Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

Σας ευχόμαστε το Νέο Έτος να είναι γεμάτο από Χαρά, Υγεία, Προκοπή και ΕΙΡΗΝΗ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020

Ανησυχία για την τύχη της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού


Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2020

ΑΘΗΝΑ. Ανησυχία επικρατεί για την τύχη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών (στο οποίο υπάγεται) είναι να την υποβαθμίσει αν όχι να την καταργήσει εντελώς.
Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο προήδρευσε ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Από την πλευρά του πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου των Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει τις πληροφορίες του «Ε.Κ.» σχετικά με τις προθέσεις του ΥΠΕΞ για τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
Ούτε ο ίδιος ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην επίσημη δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης έκανε κάποια αναφορά συγκεκριμένα στην τύχη της Γενικής Γραμματείας. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με τους συναδέλφους τα ζητήματα που αφορούν στον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Μιλήσαμε για τις καινοτομίες τις οποίες προτείνουμε και για το τι πρέπει να γίνει ώστε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για έναν Οργανισμό που φιλοδοξούμε να δώσει εφόδια και φτερά στην ελληνική διπλωματία» αναφέρεται στη δήλωση του κ. Δένδια.
Αντικείμενο και η τουρκική παραβατικότητα
Εκτός πάντως από το οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε και η τουρκική προκλητικότητα. Ως προς το ζήτημα αυτό, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».
«Είχαμε σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Εστιάσαμε στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τόνισα στους συναδέλφους την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα με την οποία ενεργούμε. Η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Και συνέχισε: «Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε, όμως, παράλληλα, σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό.
Παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών οι Ελληνες είναι όλοι ενωμένοι.
Οσον αφορά το Λιβυκό, ενημέρωσα τους συναδέλφους ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση ‘Ειρήνη’, με ανάληψη και επιτελικών θέσεων. Καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του εμπάργκο των όπλων. Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης».
KAΘΗΜΕΡINH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου