπολίτες μας όλοι.
Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα, 18 Φλεβάρη πήγα και εγώ η ίδια, εκ μέρους του Ηλειακού λαού στις Βρυξέλλες και συναντήθηκα με τις Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τους ζήτησα μόνο ένα πράγμα, δεν μπήκα σε τεχνικές λεπτομέρειες: να επιταχύνουν την έκδοση της τελικής δικής τους αξιολόγησης και απόφασης, γιατί κάθε μέρα θρηνούμε θύματα. Σε δεκαπέντε μέρες μέσα, μόλις γύρισα από τις Βρυξέλλες, είχαμε πέντε ακόμα νεκρούς. Ο λόγος που δεν είχαμε  παραπάνω ήταν ο κορονοϊός, καθώς μειώθηκε η μετακίνηση. Είναι τόσο τραγική η κατάστασή μας. Η ολοκλήρωση άμεσα αυτού του αυτοκινητοδρόμου, είναι έργο ζωτικής, κυριολεκτικά, σημασίας για τους πολίτες της Ηλείας, τους πολίτες της Αχαΐας, τους πολίτες της Ζάκυνθου, της Κεφαλονιάς, τους επισκέπτες που έρχονται σε αρχαιολογικούς χώρους μας και όλους τους υπόλοιπους, που χρησιμοποιούν αυτό τον δρόμο. Κυρίως, για όσους δεν ξέρουν.
Έχει μεγάλη, επίσης,  σημασία και είναι δευτερεύον, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε, ότι αυτός ο δρόμος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης και για τις εμπορευματικές μεταφορές, κυρίως των αγροτικών μας προϊόντων. Έτσι, λοιπόν, η εντολή που έχουμε εμείς από τον ηλειακό  λαό και δίνουμε σε εσάς, είναι το συντομότερο δυνατό και με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο, να προχωρήσει η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου. Και, βέβαια, θέλουμε να φτάσει και στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αυτού και Ολυμπία Οδός. Και θα θέλαμε και τη δική σας εποπτεία και αν χρειαστεί και τη χρηματοδότηση, όσον αφορά την ολοκλήρωση του Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα και βεβαίως, για την συντήρηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, το οποίο και εμείς θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε για τις διαδρομές τις τοπικές. Διότι, δεν θα είναι δυνατόν, είτε για πρακτικούς λόγους είτε για οικονομικούς, να χρησιμοποιούμε μόνο το νέο έργο. Για αυτό το λόγο, θα θέλαμε και την επιμέλειά σας, όσον αφορά στο ύψος των διοδίων, τουλάχιστον για τους κατοίκους της περιοχής και για τους συχνούς χρήστες αυτού του δρόμου.
Κλείνοντας, υπενθυμίζω ότι, εμείς ως πολίτες της Ηλείας, θέλουμε έτοιμο το δρόμο το συντομότερο δυνατό. Εσείς έχετε την εντολή μας  να ολοκληρώσετε τη διαδικασία, όπως κρίνετε καλύτερα, αλλά πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ευχαριστώ πολύ».

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει την παραχώρηση του έργου στην «Ολυμπία Οδό».
«Πώς περιμένετε την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με απευθείας αναθέσεις; Γιατί αποκρύπτεται ότι το έργο, όπως το είχατε σχεδιάσει το 2014 δεν θα έπαιρνε έγκριση από την Ε.Ε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαματιανός.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, -το κόμμα του οποίου είχε ζητήσει να ενημερωθεί η Βουλή για την πορεία του οδικού έργου Πάτρα-Πύργος- έκανε λόγο για παλινωδίες της κυβέρνησης και αβεβαιότητα που εξακολουθεί να κυριαρχεί για την ολοκλήρωση του έργου.
«Δυστυχώς ούτε και σήμερα υπήρξαν πειστικές και σαφείς απαντήσεις. Το μεγάλο αυτό έργο που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας, εξακολουθεί να είναι στον αέρα. Ουδείς γνωρίζει πότε θα αρχίσει και πότε θα ολοκληρωθεί, ουδείς γνωρίζει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει τελικά την έγκριση της στο μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.
Μίλησε επίσης για «διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από το 2007 έως σήμερα, που οδήγησαν το σημαντικό αυτό έργο στις καλένδες».


Έχει εξαντληθεί η υπομονή των Ηλείων πολιτών, τονίζει ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Την ανάγκη επίσπευσης των απαραίτητων διαδικασιών για την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τον τρόπο κατασκευής της Πατρών-Πύργου υπογράμμισε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, μετά και την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος , έκανε λόγο για «χορό εκατομμυρίων και τεράστιο φαγοπότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για μεγάλα έργα, όπως αυτό του οδικού άξονα Πάτρας –Πύργου.
«Η κάθε μία εξυπηρετούσε τους δικούς της εργολάβους. Αυτό που συζητάμε σήμερα επιβεβαιώνει ότι γίνεται τεράστιος πόλεμος κατασκευαστικών εταιριών για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα χρήματα χωρίς να φτιάξει έργα αλλά και να αποζημιώνεται», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε:
«Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο όπου αναδεικνύεται και η ευθύνη της ΕΕ γιατί έχει ταξική πολιτική προωθώντας έργα που εξυπηρετούν τις πολυεθνικές».
Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών, χαρακτήρισε «εικονική πραγματικότητα το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις κατατμήσεις το έργο θα ήταν έτοιμο το 2023», αντιτείνοντας ότι «και στις 8 κατατμήσεις οι εργασίες που έγιναν ήταν ανύπαρκτες.
«Αν δεν ολοκληρωνόταν μέχρι το 2023 το έργο θα το πληρώναμε εμείς από τους εθνικούς πόρους ενώ αν δεν ήταν έτοιμο μέχρι το 2025 θα επιστρέφαμε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο είχαμε. Ο εύκολος πολιτικά δρόμος για την κυβέρνηση ήταν να προχωρήσει το έργο με τις κατατμήσεις και να κάνουμε εικονικά έργα. Αυτό όμως θα ήταν η μεγαλύτερη πολιτική απάτη γιατί, σε 2 και 3 χρόνια μετά, θα διαπιστωνόταν ότι το έργο δεν θα είχε ολοκληρωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.
«Έχουμε plan Β. Σε περίπτωση που η απόφαση της ΕΕ είναι αρνητική και δεν αποδεχτεί την πρόταση μας για αλλαγή του μοντέλου κατασκευής του έργου με απευθείας ανάθεση και όχι με κατατμήσεις, θα πάμε στο μοντέλο ενιαίου δημόσιου έργου γιατί εξασφαλίσαμε τα χρήματα. Εμείς πάντως, μόλις πάρουμε τις τελικές εγκρίσεις από την ΕΕ – και θα πιέσουμε να βγουν το συντομότερο- θα προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες», κατέληξε ο υπουργός Υποδομών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου