Το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη μέρα - Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων | tanea.gr
Βήμα βήμα χαράσσει η κυβέρνηση τον «οδικό χάρτη» της επόμενης μέρας επεξεργάζοντας τα επιδημιολογικά και αριθμητικά δεδομένα, καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια και τις υφιστάμενες δυνατότητες καθώς εκπνέει στις 27 Απριλίου η ισχύς των περιοριστικών μέτρων.
Το σχέδιο της μετάβασης στη «νέα εποχή» θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμα του προς τον Ελληνικό λαό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως γνωστοποίησε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η χαλάρωση των μέτρων για τους πολίτες πιθανότατα να ξεκινήσει επισήμως από τις 4 Μαΐου.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει ήδη θέσει το περίγραμμα της σταδιακής άρσης, λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών και υπογραμμίζοντας δύο λέξεις – «κλειδιά»: απόσταση και προστασία.
Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ, όπου θα τεθούν τα κρίσιμα θέματα της επόμενης μέρας, όπως η ασφαλής επιστροφή στις δουλειές μας, η επαναλειτουργία των σχολείων και η επέκταση των τεστ στον ευρύτερο πληθυσμό.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα αναμένεται να πάρει στα χέρια του τις εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας, του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου.

«Πρεμιέρα»  με το άνοιγμα υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων

Όπως έκανε σαφές ο Στέλιος Πέτσας  η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα στοιχεία «της νέας κανονικότητας, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα».
Στο σημείο αυτό επανέλαβε χρήσιμες συμβουλές ατομικής υγιεινής (συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,… ). Επίσης, ότι είναι ανάγκη να τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί.

Βήμα-βήμα η άρση των μέτρων

Με τις παραπάνω ανακοινώσεις έγινε λοιπόν σαφές πως οι πολίτες θα μπουν σύντομα σε ένα νέο πλαίσιο… αυτό της αργής και μακρόσυρτης διαδικασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία άρσης των μέτρων δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Μάλιστα μέχρι τότε η ανακοίνωση άρσης των μέτρων θα γίνεται βήμα-βήμα και δεν θα αφορά όσους έχουν  υποκείμενα νοσήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να ανακοινώνεται ένα μέτρο τη βδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται αν κάποιο νέο μέτρο χαλάρωσης που έχει τελικά αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία, να ακυρώνεται και να ισχύει ξανά ο αρχικός περιορισμός.

Ποια μαγαζιά θα ανοίξουν πρώτα

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θεωρείται ότι είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν.
Μάλιστα σε δεύτερο χρόνο θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης που όμως θα λειτουργούν με το ένα τρίτο των τραπεζοκαθισμάτων. και σε τρίτο τα πολυκαταστήματα και τα μαγαζιά σε εμπορικούς και πολυσύχναστους δρόμους.
Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, στόχος είναι να καταργηθούν η αποστολή SMS αφού φυσικά πρώτα ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις.
Επίσης σε ότι αφορά την μετακίνηση των πολιτών το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτραπεί πρώτα η μετακίνηση μέσα στις πόλεις και σε δεύτερο χρόνο στην επαρχία.

Προβληματισμός με τα σχολεία

Τι εισηγήσεις των ειδικών, αναμένει το υπουργείο Παιδείας για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Όπως έχει γίνει σαφές όλο αυτό το διάστημα, προτεραιότητα του υπουργείου είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και οι διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Στο υπουργείο εκτιμούν ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου, ενώ ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τις προαγωγικές εξετάσεις.
Όπως τόνισε  ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση «ότι η επιστημονική Επιτροπή θα εισηγηθεί για το θέμα (των σχολείων) προς την ηγεσία του Υπουργείου πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την προστασία των παιδιών – τα παιδιά ανήκουν, όπως ξέρετε στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ευτυχώς για όλους μας και κινδυνεύουν λιγότερο – των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο».
TA NEA