Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Σε ήπιους τόνους η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή (βίντεο)





Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2020


(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ. «Καθοριστικό για το μέλλον» χαρακτήρισε τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στη Βουλή κάνοντας τον πρώτο απολογισμό της μάχης που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού.
Χαρακτηριστικό, εξάλλου, της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή είναι ότι κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη δική του ομιλία τόνισε ότι δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα μηνύματα» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι παραμένουμε «σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο, με ενότητα και αλληλεγγύη».
«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της αρχής», τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε να συνεχιστεί η κοινή προσπάθεια «με το ίδιο σθένος και αφοσίωση».
«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να συμβεί», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ήμασταν «ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις» και «κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη». Επανέλαβε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι «αυστηρά και πρωτόγνωρα» και τόνισε πως η κοινωνία, στη μεγάλη της πλειοψηφία, τα στήριξε.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να ασκεί αυστηρότατη κριτική στους λίγους, σημειώνοντας ότι η ανευθυνότητά τους «είναι εγκληματική».
«Καλώ τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες που έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα», τόνισε και πρόσθεσε: «Εχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας, στο χέρι όλων μας είναι να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε».
Ζήτησε μάλιστα το φετινό Πάσχα της αγάπης να είναι «Πάσχα της ευθύνης και της ζωής» και ζήτησε να μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να είμαστε μέρος της λύσης.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία υπογράμμισε ότι υπήρξαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης, ύψους περίπου 10 δισ., που είναι σαφώς πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε παράλληλα ότι κύριο μέλημα παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα.
Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε εκ νέου πως η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο, υπεραμύνθηκε της πρότασης των 9 ηγετών, που και ο ίδιος συνυπέγραψε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μία λύση κοντά σε αυτό που προτείνεται θα υπάρξει, «το θέμα όμως είναι να μην έρθει πολύ αργά, όταν θα είναι ενδεχομένως ανεπαρκή».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε από την αρχή της ομιλίας του διάθεση να μην συγκρουστεί με την κυβέρνηση εν μέσω όλου αυτού του κλίματος.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «στηρίζουμε αλλά δεν σιωπούμε» και ξεκαθάρισε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα τόνισε ότι «όλοι δίνουμε ο καθένας τη δική του μάχη» για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.
Ο κ. Τσίπρας επίσης από την πλευρά του δεν παρέλειψε στην αρχή της ομιλίας του όπως έκανε και ο Πρωθυπουργός να επισημάνει ότι πρέπει να προστατεύσουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη δημοκρατική λειτουργία.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απένειμε τα εύσημα στον Πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία των 9 Ευρωπαίων ηγετών για την έκδοση του ευρωομολόγου λόγω κορωνοϊού.
«Ευτυχώς έχετε πάρει τη σωστή πλευρά και έχω τη μεγαθυμία να σας πω ότι σωστά στείλατε και συγχαρητήρια στη βόρεια Μακεδονία που μπήκε στο ΝΑΤΟ. Σωστά τάσσεστε υπέρ νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε ωστόσο με προσεκτικό τρόπο, ότι «εμείς έχουμε το πλεονέκτημα τώρα ότι δεν είμαστε εξαίρεση, το 2010 ήμασταν εξαίρεση τώρα η ύφεση είναι συμμετρική για όλους. Εχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα επίσης ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και δεν μπήκε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ακόμα έχει η χώρα ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 37 δισ. ευρώ που μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας μετά από αυτή την κρίση».
Προς αυτή την κατεύθυνση, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σας ζητώ να κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλοι στην Ευρώπη και όχι λιγότερα. Στη Γερμανία έχουμε δαπάνες 15% του ΑΕΠ, στην Ισπανία και την Ιταλία 20%, στη Γαλλία 12%. Δαπανήσετε ό,τι πρέπει για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου