Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

«World Street, Journal»: Τι κάνει ο ιός στο σώμα


Κυριακή, 10 Μαΐου, 2020




Υγειονομικό προσωπικό ευχαριστεί με το σχήμα της καρδιάς τους πιλότους του Ναυτικού «Blue Angels», που την Τετάρτη πέταξε πάνω από το Χιούστον για να τιμήσει και να ευχαριστήσει όσους πολεμούν τον ιό στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία. (AP Photo/David J. Phillip)
Ο Γκάρβον Ράσελ (Garvon Russell) είχε δυσκολία στην αναπνοή όταν έφτασε άρρωστος με Covid-19 στα επείγοντα της Νέας Υόρκης. Μέχρι τη στιγμή που έφυγε από το νοσοκομείο, δύο εβδομάδες αργότερα, είχε πολεμήσει το νέο κορωνοϊό σε όλο του το σώμα.
Οι πνεύμονές του ήταν φλεγμονώδεις, οι μικροσκοπικοί αερόσακοί τους γέμισαν με υγρό που δυσκολεύει το οξυγόνο να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Τα νεφρά του απέτυχαν, με τον κ. Ράσελ να πέφτει σε σηπτικό σοκ από τη μόλυνσή του.
Στη συνέχεια, και ενώ έδειχνε να βελτιώνεται, η νοσοκόμα παρατήρησε ότι το αριστερό του πόδι ήταν πρησμένο. Οι γιατροί βρήκαν έναν θρόμβο αίματος σε μια βαθιά φλέβα.
Ο κ. Ράσελ, 67χρονος συνταξιούχος, είπε ότι αισθάνεται τυχερός που επέζησε: «Δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να παίξεις».
Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών Covid-19, οι γιατροί μαθαίνουν ότι η βλάβη που προκαλείται μπορεί να επεκταθεί πολύ πέρα από τους πνεύμονες, όπου η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, όπως ήταν η μερικές φορές θανατηφόρα κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί ο κ. Ράσελ. Η ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει τον εγκέφαλο, τα νεφρά, την καρδιά, το αγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Μερικοί ασθενείς έχουν ξαφνικά εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονικές εμβολές ή συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Αλλοι έχουν νεφρική ανεπάρκεια ή φλεγμονή του εντέρου.
Η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας επιληπτικές κρίσεις, ψευδαισθήσεις ή απώλεια μυρωδιάς και γεύσης. Μπορεί να επηρεάσει τις εγκυμοσύνες, αν και η επιστήμη σε αυτό τον τομέα τώρα αναδύεται: Ο πλακούντας μίας ασθενούς που απέβαλε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της έδειξε θετική στον ιό και σημάδια φλεγμονής, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου στο «Journal of the American Medical Association».
Τα παράξενα αποτελέσματα του ιού υπερβαίνουν οτιδήποτε λένε οι γιατροί ότι συνήθως βλέπουν σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις. «Φαίνεται να χτυπά τόσα πολλά συστήματα», δήλωσε η Μάγια Ράο (Maya Rao), νεφρολόγος στο νοσοκομείο «New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center» στη Νέα Υόρκη, η οποία θεραπεύει ασθενείς με Covid-19 με οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Οι γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται με τη μόλυνση που προδιαθέτει τους ασθενείς σε τόσες πολλές επιπλοκές.
«Μερικές φορές με πολύ σοβαρές λοιμώξεις μπορείτε να δείτε πράγματα παρόμοια με αυτό», δήλωσε ο Μάγντι Σελίμ (Magdy Selim), νευρολόγος στο «Beth Israel Deaconess Medical Center» στη Βοστώνη, ο οποίος θεραπεύει Covid-19 ασθενείς που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια. «Οχι όμως όλος αυτός ο συνδυασμός επιπτώσεων σε έναν μόνο ασθενή. Αυτοί είναι πραγματικά άρρωστοι ασθενείς».
Μερικοί ασθενείς είναι νέοι και κατά τα άλλα υγιείς. Μερικά παιδιά, τα οποία γενικά δεν αρρωσταίνουν με το Covid-19, έχουν νοσηλευτεί με συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο Kawasaki -μια φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει συνήθως τα μικρά παιδιά- με οξεία φλεγμονή στις καρδιές και τα έντερα.
Η ακραία φλεγμονή που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των πιο σοβαρών περιπτώσεων Covid-19 είναι πιθανό να παίζει ρόλο, ανέφεραν οι γιατροί. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκαλέσει θρόμβους αίματος, τους οποίους οι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένας κοινός παρονομαστής που εκτείνεται σε διάφορες επιπλοκές. Οι γιατροί περιγράφουν εκπληκτικά εκτεταμένη και γρήγορη πήξη που οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια και πνευμονικές εμβολές που παρατηρούνται σε ακόμη και νέους, υγιείς ασθενείς.
Οι επιπλοκές προσθέτουν στα μυστήρια ενός ιού που υπολογίζει ότι το 10% έως 20% αυτών που έχουν μολυνθεί είναι σοβαρά άρρωστοι, αν και χρειάζονται περισσότερες δοκιμές και μελέτες σε όλο τον πληθυσμό για να γνωρίζουμε το πραγματικό ποσοστό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν το Covid-19 παρουσιάζουν σχετικά ήπια συμπτώματα -πυρετός, βήχας, ρίγη, κόπωση, ναυτία, διάρροια, ροζ μάτι- αλλά για μια μειονότητα, οι ασθένειες μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα σε πιο σοβαρό στάδιο.
Η εξεύρεση τρόπου αντιμετώπισης ασθενών με Covid-19 είναι δύσκολη επειδή ο ιός είναι νέος, εντοπίστηκε μόλις στις αρχές του τρέχοντος έτους και τα αποτελέσματά του διαφέρουν από αυτά άλλων κορωνοϊών που μολύνουν τον άνθρωπο. Οι ασθενείς συχνά γίνονται δεκτοί στο νοσοκομείο όταν είναι ήδη πολύ άρρωστοι, μειώνοντας σημαντικά το χρονικό περιθώριο σωτήριας επέμβασης και δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα. Μερικές από αυτές τις επιπλοκές τελικά θα θεωρηθούν σπάνιες, αλλά εμφανίζονται πιο συχνές τώρα, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν ταυτόχρονα. Οι επιστήμονες χτενίζουν σωρούς μελετών και οι γιατροί μοιράζονται εμπειρίες σε ζωντανό χρόνο σε ομάδες Facebook και WhatsApp.
Η γενετική αλληλουχία έδειξε ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με υπερκινητική ανοσοαπόκριση σε ιογενείς λοιμώξεις, παρέχοντας μια πιθανή ένδειξη για το γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές. Οι ερευνητές μελετούν επίσης επιπλοκές που πιθανώς προκαλούνται από άμεση επίθεση από τον ιό.
Αssociated press / ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου