Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

160 οι νεκροί στην Ελλάδα. Σωτ. Τσιόδρας: 40 νέα κρούσματα, 4 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - «Καμπανάκι» για τις ευάλωτες ομάδες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σάββατο, 16 Μαΐου, 2020
Σαράντα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως τα 35 εξ αυτών σχετίζονται με συρροή γνωστών κρουσμάτων. Πρόκειται για τον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας.
Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.810.
Παράλληλα, γνωστοποιήθηκαν τέσσερις θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 160.
Διασωληνωμένοι παραμένουν 23 ασθενείς, ενώ 90 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Συνολικά έχουν ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.
«Η ζέστη δεν σκοτώνει τον ιό»
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν «σκοτώνουν» τον ιό.
«Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό» ανέφερε ενόψει του ζεστού τριημέρου, κατά το οποίο αναμένεται αρκετοί πολίτες να αναζητήσουν δροσιά στις παραλίες, καταλήγοντας «ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε. Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο είναι μέτρο προστασίας όλων».
Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα είναι όχι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του, αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά αν μείνουμε έτσι σβήνει, αλλά όμως δεν έχει εξαφανιστεί.
«Καμπανάκι» για τις ευάλωτες ομάδες

«Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι οικισμοί Ρομά στη Λάρισα και αλλού, χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις» σημείωσε.
«Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει να μειώσουμε μία επιδημία που αφορά 1.000 άτομα σε μια περιοχή και να την φθάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς, διερωτήθηκε». «Να κατεβάσουμε, δηλαδή, το περίφημο Ρ0 στο 0,5 ώστε να σβήσει; Θα πάρει περίπου 30-35 μέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα. Εξακολουθεί λοιπόν να παραμένει δρόμος αντοχής. Μακάρι να υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή στον ιό που θα ανατρέψει τις ισορροπίες».
Όμως αυτό δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή, όπως υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε μεμονωμένα περιστατικά της νόσου και επιδημίες και να τις καταπολεμούμε στις τοπικές τους εστίες.
«Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό έχοντας ταυτόχρονα πολλαπλές επιδημίες σε πολλά μέρη, οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, την άρση των μέτρων, τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μερική κανονικότητα. Δεν τελείωσε η πανδημία», τόνισε με έμφαση ο Σ. Τσιόδρας. Όπως ανέφερε είναι σωστότερο να πούμε ότι έχει υποχωρήσει το πρώτο κύμα αλλά σίγουρα δεν τελείωσε. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν «το 60-70% του πληθυσμού στη χώρα μας συμμορφωθεί με τα μέτρα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τα κρούσματα έως ότου έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο».
Για τα τεστ αντισωμάτων
Σχετικά με τη χρήση τεστ αντισωμάτων, υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση. «Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδή αποτελέσματα. Δεν συγκρίνονται με τα μοριακά τεστ», τόνισε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα. Όπως ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου