Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Πάσχα : «Καμπάνες» σε ανυπάκουους ιερείς – Άμεσες αντιδράσεις για να μην «τιναχτούν» όλα στον αέρα

 Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου, 2020

Τα περιστατικά είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας την οποία ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιά, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, προκειμένου να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Δεν είχαν… ιερό και όσιο οι ιερείς σε Κουκάκι και Κέρκυρα οι οποίοι παραβίασαν τα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού και κοινώνησαν πιστούς κρυφά.
Τα περιστατικά είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας την οποία ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιά, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, προκειμένου να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο στο Κουκάκι όσο και στην Κέρκυρα και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά. Τέλος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιτελέσουν πλήρως το καθήκον τους.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Πλιώτας είχε απευθύνει με εγκύκλιό του αυστηρή προειδοποίηση για την πιστή εφαρμογή του νόμου σημειώνοντας εμφατικά ότι η τήρησή του γίνεται «αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου».
Συγκεκριμένα , ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στην εγκύκλιο που είχε εκδώσει ότι :
«…Επανέρχομαι για να επισημάνω, την αξία και την ανάγκη εγρήγορσης και συνεχούς παρέμβασής σας όταν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται να νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και την διάσωση της νόσου του κοροναϊού, εν όψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 του ΠΚ, με τίτλο παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών
Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για τα δύο περιστατικά που σημειώθηκαν σε Εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα, είχε ζητήσει νωρίτερα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Σε δήλωσή του ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε: «Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και τη Δημόσια Υγεία».
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του επικοινώνησε ήδη με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Θεία Κοινωνία και στην Κέρκυρα

Σύμφωνα με τα όσα  αναφέρει το τοπικό Μέσο kerkyrasimera, στην εκκλησία πέρα από τους ιερείς και τους ψάλτες υπήρχαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σύνολό τους μάλιστα ξεπερνούσε τα 15 άτομα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, παρά τις απαγορεύσεις και την ξεκάθαρη θέση της Πολιτείας για τις εκκλησίες κατά την πανδημία του κοροναϊού.

Έρευνα της Αρχιεπισκοπής

Ήδη για το περιστατικό διεξάγει έρευνα η Αρχιεπισκοπή έπειτα από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας .
Σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τονίζει ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους. Υπογραμμίζει επίσης ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής:
«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.»
Να υπενθυμίσουμε  ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου ξεκαθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι κλειστές για τους πιστούς, και ανοιχτές μόνο για τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.

Κρατήστε τις εκκλησίες κλειστές

Με νέα εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος καλεί τους ιερείς να κρατήσουν κλειστές -για τους πιστούς- τις εκκλησίες, έως τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, ενώ οι ακολουθίες θα γίνονται παντού κεκλεισμένων των θυρών.
Ο σύνδεσμος κληρικών ωστόσο αντιδρά. Δεκάδες σακούλες με τρόφιμα έχουν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα του ιερού ναού Αγίας Τριάδας στην Κηφισιά και αυτά θα μοιραστούν πόρτα -πόρτα τη Μεγάλη Εβδομάδα με τη συνδρομή εθελοντών σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.
Μόνο για τέτοιους λόγους φιλανθρωπικούς σκοπούς και για διοικητικές εργασίες θα ανοίγουν από την Κυριακή των Βαΐων και μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου οι πόρτες των εκκλησιών.
Μετά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας που θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών σε όλους τους ναούς, οι πιστοί δεν θα βρουν ανοιχτή καμία εκκλησία όπως γινόταν μέχρι χθες για λίγες ώρες το πρωί.
Η Ιερά Σύνοδος επανήλθε στο θέμα με μια νέα εγκύκλιο που δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας από τους ιερείς μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το άνοιγμα των εκκλησιών δυο ώρες τη Μεγάλη Εβδομάδα και τέσσερις τη Μεγάλη Παρασκευή.
Η νέα εγκύκλιος ήρθε και ως απάντηση στην αντίδραση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σε ανακοίνωση του ο σύνδεσμος θέτει στην Ιερά Σύνοδο και στην υπουργό Παιδείας το ερώτημα γιατί να επιτρέπεται η προσέλευση των ανθρώπων στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες και στις λαϊκές και όχι στην εκκλησιά για ολιγόλεπτη προσευχή σεβόμενοι τα μέτρα.

Χαρδαλιάς: «Κανείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την πίστη και να αγνοεί τις συστάσεις της εκκλησίας»

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χαρδαλιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να τηρηθούν ευλαβικά οι απαγορεύσεις συναθροίσεων σε εκκλησίες.
Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό,είχε δηλώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας αν έξω από εκκλησίες συγκεντρωθούν 50 με 100 άτομα τις ημέρες του Πάσχα, ο κ. Χαρδαλιάς είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί αυτό.
«Κανείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την πίστη και να αγνοεί τις συστάσεις της εκκλησίας», τόνισε.

Τα μέτρα για το Πάσχα

Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν εδώ και μέρες ότι το Πάσχα δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να ταξιδέψει στην επαρχία. Εξαιρούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι μεταφερθούν σε άλλη πόλη δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν.
Η κυβέρνηση μελετά ειδικό σχέδιο αποφυγής μετακινήσεων με κύριο μέτρο την αύξηση των προστίμων.
Σημειώνεται ότι τα τελικά μέτρα που αποφασίσθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, προκειμένου να εμποδιστούν οι εκδρομείς να φύγουν για την επαρχία, είναι τα εξής:
-Θα ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα -κι όχι επιλεκτικά- που θα κατευθυνθούν τις επόμενες ημέρες στις εξόδους της Αθήνας.
-Θα έχουν δοθεί εντολές στους αστυνομικούς να προχωρούν σε διαρκείς, αναλυτικούς ελέγχους των εγγράφων που επικαλούνται κι αν βρίσκουν ασάφειες αλλά κι αν υπάρχουν υπόνοιες για διάφορα «τρικ» που κάνουν οι πολίτες, δεν θα τους επιτρέπεται να περάσουν τα μπλόκα. Κι αυτό άσχετα με την ουρές αυτοκινήτων που θα δημιουργηθούν κι οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την αδικαιολόγητη αναχώρηση στην επαρχία κατοίκων της πόλης.
-Παρεμφερείς έλεγχοι θα γίνουν και σε άλλες εναλλακτικές διαδρομές (μέσω Πάρνηθας, Λουτρακίου, Δερβενοχωριων κ.λπ.). Έχει ήδη ζητηθεί και η συνδρομή αστυνομικών υπηρεσιών από Κορινθία , Βοιωτία κ.λπ. για να στηθούν μπλόκα σε κάθε προσπάθεια χρήσης άλλου περιφερειακού δρόμου.
-Σε περίπτωση αφαίρεσης πινακίδων έχει δοθεί σαφής εντολή να μην υπάρξει καμιά χαριστική πράξη επιστροφής τους ή διαγραφής προστίμων.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου