Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Ανισότητα στο θάνατο ή γιατί επλήγη τόσο πολύ το Queens από τον κορωνοϊό;




Ο Δρ Γεώργιος Σύρος, Διευθυντής Καρδιολογίας/Ηλεκτροφυσιολογίας στο Mt. Sinai Queens στην Αστόρια
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απάντηση στο πολυσυζητημένο ζήτημα αναφορικά με το γιατί η περιοχή του Κουίνς της Νέας Υόρκης έχει πληγεί τόσο πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού επιχειρεί να δώσει ο Δρ Γεώργιος Σύρος, Διευθυντής Καρδιολογίας/Ηλεκτροφυσιολογίας στο Mt. Sinai Queens στην Αστόρια, ο οποίος αναφέρει ότι τις τελευταιες τρεις εβδομάδες το νοσοκομείο που εργάζεται βλέπει αποκλειστικά σχεδόν ασθενείς με COVID-19. «Ολοι οι συνάδελφοι, καρδιολόγοι, παθολόγοι κτλ ανεξαρτήτου ειδικότητας είμαστε στην πρώτη γραμμή και βοηθούμε στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών».
Αναλυτικά όσα γράφει ο έγκριτος επιστήμονας στον «Ε.Κ»:
Αυτές τις ημέρες έχουν γραφτεί πολλά για το γεγονός πως πάσχει πολύς κόσμος από τον ιό, ειδικά στην περιοχή μας στο Queens, γεγονός που επιβεβαιώνεται με επίσημα στοιχεία. Γιατί άραγε συνέβη αυτό; Γιατί επλήγη τόσο νωρίς και τόσο βαριά το Queens σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές;
Πιστεύω ότι η απάντηση κρύβεται στα δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού του Queens, τα οποία πρόσφατα έτυχε να μελετήσω εκτενώς πριν από την πανδημία COVID-19, στα πλαίσια ενός μεταπτυχιακού προγράμματος.
Υπάρχουν δύο παράγοντες που θα εξετάσουμε:
1) Ο ενοφθαλμισμός της νόσου – από που πιθανόν προήλθε η νόσος,
2) Την εξάπλωση της νόσου
Ο ενοφθαλμισμός της νόσου:
Το 96% όλων των θέσεων εργασίας στον τομέα των αερομεταφορών βρίσκεται στο Queens καθώς εκεί στεγάζονται τα αεροδρόμια LGA και JFK. Πιστεύεται ότι το Queens εξετέθη στον ιό COVID-19 νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, διότι ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού των αεροδρομίων ζει και εργάζεται στο Queens – με πάνω από 60 εκατομμύρια επιβάτες να ταξιδεύουν μέσω αυτών των κομβικών αερολιμένων ετησίως, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το προσωπικό αυτό εκτέθηκε στην ασθένεια νωρίτερα και την μετέφερε εύκολα στην κοινότητα.
Η εξάπλωση της νόσου:
Ο τομεάς των μεταφορών είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας της απασχόλησης στο Queens (ο πρώτος είναι η απασχόληση σε δομές Υγείας). Το 58% ατόμων που εργάζονται στον τομέα των μεταφορών (συμπεριλαμβανομένων των οδηγών ταξί / Uber / λεωφορείων) της Νέας Υόρκης ζει στο Queens. Οι χειριστές αυτοί των μέσων μαζικής μεταφοράς και οι αυτοκινητιστές μπορεί να συνέβαλαν περαιτέρω στην διάδοση της νόσου.
Τα δημογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι το Queens είναι πολύ πυκνοκατοικημένο. Αν συγκρίνουμε την Αττική, την Αθήνα και το Queens προκύπτει ο παρακάτω πίνακας:
Queens Δήμος Αθηναίων Αττική
Πληθυσμός 2,253,858 664.046 4.574.330
Έκταση 280 km2 412 km2 3.808 km2
Πυκνότητα 8,049 / km2 1611/ km2 1201 / km2
Είναι προφανές, πως το Queens είναι πιο πυκνοκατοικημένο σε σχέση με την Αθήνα. Συνεπώς υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός, πράγμα που ευνοεί την διάδοση του ιού και δυσκολεύει το social distancing (την απομόνωση των πασχόντων από τους υγιείς). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών περιστατικών μέσα σε μικρό χρόνο, με αποτέλεσμα την συμφόρηση των νοσοκομείων και την έκρηξη από τα νούμερα που είδαμε.
Επιπλέον, ο πληθυσμός του Queens είναι πιο ευπαθής σε σχέση με άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης – η συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων είναι ιδιαιτέρα αυξημένη – και ο μέσος όρος ηλικίας τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει λόγω της αύξησης των ηλικιωμένων.
Από το 2000, ο αριθμός των κατοίκων ηλικίας 55 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 31%. Από το 2000, οι κάτοικοι ηλικίας 55 ετών και άνω ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλικιακή ομάδα (αυξανόμενη κατά 31%). Το 2016, το Queens είχε περισσότερους κατοίκους σε αυτήν την ομάδα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Νέας Υόρκης και το μερίδιο του πληθυσμού (27%) ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το Staten Island. Το 15% του πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών το 2018.
Είναι γνωστό ότι το COVID-19 είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο στους ηλικιωμένους – δεν είναι περίεργο που έχουμε τόσους πολλούς θανάτους στο Queens σε σύγκριση με άλλους δήμους της NYC.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία των ενηλίκων στο Queens ήταν σχεδόν 24% το 2018. Φαίνεται ότι ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 11%, ελαφρώς υψηλότερος από τη μέση κατάταξη της Νέας Υόρκης που είναι 10%. Το ποσοστό των ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω που δεν ασκούνται είναι 28%, δηλαδή 3% υψηλότερο από τον μέσο όρο, παρόλο που η πρόσβαση σε γυμναστήρια είναι εύκολη (97% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε χώρους άθλησης). Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί πως το 10% των κατοίκων καπνίζουν.
Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας (που συνδέεται με την παχυσαρκία) οδηγούν σε ένα ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να αποτελούν παράγοντες κινδύνου για αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα λόγω του COVID-19 στο Queens. Ενενήντα έξι τοις εκατό των ανθρώπων που πέθαναν εκεί από το COVID-19 έχει αποδειθεί πως είχαν τουλάχιστον μια υποκείμενη χρόνια νόσο.
Μια πολύ σημαντική εικόνα του τι συμβαίνει στην περιοχή μας προκύπτει αν αναλύσουμε την προ-COVID κλινική φροντίδα που ελάμβανε ο ασθενής στο Queens. Το 11% των ασθενών του Queens είναι ανασφάλιστοι και σε έναν ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας αναλογούν 1570 ασθενείς, που είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο στη Νέα Υόρκη. Καταδεικνύεται λοιπόν ότι οι κάτοικοι του Queens έχουν χειρότερη πρωτογενή περίθαλψη σε σχέση με τα άλλα μέρη της Νέας Υόρκης.
Το ποσοστό των νοικοκυριών με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω 4 προβλήματα στέγασης (συγχρωτισμός, υψηλό κόστος στέγασης, έλλειψη εγκαταστάσεων κουζίνας ή έλλειψη υδραυλικών εγκαταστάσεων) ήταν 33% στο Queens το 2018, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (25%). Είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί η κοινωνικής απομόνωση στο Queens αν διαμένουν πολλοί άνθρωποι στο ίδιο σπίτι κι αυτό ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την εξάπλωση του COVID-19.
Περίπου 18 τοις εκατό των κατοίκων της Νέας Υόρκης (1,6 εκατομμύρια ενήλικες) δεν μιλούν Αγγλικά επαρκώς. Το χαμηλό επίπεδο γνώσεων για την υγεία μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να κατανοούν κρίσιμες πληροφορίες, με αποτέλεσμα την κακή τήρηση των συστάσεων του γιατρού που οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία και ενδεχομένως μειωμένη συμμόρφωση με την κοινωνική απομόνωση. Το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο είναι κυρίως στο Queens, στο Bronx και στο Brooklyn, όπου το 24 έως 28 τοις εκατό του πληθυσμού δεν μπόρεσε να μιλήσει αγγλικά επαρκώς το 2009-13.
Είναι πολύ πιθανόν πως ο λόγος που το Queens νοσεί σε αυτόν το βαθμό ωφείλεται στο πτωχό προϋπάρχον επίπεδο υγείας του πληθυσμού εκεί πριν αρχίσει η εξάπλωση του ιού. Το χαμηλό αυτό επίπεδο σε συνδυασμό με την εγγύτητα του πληθυσμού στους μεγάλους διεθνείς αερολιμένες και την μεγάλη δικτύωση του συστήματος μεταφορών (ταξί, λεωφορεία κτλ) μπορεί να συνετέλεσαν περαιτέρω στη διασπορά της νόσου με καταστροφικά αποτελέσματα.
Γεώργιος Σύρος
Καρδιολόγος – Αρρυθμιολόγος
Mt. Sinai Queens
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου