Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Σωτ. Τσιόδρας: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο ιός να γίνει ενδημικός

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Παρασκευή, 15 Μαΐου, 2020

Δέκα νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Ετσι το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τα 2.770.
Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 156 καθώς άλλος ένας ασθενής υπέκυψε στις επιπλοκές της νόσου.
Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη.
Σε ΜΕΘ εξακολουθούν να νοσηλεύονται 24 ασθενείς με μέση ηλικία τα 71 έτη. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα.
Κατα τη σημερινή ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας τοποθετήθηκε και έναντι των χθεσινών αναφορών του ΠΟΥ, λέγοντας και ο ίδιος ότι «ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου».
Ο καθηγητής έφερε ως παράδειγμα την ιλαρά, η οποία συνεχίζει να υφίσταται παρά τα επιτυχημένα εμβόλια που έχουν βρεθεί, εν μέρει και λόγω της δυσπιστίας και των fake news για τα εμβόλια.
Επικαλούμενος δηλώσεις των αξιωματούχων του ΠΟΥ, ο κ.Τσιόδρας είπε  ότι η διαδικασία για μαζικό εμβολιασμό πληθυσμών, «μοιάζει σαν αποστολή στο φεγγάρι».
Και εξήγησε: «Εχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και σημαντικές λεπτομέρειες, ακόμη και για την παραγωγή και την κατανομή των δόσεων. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο ιός να γίνει ενδημικός.  Δηλαδή να κυκλοφορεί για αρκετό για καιρό ανάμεσά μας χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη περιοχή και χωρίς ποτέ να φθάνει στο μηδέν. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους πως οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είναι ενδημικοί».
Εν κατακλείδι, ο κ. Τσιόδρας απέδωσε την αναφορά του ΠΟΥ σε τρία φαινόμενα:
  1. Στην εμφάνιση ψευδών ειδήσεων ότι «τελειώσαμε και αυτό ήταν όλο»
  2. Σε συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στη στρατηγική που συνιστά ο επιστημονικός κόσμος (μαζικές συναθροίσεις κλπ)
  3. Στην εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου, την ώρα που όλοι προσπαθούν να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα του ιού και να επανέλθουν σε μία κανονικότητα. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε διάφορες περιπτώσεις κρατών όπου τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται έξαρση (Ουχάν, Ιταλία, Λίβανος, Πακιστάν, Ινδία) αλλά ιδιαίτερη αξία έχει η αναφορά του στη Σουηδία: «Θα αντέχαμε να έχουμε 147 νεκρούς σε μία ημέρα όπως οι φίλοι Σουηδοί χθές», διερωτήθηκε.
Κάτω από 0,05% ο αριθμός των νοσούντων στην Ελλάδα
Ο Σ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η ανοσία που έχει χτίσει απέναντι στον κορονοϊό στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και όπως είπε « εκτιμάται με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως και κάτω από 0,05% του πληθυσμού». Δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την εκτίμηση είναι απαραίτητα όπως είπε ο καθηγητής και ανακοίνωσε 4 διαφορετικές μελέτες που έχουν ως στόχο να «δείξουν» το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού στη χώρα μας. « Πρόκειται για μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με στόχο να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Επίσης για μια οροεπιδημιολογική μελέτη σε 10.000 υγιείς αιμοδότες ηλικίας από 18 εως 65 ετών και μια επαναλαμβανόμενη μελέτη από εναπομείναντες ορούς - η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με συλλογή 5000 δειγμάτων τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή μελέτη για τον κορονοϊό».
Απαραίτητη η μάσκα στο αεροπλάνο
Ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επανήλθε στο θέμα του τουρισμού, επαναλαμβάνοντας πως σε αυτή τη φάση είναι πιο σωστό να μιλάμε για εσωτερικό τουρισμό. «Πιθανόν να δούμε τις επόμενες μέρες να επιτρέπονται κάποιες χερσαίες διαβάσεις από χώρα σε χώρα, από όμορες χώρες» , προέβλεψε ο κος Τσιόδρας όσον αφορά τους επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι ιδίως όταν ταξιδεύουμε να τηρούνται όλοι οι γνωστοί κανόνες απόστασης και υγιεινής.
«Οποιαδήποτε συζήτηση για εργαστηριακό έλεγχο είναι δύσκολη καθώς πρόκειται για ένα ιό που μπορεί τον ελέγξεις μια ή δύο ημέρες πριν ταξιδέψεις αλλά να τον επωάζεις ακριβώς την ώρα που ταξιδεύεις» σχολίασε ο Σ.Τσιόδρας όσον αφορά τα τεστ που θα μπορούσαν να γίνονται πριν κάποιος ταξιδέψει για τις διακοπές του. Ωστόσο όπως είπε γίνεται όλο και πιο έντονη η συζήτηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπορικά ταξίδια. « θα πρέπει να γίνει με ειδικούς κανόνες και ειδικές προβλέψεις.
Οι περισσότερες χώρες ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα σύνορα τους για τουρισμό μέσω αεροπορικών εταιρειών» , επισήμανε και είπε ότι θα προχωρήσουμε σταδιακά. Αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες είπε ότι θα μπορέσουν σιγά σιγά να μεταβούν στα εξοχικά ή στα χωριά τους -όπου θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν- για να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα κίνησης και να αποφύγουν αστικά κέντρα που η μετάδοση του ιού είναι συχνότερη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέσα μεταφοράς και τις διαφορετικές συστάσεις για το καθένα ξεχωριστά είπε : « υπάρχουν πρακτικά θέματα που δεν τα έχει λύσει η επιστήμη. Είμαι σίγουρος ότι θα προβλεφθεί κατά κάποιον τρόπο ένας σωστός τρόπος λειτουργίας του κλιματισμού στα αεροπλάνα και φυσικά θα μπορεί να ευνοείται η αραίωση των καθισμάτων όπου μπορεί να γίνεται , όπως στα πλοία ή στα λεωφορεία γιατί εκεί είναι εφικτό. Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ικανή πληρότητα».
Ο κ. Τσιόδρας παρατήρησε ότι είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση ακόμη κι αν δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τέλος είπε ότι χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας και κατέληξε « δεν είναι αντίπαλοι. Η Υγεία υπερέχει αυτή τη στιγμή και η οικονομία ακολουθεί με τα μέτρα που υποδεικνύει η δημόσια υγεία».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου