Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Αν καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα σβήσει ένας θεσμός





Δευτέρα, 18 Μαΐου, 2020


Ο πρώην Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Βεληβασάκης. Η φωτογραφία είναι παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ».
 Της Ματίνας Δεμελή     
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών για υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους της Ομογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», η ΓΓΑΕ δεν θα περιλαμβάνεται στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και πιθανότατα θα υποβαθμιστεί σε απλή Διεύθυνση.
Αλλωστε, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του δεν έκανε καμία αναφορά στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με τους συναδέλφους τα ζητήματα που αφορούν στον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Μιλήσαμε για τις καινοτομίες τις οποίες προτείνουμε και για το τι πρέπει να γίνει ώστε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για έναν Οργανισμό που φιλοδοξούμε να δώσει εφόδια και φτερά στην ελληνική διπλωματία» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο Μανώλης Βεληβασάκης, πρώην πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και πολιτικός μηχανικός, ο οποίος πριν δύο εβδομάδες απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας έκκληση να μην προχωρήσει στην υποβάθμιση της ΓΓΑΕ και τη μετατροπή της σε Γενική Διεύθυνση.
Με δήλωσή του στον «Ε.Κ.», ο κ. Βεληβασάκης είπε ότι «επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι προσπαθούν να υποβιβάσουν τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Είμαι τόσο απογοητευμένος και δυσαρεστημένος που δεν ξέρω τι να πω. Από τις καλές προθέσεις που είχε η κυβέρνηση στην αρχή με το να τοποθετήσει στο υπουργείο έναν ομογενή που είναι γνώστης των θεμάτων του Απόδημου Ελληνισμού τώρα φτάσαμε στο να θέλουν να διαλύσουν τη Γραμματεία. Δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό. Χρειαζόμαστε τη ΓΓΑΕ, είναι ο συνδετικός μας κρίκος με την Ελλάδα. Χάνεται ένας θεσμός. Τις καλές προθέσεις του Πρωθυπουργού τις ξέρουμε και τις καταλάβαμε και με το θέμα της ψήφου. Αν και σε αυτό το θέμα, ο ίδιος ήθελε να περάσει κάτι καλό, το νομοσχέδιο ήταν κουτσό καθώς απέκλεισε το 70% των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό».
Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, την οποία κοινοποίησε ακόμη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Βλάση, στον πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, Σάββα Αναστασιάδη και στον ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννη Χρυσουλάκη, ο κ. Βεληβασάκης ανέφερε:
«Συναισθήματα  απογοήτευσης γιατί η μέχρι σήμερα πολυετής προσφορά της ΓΓΑΕ στον Απόδημο Ελληνισμό, και στην ελληνική Γλώσσα, παρά τις όποιες επιμέρους δυσλειτουργίες, υπήρξε σημαντική. Η δε πρόσφατη, επί των ημερών της Κυβερνήσεώς Σας, διαδικτυακή πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την ελληνική γλώσσα, ‘ένα φως όλο ψυχή’, δείχνει ένα ελπιδοφόρο μονοπάτι στο σκοτάδι της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού Το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον σας για τον Απόδημο Ελληνισμό, και την διαχρονική του προσφορά προς την πατρίδα, θα έχει ήδη λειτουργήσει αποτρεπτικά μιας υποβάθμισης, Κύριε Πρωθυπουργέ, που ο Απόδημος Ελληνισμός δεν την αξίζει. Αντίθετα, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική και διοικητική της αυτονομία ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με τη δέουσα σοβαρότητα  στην υπηρεσία του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Η έκκλησή μου, πιστέψτε με, εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του Ομογενειακού Ελληνισμού και μόνον καλά αποτελέσματα μπορεί να προσθέσει στο κύρος της πατρίδας, στην αποτελεσματικότητα του Απόδημου Ελληνισμού και στην ευμενή αποδοχή της Κυβερνήσεώς Σας».
Την αντίδρασή του στην πιθανή υποβάθμιση της ΓΓΑΕ εξέφρασε και ο Δρ Σπύρος Μεζίτης, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, ο οποίος δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως τώρα η Ελλάδα χρειάζεται τον Απόδημο Ελληνισμό περισσότερο από ποτέ και με την κίνηση αυτή του ΥΠΕΞ θα τον χάσει. «Οπως έγινε και με την ψήφο των ομογενών. Το πολεμήσαμε βέβαια αλλά δεν καταφέραμε να γίνει όπως έπρεπε. Αυτό όμως που γίνεται τώρα δείχνει ότι δεν σεβόμαστε τον Απόδημο. Δεν καταλαβαίνω το νόημα. Η ΓΓΑΕ δεν αποτελεί μεγάλο έξοδο. Είναι μια κίνηση εναντίον της Ελλάδας η οποία τώρα χρειάζεται τον Απόδημο Ελληνισμό. Τώρα που θα χάσει τον τουρισμό. Αμα κλωτσήσει και τον απόδημο θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν πιστεύουν πως δεν δουλεύει σωστά το σύστημα ας κάνουν κάτι να το βελτιώσουν και να το αναβαθμίσουν. Επρεπε να υπάρχει υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού όταν έχεις τουλάχιστον 4 εκατομμύρια απόδημους. Μια Ομογένεια που ακμάζει και προσφέρει στην Ελλάδα. Πώς το κάνεις αυτό;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου