Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Οι γιατροί βρίσκουν νέους τρόπους επίθεσης του ιού


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Βλάβη στα νεφρά, την καρδιά, τον εγκέφαλο -ακόμη και τα «δάκτυλα των ποδιών»- προκαλεί η νόσος του κορωνοϊού, σύμφωνα με επανεκτίμηση των γιατρών για τον τρόπο αντιμετώπισής της.
Η Ντέμπορα Κόγκλιν (Deborah Coughlin) για παράδειγμα δεν είχε ούτε δύσπνοια, ούτε βήχα. Τις πρώτες μέρες αφότου μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊού, ο πυρετός της δεν έφτασε ποτέ πάνω από τους 100 βαθμούς. Ηταν ο εμετός και η διάρροια που την έφεραν σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης στο Χάρτφορντ, Κονέκτικατ, την Πρωτομαγιά.
«Θα πίστευες ότι ήταν ιός του στομάχου», είπε η κόρη της, Κατερίνα Κόλμα (Catherina Coleman). «Μιλούσε και περπατούσε και ήταν απόλυτα λογική».
Αλλά ακόμη και όταν η 67χρονη Κόγκλιν συνομιλούσε με τις κόρες της στο κινητό της, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα της μειώθηκε τόσο χαμηλά, σε σημείο που οι περισσότεροι ασθενείς πλησιάζουν τον θάνατο. Συνδέθηκε με αναπνευστήρα και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο του Αγίου Φραγκίσκου, ως ένας ακόμη ασθενής με έναν περίεργο συνδυασμό συμπτωμάτων που οι γιατροί αγωνίζονται να αναγνωρίσουν, να εξηγήσουν και να θεραπεύσουν.
«Στην αρχή, δεν ξέραμε τι αντιμετωπίζαμε», δήλωσε ο Βαλεντίν Φουστέρ (Valentin Fuster) επικεφαλής Παθολογικού στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της επιδημίας των ΗΠΑ. «Είδαμε ασθενείς να πεθαίνουν μπροστά μας. Ξαφνικά, βρισκόμασταν σε ένα διαφορετικό πεδίο δράσης και δεν ξέραμε γιατί» είπε.
Σήμερα, υπάρχει ευρεία αναγνώριση ότι o νέος κορωνοϊός είναι πολύ πιο απρόβλεπτος από έναν απλό αναπνευστικό ιό. Συχνά επιτίθεται στους πνεύμονες, αλλά μπορεί επίσης να χτυπήσει οπουδήποτε, από τον εγκέφαλο μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Πολλοί γιατροί επικεντρώνονται στη θεραπεία των φλεγμονωδών αντιδράσεων που προκαλεί και της ικανότητάς του να προκαλεί θρόμβους αίματος, ακόμη και όταν παλεύουν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναπνεύσουν.
Μαθαίνοντας για μια νέα ασθένεια σε εξάπλωση, με περισσότερους από 78.000 θανάτους στις ΗΠΑ που αποδίδονται στην πανδημία, έχουν λίγα σταθερά δεδομένα για να οδηγηθούν οι γιατροί. Η βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απαριθμεί ήδη περισσότερα από 14.600 έγγραφα σχετικά με τον Covid-19. Ακόμη και οι κορυφαίοι οργανισμοί δημόσιας υγείας στον Κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αλλάζουν συνεχώς τις συμβουλές τους για να συμβαδίζουν με τα νέα ευρήματα.
«Δεν ξέρουμε γιατί υπάρχουν τόσες πολλές παρουσιάσεις ασθενειών», δήλωσε η Αντζελα Ρασμούσεν (Angela Rasmussen), ιολόγος στο Κέντρο Μόλυνσης και Ανοσίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Η ουσία είναι ότι αυτό είναι τόσο νέο που υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε».
Περισσότεροι από τέσσερις μήνες κλινικής εμπειρίας σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έδειξαν ότι το παθογόνο κάνει πολύ περισσότερα από το να εισβάλλει στους πνεύμονες. «Κανείς δεν περίμενε μια ασθένεια που δεν θα ταιριάζει στο πρότυπο της πνευμονίας και της αναπνευστικής νόσου», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράιχ (David Reich) αναισθησιολόγος στις καρδιακές παθήσεις και πρόεδρος του νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.
Επιτίθεται στην καρδιά, αποδυναμώνει τους μύες της και διαταράσσει τον κρίσιμο ρυθμό της. Επιτίθεται στα νεφρά τόσο άσχημα που ορισμένα νοσοκομεία δεν έχουν αρκετό εξοπλισμό αιμοκάθαρσης. Σέρνεται κατά μήκος του νευρικού συστήματος, καταστρέφοντας τη γεύση και τη μυρωδιά και περιστασιακά φτάνει στον εγκέφαλο. Δημιουργεί θρόμβους αίματος που μπορούν να σκοτώσουν απότομα. Επιπλέον, δημιουργεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων σε όλο το σώμα.
Μπορεί να ξεκινήσει με μερικά συμπτώματα ή και καθόλου, και στη συνέχεια ημέρες αργότερα, να συμπιέσει τον αέρα από τους πνεύμονες χωρίς προειδοποίηση. Παίρνει τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που είχαν εξασθενίσει από προηγούμενη ασθένεια και, δυσανάλογα, τους παχύσαρκους. Βλάπτει τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες, αλλά υπάρχουν επίσης ενδείξεις που περιπλέκουν τις εγκυμοσύνες.
Κυρίως χαρίζεται στους νέους. Μέχρι που…, την περασμένη εβδομάδα, οι γιατροί προειδοποίησαν για μια σπάνια φλεγμονώδη αντίδραση με καρδιακές επιπλοκές στα παιδιά που μπορεί να συνδέονται με τον ιό.
WASHINGTON POST - ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου