In this video, Paul Biddinger, MD, director of the Massachusetts General Hospital Center for Disaster Medicine, and Rochelle Walensky, MD, MPH, chief of infectious diseases at Mass General, answer frequently-asked questions about COVID-19 to shed more light on the nature of the virus and how you can protect yourself and your loved ones.

Αυτοί είναι οι δύο γιατροί, κεφαλές, του νοσοκομείου MGH, Massachusetts General Hospital, που απαντούν στις ερωτήσεις.

 Η Μετάφραση είναι δική μας.
Walensky: Είμαι ο Δρ Rochelle Walensky, Επικεφαλής των Λοιμωδών Ασθενειών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Αναγνωρίζουμε ότι αυτές είναι αβέβαιες και οι άνθρωποι φοβούνται.
Και είμαι ο Δρ Paul Biddinger, είμαι ο Διευθυντής του Κέντρου για την Ιατρική Καταστροφών στο Μαζικό Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης . Δρ Walensky και θα ήθελα να αφιερώσω μια στιγμή για να απαντήσω σε μερικές από τις ερωτήσεις σας και να προσπαθήσω να σας βοηθήσω να καταλάβετε τι συμβαίνει με αυτό το ξέσπασμα και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας.

Ερώτηση: Τι είναι ο κορωναϊός και από πού προέρχεται;
Walensky: Ο κορωναϊός, όπως πιστεύουμε, προέκυψε από τις νυχτερίδες. Οι περισσότεροι κοροναϊοί προέρχονται από νυχτερίδες, πιθανώς πήδησαν από νυχτερίδες σε άλλο ζώο πριν έρθει στον άνθρωπο. Οι ιοί γενικά προκαλούν ένα φάσμα ασθενειών από πολύ καλοήθεις ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως το MERS, το SARS και τώρα το COVID-19.

Ε: Τι μπορώ να κάνω για να προστατευθώ από τον κοροναϊό;
Απάντηση: Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθήσετε και να μην έχετε τα μάτια σας, τη μύτη σας, το στόμα σας εκτίθεται στα σταγονίδια με κοροναϊό. Αυτό σημαίνει ότι είστε πολύ ενήμεροι για το άγγιγμα του προσώπου σας. Σημαίνει να πλένετε καλά τα χέρια σας, περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά με σαπούνι και νερό, και αυτό σημαίνει ότι καλύπτετε το βήχα σας αν είστε ο ίδιος άρρωστος. Δοκιμάστε να μείνετε έξι μέτρα μακριά από άλλα άτομα και αποφύγετε τους ανθρώπους που φαίνονται άρρωστοι.

Ε: Ποιο είναι το εύρος της ασθένειας και ποιος κινδυνεύει περισσότερο να πεθάνει από αυτήν;
Walensky: Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν πραγματικά δεν υπάρχουν συμπτώματα καθόλου, ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν πολύ με την ασθένεια. Περίπου το 80% των ατόμων έχουν ήπια έως μέτρια ασθένεια και κάνουν αρκετά καλά στο σπίτι. Άλλες 15% θα απαιτήσουν νοσηλεία στο νοσοκομείο και ένα επιπλέον 5% θα απαιτήσει κλινική προσοχή ή φροντίδα σε επίπεδο ΜΕΘ. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να έχουν μεγάλο πρόβλημα με την ασθένεια εάν είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, εάν έχουν ανοσοκατασταλτική ασθένεια, καρδιαγγειακές παθήσεις, ηπατικές νόσους ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Ερ: Ποια μαθήματα μάθαμε από εμπειρίες από το Wuhan, την Ιταλία και άλλα μέρη;
Απάντηση: Έχουμε μάθει πώς μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βεβαιωθούμε ότι οι πόροι υγείας μας είναι διαθέσιμοι για τους ασθενείς που τις χρειάζονται περισσότερο. Έχουμε μάθει ότι είναι ασφαλές να μένουμε στο σπίτι για ασθενείς με πυρετό και ήπια συμπτώματα και μάθαμε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να έρχονται στο νοσοκομείο εάν έχουν θωρακικό πόνο, δυσκολία στην αναπνοή ή σοβαρή ζάλη.
Έχουμε επίσης μάθει πώς να προστατεύσουμε τα νοσοκομεία μας και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιταχύνουμε τις ικανότητές μας να φροντίσουμε για ασθενείς με ανάγκες εντατικής θεραπείας, όπως οι ανάγκες για έναν αναπνευστήρα και άλλους πόρους κρίσιμης περίθαλψης.

Ε: Όσον αφορά τις δοκιμές, πώς δοκιμάζουν τους ανθρώπους; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δοκιμάσετε;
Walensky: Η δοκιμή είναι πραγματικά μια απλή δοκιμή. Είναι ένα στυλό που πηγαίνει στη μύτη σας και στο στόμα σας για να ελέγξετε για τον ιό. Μόλις γίνει αυτή η δοκιμή και αποστέλλεται στο εργαστήριο και ψάχνουμε για τον ιό στο εργαστήριο. Ο χρόνος ανακύκλωσης μπορεί να είναι τόσο μικρός όσο αρκετές ώρες έως μία ημέρα ή δύο, ανάλογα με το πού γίνεται η δοκιμή. Και η δοκιμασία μπορεί να διεξαχθεί πραγματικά σε οποιοδήποτε σημείο, για να μην είναι απαραίτητο να βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Από τις 21 Μαρτίου, εξακολουθούμε να έχουμε κάποια έλλειψη δοκιμών και πραγματικά ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να δοκιμάσουν μόνο εάν είναι συμπτωματικοί. Εάν είναι συμπωματικά και δοκιμάζονται θετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να κατανοήσουμε πώς πρέπει να απομονώνονται οι άνθρωποι.

Ε: Δεν είμαι παλιά ή σε κατηγορία υψηλού κινδύνου και νιώθω καλά. Πρέπει πραγματικά να κάνω κοινωνική αποστασιοποίηση;
Απάντηση: Γνωρίζουμε για ένα γεγονός ότι η κοινωνική απομάκρυνση σώζει ζωές. Προστατεύει τη ζωή των πιο ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ηλικιωμένοι, καθώς και εκείνων με χρόνιες παθήσεις υγείας. Όμως, για να μπορέσει η στρατηγική να λειτουργήσει, χρειάζεται ο καθένας μας να συμμετάσχει στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Γνωρίζω ιδιαίτερα ότι οι νέοι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται ότι είναι ευάλωτοι και ίσως να μην είναι τόσο πρόθυμοι να απομακρύνονται κοινωνικά, αλλά οι γονείς, παρακαλώ πείτε στα παιδιά σας και για όσους είναι μικρότεροι ακούγοντας τώρα, καταλαβαίνετε ότι όλοι πρέπει να παίξουμε μέρος αυτής της απάντησης στην εργασία.

Ε: Δεν είναι ο κορωναϊός πολύ σαν τη γρίπη; Είναι πιο μεταδοτική από τη γρίπη;
Walensky: Ο κοροναϊός έχει ποικίλει παρόμοια συμπτώματα όπως η γρίπη με πυρετό και βήχα. Αλλά όταν μιλάμε για τον τρόπο διάδοσης του κοροναϊού, είναι πολύ διαφορετικό από τη γρίπη για δύο σημαντικούς λόγους. Πρώτον, ο κοροναϊός είναι στην πραγματικότητα περίπου διπλάσιος μολυσματικός από τη γρίπη. Δεύτερον, στην πραγματικότητα δεν έχουμε εμβόλιο για τον κοροναϊό, όπου κάνουμε για τη γρίπη, και το 50% των ανθρώπων εμβολιάζεται για τη γρίπη κάθε χρόνο.
Λαμβανόμενοι μαζί έχετε και έναν περισσότερο μολυσματικό ιό και καμία ασυλία στον πληθυσμό από τον εμβολιασμό, γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να λάβουμε τα μέτρα που παίρνουμε.

Ε: Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η πανδημία; Πώς θα ξέρω πότε τα πράγματα γίνονται καλύτερα;
Απάντηση: Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η επιδημία, αλλά μπορούμε να κοιτάξουμε την ιστορία για έναν οδηγό. Σε προηγούμενες πανδημίες γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της πιο σοβαρής πανδημίας το 1918, τα κύματα τείνουν να διαρκούν περίπου δύο έως τρεις μήνες και αυτό είναι στην πραγματικότητα αυτό που είδαμε στην Κίνα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη για ορισμένους φυσικά, αλλά θα μάθουμε πότε τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται καλύτερα όταν βλέπουμε τα ποσοστά των νέων υποθέσεων να αρχίζουν να μειώνονται.

Ε: Εάν πάρω βήχα και πυρετό, πόσο ανησυχητικό θα έπρεπε να είμαι; Τι πρέπει να κάνω?
Walensky: Αυτό το ερώτημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιος είσαι. Αν σκοπεύετε να μείνετε σπίτι με βήχα και πυρετό ούτως ή άλλως, είναι πιθανό να κάνετε αρκετά καλά και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απομονώσετε τον εαυτό σας και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να προστατέψετε την οικογένειά σας από το να εμφανίσετε παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, εάν είστε σε υψηλό κίνδυνο, κάποιος ηλικίας άνω των 70 ετών με ανοσοκατασταλτικές ασθένειες, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, χρόνια πνευμονική νόσο, τότε θα σας παροτρύνω να απευθυνθείτε στον αρχικό παροχέα φροντίδας και να δείτε αν μπορούν να κανονίσουν ένα τεστ για σενα.

Ερ: Εάν πρέπει να ταξιδέψω, ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να το κάνετε;
Απάντηση: Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι ανησυχούν για το ταξίδι, αλλά ορισμένοι άνθρωποι σίγουρα πρέπει να ταξιδέψουν για προσωπικούς ή άλλους λόγους. Τα αεροπλάνα δεν είναι τόσο σημαντικά όσο μπορεί να φοβούνται πολλοί άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, οι ανταλλαγές αέρα είναι μερικές φορές περισσότερο από ό, τι ακόμη και ένα νοσοκομείο έχει, και πραγματικά ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίζεται σε περίπου δύο σειρές μπροστά, δύο σειρές πίσω και δύο καθίσματα στα αριστερά και δεξιά σας.
Αλλά όταν είστε έξω από το κοινό, είτε είναι σε τρένο είτε σε αεροδρόμιο, βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά, είστε προσεκτικοί σχετικά με τις επιφάνειες που αγγίζετε και προσπαθείτε να διατηρήσετε απόσταση έξι ποδιών ή τόσο μεταξύ σας και άλλων ανθρώπων όποτε είναι δυνατόν.

Ε: Μόλις ανακάμψω από τον ιό είμαι ακόμα μεταδοτικός; Μπορώ να το πάρω και πάλι;
Walensky: Διατηρούμε γενικά τους ανθρώπους σε αυτοαπομόνωση μετά από διάγνωση με COVID-19 για περίπου 14 ημέρες για να διασφαλίσουμε ότι όταν βγαίνουν από απομόνωση, δεν είναι μεταδοτικές για άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι ένας κρίσιμος μηχανισμός ελέγχου για την ασθένεια. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν μπορείτε να πάρετε πάλι το COVID-19, αλλά δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν και υπάρχουν ενεργές μελέτες που εξετάζουν αυτή την ερώτηση.

Ε: Πώς θα τρέξει ο ιός;
Biddinger: Όταν ένας νέος ιός όπως το COVID-19 εισέρχεται σε μια κοινότητα, το μόνο που βλέπει είναι η ευκαιρία γιατί κανένας από εμάς δεν είναι άνοσος. Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, περισσότεροι άνθρωποι γίνονται ανοσοποιημένοι και γίνεται όλο και πιο δύσκολο και δυσκολότερο να μεταδοθεί ο ιός. Επιπλέον, όταν ασκούμε καλή κοινωνική απομάκρυνση, αφαιρούμε την ευκαιρία για τη μετάδοση του ιού. Και ανάμεσα σε αυτή την κοινωνική απομάκρυνση και την αυξανόμενη ασυλία, τελικά, αυτό το ξέσπασμα θα καταρρεύσει με το δικό του βάρος, και θα περάσουμε από αυτό το κύμα.

Ε: Ο ζεστός καιρός θα κάνει τους κοροναϊούς να φύγουν;
Walensky: Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν με το coronavirus καθώς ο θερμότερος καιρός έρχεται. Γνωρίζουμε ότι άλλοι κοροναϊοί όπως οι κρύοι ιοί βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως και η γρίπη. Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που παρακολουθούμε. Πρώτον, από τη στιγμή που έρχεται το καλοκαίρι, πολλοί άνθρωποι θα είχαν ήδη την ασθένεια και θα είναι ανοσοποιημένοι.
Το δεύτερο είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά. Πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται μέσα στο χειμώνα και βγαίνουν έξω το καλοκαίρι και αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης. Και τελικά, πιστεύουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου είναι αρκετά καλύτερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ερ: Πιστεύω ότι έχω Covid-19; Πρέπει να πάω στο νοσοκομείο; Τι πρέπει να κάνω?
Απάντηση: Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πάνω από το 80% των περιπτώσεων του COVID έχουν ήπια ασθένεια και οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να βλέπουν το γιατρό τους ή να μπαίνουν στο νοσοκομείο, αλλά όλοι πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματά τους. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε αυξανόμενη δυσκολία στην αναπνοή, εάν έχετε πόνο στο στήθος σας, εάν αισθάνεστε πολύ ζάλη ή είστε πολύ αδύναμοι να φάτε και να πίνετε αποτελεσματικά, καλέστε το γιατρό σας ή έρχεστε στο τμήμα έκτακτης ανάγκης. Αλλά καλέστε πρώτα.

Ε: Θα επανέλθει ο ιός το φθινόπωρο του 2020;
Walensky: Δεν γνωρίζουμε αν ο κορωναϊός θα επανέλθει μετά το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο, σίγουρα η πανδημία γρίπης του 1918 επανεμφανίστηκε μετά το καλοκαίρι και πρέπει να επαγρυπνούμε. Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες που θα εξετάσουμε. Πρώτον, ελπίζουμε ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη πάθει την ασθένεια θα είναι ανοσοποιημένοι και αυτό θα βοηθήσει τη μετάδοση προσώπου σε πρόσωπο.
Δεύτερον, ελπίζουμε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα τεστ. Θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε τη δοκιμασία σε γενικές γραμμές και ότι εάν έχετε την ασθένεια, μπορείτε να απομονώσετε γρήγορα. Και τρίτον, ελπίζουμε ότι η επιστήμη θα εμφανιστεί έτσι ώστε να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι για το πώς θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον ιό.

Τελικές παρατηρήσεις
Απάντηση: Για λογαριασμό του Dr. Walensky και εμού, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ που παρακολουθήσατε. Ελπίζουμε ότι σας βοηθήσαμε να απαντήσετε σε ορισμένες από τις ερωτήσεις που γνωρίζουμε ότι έχετε. Γνωρίζουμε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι άνθρωποι θέλουν απαντήσεις για να τους βοηθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Walensky: Έχω περάσει ολόκληρη την ενήλικη ζωή μου μαθαίνοντας, μελετώντας και βρίσκεσαι στις πρώτες γραμμές μολυσματικών ασθενειών. Αυτές είναι τρομακτικές στιγμές, αλλά θα το πετύχουμε. Υπάρχουν πολλοί νοσηλευτές  και εργαζομένοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται για εσάς. Σας ευχαριστώ.