Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων μεντόλ στην Ε.Ε.

Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2020
Έπειτα από σταδιακή απόσυρση εδώ και τέσσερα χρόνια, η απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων μεντόλ τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η νέα νομοθεσία περί καπνίσματος, που ψηφίσθηκε το 2014 και ετέθη σε ισχύ το 2016, προβλέπει την απαγόρευση των αρωματικών τσιγάρων, ανάμεσά τους και των μεντόλ.

Το 2012, αντιπροσώπευαν το 5% της αγοράς του τσιγάρου και οι πωλήσεις τους βρίσκονταν σε συνεχή αύξηση από τις αρχές του 21ου αιώνα, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία του νομοθέτη. Το 2018, εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν το 5% της αγοράς.
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι τα αρώματα, όπως το μεντόλ, διευκολύνουν την εισπνοή του καπνού και πιθανόν να έχουν ρόλο στο ξεκίνημα του καπνίσματος τις νεαρές ηλικίες. Συνδέονται επίσης με μεγαλύτερα επίπεδα εξάρτησης.
Αυτό το είδος των τσιγάρων είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στην ανατολική Ευρώπη.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά του καπνίσματος, που υπήρξε στόχος πίεσης σειράς lobby, έχει ως πρωταρχικό στόχο να αποθαρρύνει τους νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Από το ίδιο νομοθετικό πακέτο προέρχονται οι προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του καπνίσματος που καταλαμβάνουν τα τρία τέταρτα της συσκευασίας των τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμανε συναγερμός εξαιτίας των 700.000 πρόωρων θανάτων που συνδέονταν με το κάπνισμα στις ευρωπαϊκές χώρες, παρά την μείωση του ποσοστού των καπνιστών στην Ευρώπη, κατά 40% το 2002 έως 28% το 2012.
Στην Πολωνία, χώρα όπου τα τσιγάρα μεντόλ καταλαμβάνουν το 30% της αγοράς, η απαγόρευση που τίθεται σήμερα, Τετάρτη, σε ισχύ εξέπληξε πολλούς καπνιστές. Έρευνα έδειξε ότι το 51% των καπνιστών δεν είχε γνώση της απαγόρευσης πριν από μία εβδομάδα, ενώ το 20% δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίζουν να αγοράζουν τσιγάρα μεντόλ στην μαύρη αγορά.
Στην Ολλανδία, οι καταναλωτές προετοιμάσθηκαν δημιουργώντας αποθέματα.
«Τους τελευταίους μήνες, οι πελάτες είχαν αρχίσει να αγοράζουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Οι άνθρωποι είναι κάπως ανήσυχοι του στυλ "βοηθήστε με, κάπνιζα τέτοια σε όλη μου την ζωή, τι θα κάνω τώρα;"», λέει μία καπνοπώλις.
Άλλες ευρωπαϊκές συνεχίζουν να επιτρέπουν την πώληση των τσιγάρων αυτών , όπως η Ελβετία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου