Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Βάσιμες ελπίδες γεννάει αντιιικό φάρμακο

Δευτέρα, 4 Μαΐου, 2020
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
Αισιόδοξα μηνύματα και εκτιμήσεις ειδικών από τις ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται διεθνώς για «πειστικά» φαρμακευτικά όπλα στη μάχη με τον κορωνοϊό κάνουν πιo ορατή την έξοδο από την παγκόσμια υγειονομική –και όχι μόνον– κρίση. Οσο περνάει ο καιρός, τόσο πληθαίνουν τα δεδομένα από μελέτες για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, όπως και για την ανακάλυψη εμβολίου, το οποίο θα σημάνει και τη λήξη της πανδημίας.
Στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ότι νοσηλευόμενοι ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 και επιπλοκές από τους πνεύμονες που έλαβαν το αντιιικό φάρμακο ρεμντεσιβίρη ανέκαμψαν ταχύτερα από άλλους ασθενείς που έλαβαν «εικονικό» φάρμακο. Η ανακοίνωση βασιζόταν σε προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης κλινικής μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων του NIH, σύμφωνα με τα οποία οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο είχαν 31% βραχύτερο χρόνο μέχρι την ανάκαμψη σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς. Ο διάμεσος χρόνος ανάρρωσής τους ήταν 11 ημέρες έναντι 15 ημερών όσων έλαβαν «εικονικό» φάρμακο.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν κάποιο «όφελος» στην επιβίωση, με ποσοστό θνησιμότητας 8% για την ομάδα που έλαβε το φάρμακο έναντι 11,6% της άλλης ομάδας ασθενών. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που δεν έχει ακόμη εγκρίνει φάρμακα για τη θεραπεία του κορωνοϊού, προχωρεί σε άδεια κυκλοφορίας εκτάκτου ανάγκης για το συγκεκριμένο φάρμακο.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων του NIH, δρ Αντονι Φάουτσι, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα πρώιμα αποτελέσματα από το φάρμακο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη.
Ο δρ Φάουτσι αναφέρθηκε πρόσφατα και στο θέμα των εμβολίων, επισημαίνοντας ότι ο Ιανουάριος αποτελεί την πιο πιθανή ημερομηνία του πιο αισιόδοξου σεναρίου για την ανάπτυξη εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2. Οπως είπε, η ημερομηνία αυτή δεν αποτελεί υπεραισιόδoξη πρόβλεψη αφού θα καταβληθεί κάθε ανθρώπινη δυνατή προσπάθεια ώστε να είναι διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μέχρι τότε. Διευκρίνισε ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της παραγωγής των εμβολίων που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Αλλωστε, σε πρόσφατη δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Nature, αναφέρεται ότι την τρέχουσα περίοδο περισσότερα από 90 εμβόλια έναντι του κορωνοϊού είναι υπό διερεύνηση ανά την υφήλιο. Εξι εμβόλια έχουν ήδη προχωρήσει σε στάδια κλινικών δοκιμών σε εθελοντές προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλειά τους, ενώ σε άλλα είναι σε εξέλιξη δοκιμές σε πειραματόζωα.
Αξίζει να σημειωθεί, παράλληλα, ότι ανακοινώθηκε η συνεργασία της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή σε μεγάλη κλίμακα εμβολίου έναντι του κορωνοϊού. Το εμβόλιο, γνωστό ως ChAdOx1 nCoN-19, είναι σε κλινική μελέτη φάσης 1 από τις 23 Απριλίου –ύστερα από επιτυχή αποτελέσματα που είχε η δοκιμή του σε πειραματόζωα στα τέλη Μαρτίου– τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται περί τα μέσα Ιουνίου. Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς για την ανάπτυξη ενός εμβολίου απαιτούνται 12 έως 18 μήνες, επιστήμονες της ομάδας ανάπτυξης εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχαν κάνει πρόσφατα μια αισιόδοξη εκτίμηση πως εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι καλά, τότε μπορεί να έχουμε εμβόλιο για μεγάλης κλίμακας παραγωγή τον Σεπτέμβριο του 2020.
Επαναλοίμωξη
Οι δε ανησυχητικές εκτιμήσεις από περιστατικά ασθενών στη Νότια Κορέα για πιθανή επαναλοίμωξη από τον κορωνοϊό δεν επιβεβαιώνονται, γεγονός που δίνει μια βαθιά ανάσα στους ειδικούς επιστήμονες παγκοσμίως που σχεδιάζουν στρατηγικές καταπολέμησης της πανδημίας, βασιζόμενοι στην ανοσία του πληθυσμού είτε με φυσικό τρόπο (νόσηση) είτε με εμβόλιο. Οπως άλλωστε δήλωσε εκ των κορυφαίων λοιμωξιολόγων στην «Κ», «αλίμονο εάν αποδεικνυόταν ότι τελικά δεν υπάρχει ανοσία έναντι του κορωνοϊού». Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη από επιστήμονες της Νότιας Κορέας, τα θετικά στον ιό εργαστηριακά αποτελέσματα σε δείγματα ασθενών που είχαν νοσήσει και αναρρώσει πλήρως από τον ιό, οφείλονται πιθανότητα στην ανίχνευση RNA νεκρού ιού, για την αποβολή των οποίων από τον οργανισμό μπορεί να χρειαστούν μήνες. Οπως διευκρινίστηκε, ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του ιού δεν μπορεί να διακρίνει εάν ο ιός είναι ζωντανός ή νεκρός και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου