Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Μεταξύ εκλογών και ανασχηματισμού

Δευτέρα, 18 Μαΐου, 2020

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στα μέλη της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της 27ης Φεβρουαρίου. Οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα σηματοδοτούν την επανεκκίνηση μετά την υγειονομική κρίση.
gkka_19_1705_page_1_image_0001ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Mεταξύ εισηγήσεων για πρόωρες εκλογές, τις οποίες πάντως απορρίπτει, και της προοπτικής ενός ανασχηματισμού κινείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Μητσοτάκη έχει προταθεί να προσφύγει στις κάλπες το επόμενο διάστημα, ώστε να εκμεταλλευθεί τη δυναμική της κυβέρνησης, αλλά και να «μηδενίσει το κοντέρ» ενόψει του δύσκολου εγχειρήματος επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Ομως, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τις σχετικές εισηγήσεις. Οπως αναφέρουν οι ανωτέρω πηγές, με δεδομένο ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτηθούν διπλές κάλπες –οι πρώτες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική– η χώρα θα υποχρεωθεί να κινηθεί σε μια προεκλογική περίοδο δύο μηνών. Είναι προφανές, προσθέτουν, πως ο πρωθυπουργός δεν θα επέλεγε να δημιουργήσει ο ίδιος συνθήκες αβεβαιότητας και αστάθειας, όταν απόλυτη προτεραιότητα είναι η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Εάν, όμως, τα εκλογικά σενάρια απορρίπτονται, είναι πολύ πιθανό ο χρόνος να μετράει αντίστροφα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Οταν μία κυβέρνηση, όπως στην προκειμένη περίπτωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει τόσο υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, τότε ένας ανασχηματισμός δεν μπορεί παρά να είναι «διορθωτικός» και όχι σαρωτικός, ώστε να αλλοιώσει τις υπάρχουσες ισορροπίες. Το ορόσημο για κάτι τέτοιο είναι όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στον ένα χρόνο διακυβέρνησης, δηλαδή ο Ιούλιος. Οχι μόνο γιατί ο ένας χρόνος είναι αρκετός για να έχει ο πρωθυπουργός σαφή πλέον εικόνα της αποτελεσματικότητας των υπουργών του, αλλά και γιατί θα έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της πανδημίας, η χώρα θα έχει ανοίξει στο σύνολό της και θα απαιτείται και συμβολικά μία νέα αρχή που μπορεί να σηματοδοτηθεί μέσω αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
Στο διά ταύτα, οι αλλαγές σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θα έχουν σαφές «αναπτυξιακό και οικονομικό πρόσημο» που θα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση μετά την υγειονομική κρίση. Συνεπώς, δεν μπορούν να αποκλειστούν είτε  μετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών είτε στοχευμένη είσοδος «νέου αίματος» στο κυβερνητικό σχήμα. Ενα δεύτερο στοιχείο που δεν αποκλείεται να έχει ο ανασχηματισμός είναι οι συγκεκριμένες δομικές αλλαγές, όπως το σπάσιμο υπουργείων. Ενα τρίτο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί είναι το πολιτικό στίγμα που θέλει να δώσει ο πρωθυπουργός. Εδώ δεν αναμένονται αλλαγές, καθώς η πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο δεν αλλάζει. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται στο νέο σχήμα να υπάρχουν στελέχη που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. όπως ο Γιάννης Μανιάτης και ο Ηλίας Μόσιαλος, ίσως και η Αννα Διαμαντοπούλου.
Η Νίκη Κεραμέως ανέβασε τις μετοχές της εν μέσω κορωνοϊού. Το υπουργείο Παιδείας σε γενικές γραμμές αντεπεξήλθε στην πρωτοφανή κατάσταση, εγκαινιάζοντας άμεσα την τηλεκπαίδευση. Στα μειονεκτήματα καταγράφεται η καθυστέρηση του τι μέλλει γενέσθαι με τα δημοτικά, που δημιουργεί ανασφάλεια σε πολλούς γονείς αλλά και οι κόντρες με την ΟΛΜΕ που πάντα φθείρουν τον υπουργό. Η πετυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να μην έχει και πετυχημένο υπουργό Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας πιστώνεται τα όσα συνέβησαν και αυτή τη στιγμή είναι στις δημοσκοπήσεις ο δημοφιλέστερος υπουργός. Η λογική λέει πως παραμένει στη θέση του, η πραγματικότητα ωστόσο είναι πως μπορεί να είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα μετακινηθούν. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέκαθεν αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους κάθε κυβέρνησης. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει καταγράψει θετικές επιδόσεις, δεν έχει κάνει λάθη και το πιθανότερο είναι να παραμείνει. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του, έπειτα από μερικές αρρυθμίες, με βασικότερη εκείνη που κατεγράφη πέρυσι τον Φεβρουάριο στην ομιλία του στη ΝΟΔΕ Καβάλας, έχει «ισορροπήσει», ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι δεν διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έχει θετικό πρόσημο, είναι ωστόσο από τους υπουργούς που είναι ευάλωτος στις καραμπόλες. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώση του χαρτοφυλακίου. Θεωρείται αμετακίνητος. Αυτό, ωστόσο, που μπορεί να συμβεί είναι το σπάσιμο του υπουργείου με την αυτονόμηση της Πολιτικής Προστασίας.
Σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δύο φορές με θετικά λόγια στο έργο του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό δείχνει πως ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει ισχυρά ερείσματα. Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης έχει δείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε νέα δεδομένα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, κάτι που ισχύει και για τον Μάκη Βορίδη.
Στον κρίσιμο τομέα των υποδομών, ο Κώστας Καραμανλής παίρνει υψηλό βαθμό, ενώ αμετακίνητος πρέπει να θεωρείται και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Αρκετοί πιστεύουν πως ο Γιάννης Πλακιωτάκης μπορεί να είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα μετακινηθούν, ο υπουργός ωστόσο πιστώνεται την καλή σχέση με τον εφοπλιστικό κόσμο. Ο Νίκος Δένδιας έχει ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και έχει κρατήσει τις απαραίτητες και δύσκολες ισορροπίες που απαιτεί το χαρτοφυλάκιό του.
Ανάμεσα σε εκείνους που είναι πιθανόν να μετακινηθούν είναι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η Λίνα Μενδώνη. Στα μειονεκτήματα της υπουργού είναι η μεγάλη κόντρα που άνοιξε με τους καλλιτέχνες. Στους υπό μετακίνηση –κατ’ ορισμένους και υπό αποχώρηση– μπορεί να θεωρηθεί και ο Χάρης Θεοχάρης που είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής υπουργός που έχει αποδοκιμαστεί δημοσίως. Σταθερός στη θέση του παραμένει και ο Νότης Μηταράκης, όπως και ο Κωστής Χατζηδάκης. Υπάρχει, ωστόσο, ενδεχόμενο να «σπάσει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δύο υπουργεία.
Ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί ο Χρήστος Σταϊκούρας. Μία αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών θα σηματοδοτούσε πολλά, αλλά κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του και από το επίπεδο συνεργασίας που έχει διαμορφώσει εντός και εκτός Ελλάδος. Σταθεροί παραμένουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ακης Σκέρτσος, αμφότεροι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Οι βουλευτές
Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο πως κοιτάζει και προς τον πάγκο, δηλαδή τους βουλευτές, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν σε επίπεδο υφυπουργών, όπου οι αλλαγές προβλέπονται μεγαλύτερες. Μεταξύ αυτών των βουλευτών είναι η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, που προέρχεται από το φιλελεύθερο κομμάτι της Ν.Δ., ο Σπήλιος Λιβανός, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Αγγελος Συρίγος, αλλά και ο πιο κομματικός Κώστας Κατσαφάδος. Ο πρωθυπουργός κοιτάζει και προς τις γυναίκες της Κ.Ο. Στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται η Ζωή Ράπτη, η Μαρία Κεφαλά, η Ελενα Ράπτη, αλλά και η Αννα Καραμανλή. Τέλος, δεν αποκλείεται να δούμε να επιστρέφει σε κυβερνητικό θώκο, μετά την ευρωπαϊκή του θητεία, και ο έμπειρος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου