Κοροναϊός : Μια τρισδιάστατη απεικόνιση δείχνει γιατί πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις μας | imommy.gr
Με ένα τρισδιάστατο γράφημα αποφάσισαν να δείξουν οι New York Times γιατί η απόσταση ασφαλείας είναι τόσο σημαντική στα χρόνια του κοροναϊου.
Το Κέντρο Ελέγχου και Αποτροπής Λοιμώξεων προτρέπει τους πολίτες των ΗΠΑ να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων (6 feet) από άλλους, ενώ από την  άλλη πλευρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας προτείνει τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση (3 feet).
Το παρακάτω γράφημα των New York Times, εξηγεί την σημασία της διατήρησης αποστάσεων.
Η αναπαράσταση πραγματοποιήθηκε με ερευνητικά στοιχεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Κιότο που δείχνουν τι συμβαίνει όταν κάποιος βήχει σε εσωτερικό χώρο.
Ο βήχας παράγει πλήθος σταγονιδίων που άλλα διαλύονται και άλλα πέφτουν στο πάτωμα.
Ειδικότερα τα μεγαλύτερα σταγονίδια (μπλε χρώμα) πέφτουν στο πάτωμα είτε «διαλύονται» σε μικρότερα σταγονίδια (λευκό χρώμα)
Η αναπαράσταση δείχνει πως εξαπλώνονται σε διάστημα ενός λεπτού σε δωμάτιο 55 τ.μ.
Ειδικότερα τα μεγάλα σταγονίδια θα πέσουν στο έδαφος σε κοντινή απόσταση από τον άνθρωπο που βήχει, ενώ άλλα θα «ταξιδέψουν» περισσότερο από δύο μέτρα. Τα μικρά σταγονίδια (γνωστά ως aerosols) μπορούν να παραμείνουν αιρούμενα ή να ταξιδέψουν μέσω του αέρα προτού τελικώς «προσγειωθούν» σε επιφάνειες.
Στη δεύτερη φάση φαίνεται το «ταξίδι»των σταγονιδίων εντός 20 λεπτών, εντός των οποίων το «σύννεφο» των σταγονιδίων συνεχίζει να εξαπλώνεται στο χώρο, να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.
Στην πραγματικότητα, ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ του Cambridge/Boston, Massachusetts που μελετούν την κινητικότητα του βήχα και του φτερνίσματος παρατήρησαν ότι τα σωματίδια που προέρχεται από τον βήχα μπορεί να «ταξιδέψουν» ακόμη και πέντε μέτρα (16 feet) και του φτερνίσματος οχτώ μέτρα (26 feet).
Η γραφιστική αναπαράσταση δείχνει καθαρά πως όσο πιο μακριά βρίσκεται κάποιος (πέρα των δύο μέτρων) τόσο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης.
Τέλος, η γραφιστική αναπαράσταση των NYT τονίζει πως η χρήση μάσκας προστατεύει αυτόν που την φοράει και τους γύρω του.
«Αν πρέπει να βγείτε από το σπίτι, φορέστε μάσκα και σιγουρευτείτε ότι κρατάτε τις αποστάσεις», αναφέρει.