Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ενας ακόμη ομογενής νεκρός από κορωνοϊό

Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020
New Haven, Connecticut. Ενας ακόμη ομογενής «έφυγε» από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για τον Τεντ Βαρτελά, από το Κονέκτικατ, που πέθανε το βράδυ της Τετάρτης στο Νοσοκομείο Γέιλ, στο Νιου Χέιβεν. Ο Βαρτελάς ήταν γιος μεταναστών, λάτρης των σπορ, ενώ είχε παίξει μπάσκετ στις ομάδες πολλών Πανεπιστημίων. «Εφυγε» το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 89 χρόνων. «Ο κορωνοϊός πήρε την ζωή του», δήλωσε ο αγαπημένος του ανιψιός Γκρεγκ Στάμος στην τοπική ιστοσελίδα του Κονέκτικατ «ctpost». «Ημασταν πολύ δεμένοι. Ηταν ο τελευταίος από τα 11 αδέλφια της μητέρας μου, το μωρό της οικογένειας. Μια ολόκληρη γενιά δεν είναι πλέον μαζί μας. Τον αγαπούσα πολύ. Οι φίλοι μου, μου έλεγαν ‘είναι ο κολλητός σου, είναι σαν τον μεγάλο σου αδελφό’». 
Τα τελευταία τρία χρόνια ο Βαρτελάς έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον. Ηταν ενεργό μέλος στις ομάδες μπάσκετ και φούτμπολ του Γέιλ. Τελευταία έμενε στον οίκο ευγηρίας «The Willowsnursing facility», που ήρως και δεν χωρεί αμφιβολία ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Τα λόγια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου προ ημερών ήταν ξεκάθαρα: «Αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί, δεν είναι ο Χριστός αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι». 
Τις μέρες αυτές ιδιαιτέρως η πανδημία ευρίσκεται σε έξαρση και η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάιο. Κοινός λοιπόν κανόνας είναι η σωφροσύνη την οποία πρέπει να επιδείξουμε ανταποκρινόμενοι στις περιστάσεις. Ενας γνωστός γέροντας, ο π. Ζαχαρίας στη Μονή Τιμίου Προδρόμου του Εσσεξ της Αγγλίας, σε ένα τελευταίο ωραίο κείμενό του γράφει σχετικά: «Εάν δεν μπορούμε να γιορτάσουμε το Πάσχα, ας θυμηθούμε ότι κάθε επαφή με τον Χριστό είναι Πάσχα. Λαμβάνουμε τη χάρη Του στην κάθε Θεια Λειτουργία διότι ο Ιησούς Χριστός είναι παρών και είναι ο τελειών το μυστήριο και Εκείνος είναι που λαμβάνουν οι πιστοί. Ομως όταν προσευχόμεθα και επικαλούμεθα το Ονομά Του, αισθανόμεθα την ίδια την παρουσία του Χριστού και δεχόμεθα την χάρη Του. Γι’ αυτό αν στερηθούμε τη Θεία Λειτουργία, έχομε την επίκληση του Ονόματός Του και δεν στερούμεθα τον Κύριο». «Ε.Κ.»: Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται Σεβασμιώτατε η κατάσταση μετά την κρίση αυτή του κορωνοϊού; Μητρ. Εμμανουήλ: Θεωρώ ταπεινώς ότι αυτή η πανδημία είναι μία δοκιμασία που επέτρεψε ο Θεός μέσα στα πλαίσια της αγάπης Του προς τον άνθρωπο, όχι για να τον καταστρέψει και να τον αφανίσει, αλλά για να τον συνετίσει. Ξεφύγαμε και είναι καιρός να έλθουμε εις εαυτόν, να συνέλθουμε από την μέθη της φιλαυτίας, της έπαρσης, της ακηδίας και της αδιαφορίας. Ειλικρινά πιστεύω πως είναι καιρός μετανοίας με την όλη σημασία της λέξεως. Αλλαγή του νου, αλλαγή του τρόπου σκέψης και πράξεως. 
Είναι καιρός να βάλουμε στόχο στη ζωή μας τον Θεό, να δούμε την ουσία κατά τον Αριστοτέλη αν θέλετε, και όχι τα επουσιώδη. Η συζήτηση με τον Γάλλο Πρόεδρο τελείωσε με την εξής πρόταση: «Μετά την κρίση σίγουρα η ζωή μας δεν θα έχει να κάνει τίποτα με αυτά που ξέραμε ως τώρα». Είμαι πεπεισμένος ότι η ζωή μας θα πρέπει να έχει αλλάξει χωρίς να απαρνηθούμε την πρόοδο της επιστήμης, αλλά βάζοντας μία νέα αρχή και ένα στόχο ιδιαίτερα εμείς σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ο Χριστός να είναι το κέντρο της ζωής μας και μετά να ακολουθούν όλα τα χρήσιμα και θεάρεστα. Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ στον «Ε.Κ.» για τον κορωνοϊό στη Γαλλία όμως έκλεισε λόγω του κορωνοϊού. «Η μοναξιά που ένιωθε ήταν μεγάλη. Οταν προσβλήθηκε από τον ιό δύο ημέρες πριν, όλη η οικογένεια και τα παιδιά του ακόμα είπαμε ας τον πάρει ο Θεός γρήγορα και χωρίς πόνο. Και έτσι έγινε». 

Ο Βαρτελάς ήταν γιος του Γιάννη και της Παρασκευής Βαρτελά. Ο πατέρας του άνοιξε την δεκαετία του ’50 ένα οικογενειακό μάρκετ στο κέντρο της Ανσόνια το οποίο ευημερούσε την εποχή εκείνη. Ο Τεντ ήταν ασφαλιστής σε μεγάλη αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία. Πριν από αυτό όμως, ήταν μπασκετμπολίστας, αλλά και λάτρης του μπέιζμπολ και είχε παίξει σε πολλές ομάδες Πανεπιστημίων και με υψηλές επιδόσεις, ενώ είχε συμμετάσχει και σε πολλά ελληνοαμερικανικά τουρνουά. Αργότερα, γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Εσθερ, στο Νιου Χέιβεν. Μαζί της απέκτησε τρία παιδιά. Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον ανιψιό του Γκρεγκ, ο οποίος θυμάται πολλές ιστορίες με τον αγαπημένο του θείο. Μια από αυτές ήταν όταν ο μικρός τότε Γκρεγκ πήγαινε στο Δημοτικό. «Μια μέρα ο θείος Τεντ χτύπησε την πόρτα της τάξης μου. Ο δάσκαλος άνοιξε την πόρτα και ήταν ο θείος μου που είπε πως έπρεπε να με πάρει μαζί του. Τότε, τον ρώτησα γιατί φύγαμε και πού πάμε. ‘Θα πάμε σε έναν αγώνα’ μου είπε και πήγαμε στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν όταν ο Μπιλ Μπράντλεϊ σκόραρε 41 πόντους με την ομάδα του Πρίνστον ενάντια στο Μίσιγκαν. Με πήγαινε σε πολλά παιχνίδια, με έμαθε και μπάσκετ και τένις. Πηγαίναμε στο Super Bowl και στο US Open κάθε χρόνο. Γενικά, ήταν ένας εκλεκτικός άνθρωπος» ανέφερε ο Γκρεγκ Στάμος.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου