Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

H πιο απότομη αύξηση τιμών στα παντοπωλεία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια


Παρασκευή, 15 Μαΐου, 2020


Αssociated press
Με μάσκα τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ «El Rancho» στο Ντάλας του Τέξας, για όλους, ακόμη και για τη μικρή στο καρότσι.(AP Photo/LM Otero)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Οι τιμές των προϊόντων στα παντοπωλεία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξησή τους εδώ και σχεδόν 50 χρόνια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τις τιμές του κρέατος και των αυγών να έχουν την πρωτιά, ανέφερε την Τρίτη το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ.
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων πραγματοποιήθηκε σε ένα μήνα όταν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους, οδηγώντας 1 στα 5 νοικοκυριά σε επισιτιστική ανασφάλεια.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές πλήρωσαν 4,3% περισσότερο τον Απρίλιο για κρέατα, πουλερικά, ψάρια και αυγά, 1,5% περισσότερο για φρούτα και λαχανικά και 2,9% περισσότερα για δημητριακά και προϊόντα αρτοποιίας, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας.
Συνολικά, οι καταναλωτές πλήρωσαν 2,6% περισσότερα τον Απρίλιο για τα είδη παντοπωλείου, το μεγαλύτερο άλμα ενός μήνα από τον Φεβρουάριο του 1974.
Η αύξηση των τιμών των τροφίμων ήταν σε αντίθεση με την ευρύτερη μείωση του καλαθιού αγαθών που αποτελεί τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε 0,8% τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη μείωση ενός μήνα από το 2008.
Η αύξηση των προϊόντων δημητριακών και αρτοποιίας ήταν η απότομη αύξηση ενός μήνα, που έχει να συμβεί από το 1919, σύμφωνα με την Τζέρι Χέντσι (Geri Henchy), διευθύντρια της διατροφικής πολιτικής για το «Food Research & Action Center», μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για την εξάλειψη της πείνας που σχετίζεται με τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.
Η κα Χέντσι αποδίδει τις διογκωμένες τιμές σε δύο πράγματα: μια αλλαγή στα μέρη όπου οι καταναλωτές αγοράζουν τα τρόφιμά τους και διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω εστιών Covid-19 στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων, καθώς και επιβράδυνση που σχετίζεται με την κοινωνική απόσταση και την προστασία στους χώρους εργασίας.
«Είναι ένα κρίσιμο σημείο για άτομα που ήδη αγωνίζονται πραγματικά να εξασφαλίσουν πόρους» είπε. «Οι προϋπολογισμοί τους φορολογούνται και τώρα προσθέτουν αυξήσεις στην τιμή των τροφίμων. Υπήρξε μια μεγάλη αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, η οποία είναι δυο φορές κακή για τους έγχρωμους και τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεχίσουν με αυτούς τους μειωμένους πόρους για πάντα».
Οι αυξήσεις στις τιμές οικιακών τροφίμων συνήθως υστερούν σε σχέση με εκείνες των εστιατορίων και των υπηρεσιών εστίασης, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χένκες (David Henkes,) ανώτερο διευθυντή της εταιρείας έρευνας της βιομηχανίας τροφίμων «Technomic». Λέει ότι αυτό δεν συνέβη αυτή τη φορά, λόγω του βραχυπρόθεσμου σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκε από το μαζικό κλείσιμο των εστιατορίων και των εταιρειών υπηρεσιών τροφίμων, η οποία μείωσε τη ζήτηση κατά 90 τοις εκατό.
«Νομίζω ότι αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες», λέει ο κ. Χένκες. «Υπάρχουν προβλήματα παραγωγής σε ορισμένα μέρη της βιομηχανίας τροφίμων και είναι δύσκολο να ευθυγραμμίσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού μέσα σε μία νύχτα. Ταυτόχρονα, καθένας από αυτούς τους κατασκευαστές και διανομείς πρέπει να καταλάβει πώς να ξεκινήσει εκ νέου την εξυπηρέτηση των εστιατορίων και άλλων επισιτιστικών εγκαταστάσεων, καθώς αρχίζουν να επιστρέφουν στο διαδίκτυο και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην προσφορά, τη ζήτηση και τελικά την τιμολόγηση».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ - WASHINGTON POST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου