Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020

Ο εφιάλτης της ανεργίας επιστρέφει στις ΗΠΑ


Τρίτη, 12 Μαΐου, 2020

Εν όψει των φετινών προεδρικών εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, υποστηρίζοντας πως «αυτό που κάναμε ήταν να προκαλέσουμε τεχνητή παύση του οικονομικού μηχανισμού, οπότε όλες οι θέσεις εργασίας σύντομα θα επανέλθουν και το 2021 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά».
gkat_27_0905_page_1_image_0001
Υψηλότερη  ανεργία σε σχέση ακόμη και με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τον μήνα Απρίλιο βρέθηκαν εκτός παραγωγικής διαδικασίας 20,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δραματική ένδειξη, που φανερώνει πόσο η πανδημία του κορωνοϊού κτυπά τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οπως αναφέρεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της αγοράς εργασίας από τα χρόνια του 1929 και του Μεγάλου Κραχ συνολικά αλλά και τη δραστικότερη μείωση θέσεων εργασίας σε μηνιαία βάση στην Ιστορία. Πρόκειται για στοιχεία, τα οποία πάντα παρακολουθούνται με προσοχή από την κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες, τους αναλυτές και τις αγορές, αλλά ειδικά τώρα έχουν ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία, μιας και πλήθος εταιρειών σε όλη τη χώρα έχει κατεβάσει ρολά.
Ο δείκτης της ανεργίας εκτινάχθηκε τον μήνα Απρίλιο στο 14,7%, ξεπερνώντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 10,8% τον Νοέμβριο του 1982 αλλά και εκείνο της δεκαετίας του 1930. Εν τω μεταξύ, μόλις τον Φεβρουάριο η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 3,5%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών. «Ηταν εντελώς αναμενόμενα τα στοιχεία της ανεργίας, δεν αποτελούν έκπληξη και δεν θα ευθύνομαι γι’ αυτά», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Ούτε καν οι Δημοκρατικοί δεν με κατηγορούν, αλλά αυτό που οφείλω να κάνω είναι να επαναφέρω τις χαμένες θέσεις εργασίας. Αυτό που κάναμε ήταν να προκαλέσουμε τεχνητή παύση του οικονομικού μηχανισμού. Οπότε όλες οι θέσεις εργασίας σύντομα θα επανέλθουν και το 2021 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά», πρόσθεσε.


Τα στοιχεία της ανεργίας έρχονται προς επίρρωση των προσδοκιών των αναλυτών ότι για την αμερικανική οικονομία η ανάκαμψη θα είναι βραδεία, σκιάζοντας έτι περαιτέρω την εικόνα. Ηδη, τα δεδομένα από τις καταναλωτικές δαπάνες και τις εταιρικές επενδύσεις είναι αποκαρδιωτικά, όπως και από τις εμπορικές συναλλαγές και την παραγωγικότητα. Συν τοις άλλοις, η οικονομική λόγω πανδημίας κρίση δημιουργεί προβλήματα και στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη φορά την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών φέτος τον Νοέμβριο. Η κυβέρνησή του δέχθηκε δριμεία κριτική για το πώς αρχικά αντέδρασε στον κορωνοϊό και τώρα, εμφανίζεται πρόθυμη να επαναφέρει την οικονομία σε λειτουργία ανεξαρτήτως της συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων και των δυσοίωνων προβλέψεων για θανάτους.
Η Ουάσιγκτον, αντιμέτωπη με την αιφνίδια και σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας, έχει εφαρμόσει τεράστιο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των εργαζομένων ύψους 2 τρισ. δολαρίων, το οποίο εκτείνεται από τα επιδόματα ανεργίας και την απευθείας καταβολή χρημάτων στους Αμερικανούς πολίτες έως την επιδότηση βιομηχανιών και τα δάνεια σε μικρομεσαίες εταιρείες για να μην κάνουν απολύσεις.
Ωστόσο, έχουν ανακύψει προβλήματα, όπως με τις αιτήσεις για το πρόγραμμα των μικρομεσαίων, του οποίου τα κονδύλια των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαντλήθηκαν τάχιστα και ανανεώθηκαν με 320 δισεκατομμύρια επιπλέον. Ισως, τέλος, το πιο ανησυχητικό πέραν του τεράστιου αριθμού ανέργων, να είναι αυτό που επισημαίνουν οικονομολόγοι, το ότι δηλαδή δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία όλο το εύρος της ανεργίας, όπως αναφέρει το businessinsider.com. Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ δεν μετρά όσους ανέργους δεν αναζητούν ενεργά δουλειά, ενώ παράλληλα, στους κλάδους που γίνονται προσλήψεις (σούπερ μάρκετ, αποθήκες κ.λπ.) υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να κινητοποιηθούν λόγω της πανδημίας.
Χωρίς βοήθεια χιλιάδες ΜμΕ
Οταν οι αμερικανικές μικρομεσαίες εταιρείες υποβάλουν αίτηση για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα στήριξης, οφείλουν να αποδείξουν ότι το ποσόν θα το χρησιμοποιήσουν για κάλυψη βασικών τους αναγκών, όπως είναι το ενοίκιο και οι μισθοί των υπαλλήλων τους – το ανώτατο που μπορούν να ζητήσουν είναι 10 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, ορισμένες από τις αιτούσες επιχειρήσεις διέθεταν ήδη ρευστότητα. Σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε το  Reuters για 276 εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες ζήτησαν αυτή την επείγουσα επιδότηση από το κράτος, οι 41 είχαν αρκετά στο ταμείο τους ώστε να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις για δύο μήνες ή και περισσότερο. Και αυτό συνέβαινε, ανεξαρτήτως του ότι τα έσοδά τους, σε κάποιες περιστάσεις, ήταν μηδενικά. Τριάντα από το σύνολο των 41 διέθεταν ρευστότητα ικανή να τους καλύψει τρεις μήνες και πλέον, ενώ έξι μπορούσαν από μόνες τους να λειτουργούν τουλάχιστον έως φέτος τον Δεκέμβριο.
Παρά ταύτα, οι εν λόγω εξασφάλισαν σε κρατικά κονδύλια 104 εκατ. δολάρια, όταν χιλιάδες μικρότερες μονάδες με ελάχιστα στα ταμεία τους είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. Τέλος, κατά μέσον όρο η βοήθεια που ζήτησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φθάνει τις 79.000 δολάρια, οπότε με τα 104 εκατ. των 41 εταιρειών που προαναφέρθηκαν, θα μπορούσε να καλύψει περίπου 1.300 μικρές μονάδες στις ΗΠΑ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου