Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Σάββατο, 11 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Μεταδίδεται από τις συσκευασίες τροφίμων; Τι ισχύει για delivery, take away, take out;

Κυριακή, 12 Απριλίου, 2020


Μέχρι στιγμής η επικρατέστερη άποψη σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού δεν συμπεριλαμβάνει το φαγητό και ειδικά το καλά ψημένο φαγητό. Τι συμβαίνει, όμως στις περιπτώσεις που παίρνουμε φαγητό σε πακέτο (takeaway) ή έρχεται στο σπίτι (delivery);
Το λέμε αυτό γιατί τόσο το takeaway, όσο και το delivery συνεπάγονται επαφή με τρόφιμα και συσκευασίες, που μπορεί να τα έχουν αγγίξει διάφοροι άνθρωποι. Πόσο πρέπει, λοιπόν, να ανησυχούμε μήπως κολλήσουμε τον κορωνοϊό από φαγητά σε πακέτο και γενικά από τις συσκευασίες τροφίμων;
Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε για το συγκεκριμένο θέμα επισημαίνει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε χαρτόνι έως και 24 ώρες (και σε άλλες επιφάνειες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα). Ο Μπιλ Κίβιλ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, αναφέρει αρχικά στην Telegraph ότι «ο κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω φαγητού είναι πολύ μικρός», ωστόσο, καίρια σημασία έχει να τηρούνται οι κανόνες υγειινής από το προσωπικό.
«Αρκεί όσοι προετοιμάζουν το φαγητό σας να ακολουθούν όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες για την καλή υγιεινή των τροφίμων» τόνιζει ο καθηγητής λέγοντας στη συνέχεια ότι «η θερμότητα σκοτώνει τον κορωνοϊό, όχι η ψύξη, έτσι όταν τα τρόφιμα θερμαίνονται και μαγειρεύονται, δεν έχουν απολύτως κανένας κίνδυνος».
«Προφανώς, τα αξιόπιστα καταστήματα τροφίμων υποτίθεται ότι λαμβάνουν καλά τεκμηριωμένα, και ελεγχόμενα μέτρα υγιεινής», λέει ο Κίβιλ, και τονίζει ότι ιδανικα για λόγους προφύλαξης, το προσωπικό θα πρέπει να φοράει καλής ποιότητας γάντια, κατάλληλη προστατευτική μάσκα προσώπου, να πλένει τα χέρια, να στέλνεται στο σπίτι εάν εμφανίζει συμπτώματα. «H γενική άποψη είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από το φαγητό, επειδή το περιβάλλον του στομάχου είναι όξινο».
Ακόμη, η ποσότητα του ιού στις επιφάνειες μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται σε ανθρώπους, επομένως, οι μολύνσεις είναι πιο πιθανές από τη στενή επαφή με μολυσμένο άτομο παρά με επιφάνειες. Ο μόνος κίνδυνος θα ήταν να μεταφέρετε τον ιό στα χέρια σας από ένα μολυσμένο τρόφιμο και στη συνέχεια να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Είναι μεν ένας μικρός κίνδυνος αλλά πιθανός». Επίσης, ο γιατρός υποστηρίζει πως το καλό φαγητό και τα πολλά υγρά παίζουν σημαντικό ρόλο για την προφύλαξη μας από τον ιό.
Τέλος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει σε διαφορετικές επιφάνειες: Αεροζόλ: μέχρι 3 ώρες, Χαλκός: μέχρι 4 ώρες Χαρτόνι: μέχρι 24 ώρες , Ανοξείδωτο ατσάλι: μέχρι 2-3 ημέρες ,Πλαστικό: μέχρι 2-3 ημέρες Σύμφωνα, τέλος, με προηγούμενη έρευνα του καθηγητή Μπιλ Κίβιλ ο ανθρώπινος κοροναϊός 229E (το στέλεχος που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα) μπορεί να επιβιώσει σε πλαστικά (PVC, PTFE), κεραμικά, ανοξείδωτο χάλυβα και γυαλί έως και 4-5 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου