Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Πρόωρες εκλογές μετά το τέλος της πανδημίας;


Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου, 2020



(Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών πυροδότησε εκ νέου μια αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για τον κορωνοϊό.
«Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και η λέξη «λογοδοσία» έφερε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει την ψήφο των πολιτών με τη λήξη της παρούσας κρίσης.
Η κυβέρνηση βέβαια διαψεύδει επισήμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο μιλώντας για εκλογές στο τέλος της τετραετίας (σχετικές δηλώσεις έκανε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας), αλλά ως γνωστόν οι πρόωρες εκλογές πάντα διαψεύδονται έως τη στιγμή που αναγγέλλονται επισήμως.
Ως προς την επίμαχη φράση, συνεργάτες του Πρωθυπουργού ανέφεραν ότι αυτή αφορούσε απλά τη θεσμική λειτουργία και έφερναν ως παράδειγμα την ανάγκη νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) κατά τη διάρκεια της κρίσης, που θα πρέπει να σταματήσει όταν εκλείψουν οι έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα.
Ωστόσο, παρά τις διαψεύσεις κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει το γεγονός ότι οι συνθήκες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του είναι ευνοϊκές ώστε να πάει σε πρόωρες εκλογές και να «κάψει» την απλή αναλογική που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως γνωστόν οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι μεθεπόμενες με ενισχυμένη αναλογική, με βάση τον νόμο που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση πριν από ένα περίπου τρίμηνο.
Η παρούσα συγκυρία, παρά την τραγικότητά της για την Ελλάδα, ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών η κοινή διαπίστωση είναι ότι οι Ελληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία πιστώνουν στον Πρωθυπουργό το γεγονός ότι η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει τη μάχη με τον κορωνοϊό. Σε πολύ υψηλά ποσοστά επίσης κυμαίνεται και η αποδοχή των χειρισμών του Μητσοτάκη σε σχέση με τις κινήσεις των Τούρκων στον Εβρο που συνέπεσαν σχεδόν με το ξέσπασμα της πανδημίας.
Μάλιστα, σχετικά ερωτήματα στις ίδιες δημοσκοπήσεις που έχουν να κάνουν με την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έχει διευρυνθεί εξ αυτών των λόγων και μάλιστα σημαντικά.
Τι πιο λογικό από το να θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κεφαλαιοποιήσει σε εκλογικό ποσοστό αυτή την εύνοια της κοινής γνώμης «καίγοντας» την απλή αναλογική, είτε σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές (ποντάροντας σε κάποια σαρωτική νίκη), είτε κατακτώντας την αυτοδυναμία με την δεύτερη αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί με ενισχυμένη αναλογική.
Υπάρχει ωστόσο και ο αντίλογος σε αυτή την προοπτική σύμφωνα με τον οποίο, παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση φαίνεται να ευνοείται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο, οπότε και είναι πιθανό να διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές, η κατάσταση θα είναι ευνοϊκή.
Και αυτό γιατί η Οικονομία είναι πιθανό να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση με την χώρα (αν οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβριο) να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του είδε στο προχθεσινό διάγγελμα Μητσοτάκη μια «προσπάθεια εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων» και τον κατηγόρησε ότι «δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση, αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο, που διαστρεβλώνει και υπόσχεται».
«Ανακάλυψε τώρα την ανάγκη για ένα νέο ΕΣΥ, ο άνθρωπος που μέχρι χθες ήθελε να το αποτελειώσει για να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες της Υγείας. Μας είπε ότι έκανε σε πέντε εβδομάδες όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες, όταν επί τέσσερα χρόνια μας λοιδορούσε ως κρατιστές που προχωρήσαμε σε 19.500 προσλήψεις για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία, και ενώ ακόμη παραμένουν παγωμένοι οι 4.000 διορισμοί που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία οι μόλις 2.000 που εκτάκτως εξήγγειλε για την κρίση» ανέφερε, εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου